Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου καταγγέλλει "βίαιη καταστολή"

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου καταγγέλλει "βίαιη καταστολή"

Με αφορμή τις συλλήψεις και τις προσαγωγές πολιτών στο κέντρο του Ηρακλείου ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου

Για "αστυνομική βία και καταστολή" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα γεγονότα στο κέντρο του Ηρακλείου ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

"Το παράνομο και αναιτιολόγητο όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής που εκτυλίχθηκε χθες στο Ηράκλειο είναι το αποτέλεσμα και η σχεδιασμένη υλοποίηση της αντισυνταγματικής απαγόρευσης των συναθροίσεων, που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Χωρίς ουσιαστικά να πραγματοποιηθεί καμία συγκέντρωση, η εμφάνιση και μόνο μεμονωμένων φοιτητών και συνδικαλιστών που κρατούσαν πανό κρίθηκε επαρκής λόγος για την βίαιη επέμβαση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας. Το κρεσέντο αυθαιρεσίας συνεχίστηκε για πολλές ώρες στο κέντρο της πόλης κατά δικαίων και αδίκων, με θύματα ανυπεράσπιστους πολίτες, ακόμη και επαγγελματίες, που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο πεδίο όπου ξεδιπλώθηκε το αντιδημοκρατικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Εκτελώντας τις εντολές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, οι δυνάμεις της αστυνομίας επέβαλαν ένα πρωτοφανές κλίμα αστυνομοκρατίας, μετατρέποντας την γιορτή της Δημοκρατίας, που σηματοδοτεί κάθε χρόνο η εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε μία ιδιότυπη ρεβάνς των δυνάμεων καταστολής.

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό διαδραματίστηκε σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αποδεικνύοντας ότι η περίπτωση του Ηρακλείου δεν ήταν ειδική, αλλά κομμάτι ενός οργανωμένου και γενικότερου πολιτικού σχεδιασμού, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και τελικό στόχο να πλήξει τις δημοκρατικές ελευθερίες και να αμαυρώσει τα μηνύματα της εξέγερσης των φοιτητών του ‘73.

Η προσχηματική επίκληση της ανάγκης για τήρηση των υγειονομικών μέτρων δεν επαρκεί στο ελάχιστο για να δικαιολογήσει την αστυνομική αυθαιρεσία. Πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που αντί να αποτρέψει εξέθεσε περισσότερους πολίτες στον κίνδυνο της πανδημίας.

Η πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας είναι υπόλογες στον ελληνικό λαό για αυτές τις πρακτικές και τις βαρβαρότητες.

Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο Ηράκλειο καταδικάζουμε απερίφραστα την αναίτια αστυνομική καταστολή και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους δημοκρατικούς πολίτες που υπήρξαν θύματά της. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία που τους αποδίδεται.

Στην προσπάθεια που καταβάλει συστηματικά η κυβέρνηση να φορτώσεις στους πολίτες τις δικές της ευθύνες για την έκρηξη της πανδημίας και να απαντήσει με αστυνομικά μέτρα και καταστολή σε κάθε φωνή διαμαρτυρίας θα μας βρίσκει πάντα απέναντι".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ