Ο Τομέας Υγείας- ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου για το νομοσχέδιο για την υγεία

Newsroom
Newsroom

Δείτε την ανακοίνωση

Ανακοίνωση Τομέα Υγείας- ΠΑΣΟΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ αναφορικά με το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη.


"Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτέλεσε μια από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έσπασε τις κοινωνικές ανισότητες προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες.
Το Νομοσχέδιο της ΝΔ για την υγεία αποτελεί μια απροκάλυπτη προσπάθεια αμφισβήτησης του πυρήνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Το άρθρο 10 δίνει στους γιατρούς του ΕΣΥ τη δυνατότητα να απασχολούνται, παράλληλα με το νοσοκομείο, και στον ιδιωτικό τομέα, με τη λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή με τη συνεργασία με οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση του τομέα υγείας.
Ουσιαστικά ακυρώνει τον θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αλλοιώνει μια βασική αρχή του ΕΣΥ, ότι οι γιατροί θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας χωρίς να έχουν την έγνοια του ιδιωτικού ιατρείου. Η ρύθμιση αυτή προστατεύει τους γιατρούς από την σύγκρουση συμφερόντων (μεταξύ δημοσίου λειτουργήματος και ιδιωτικού έργου) και κατοχυρώνει το ΕΣΥ από τον κίνδυνο να μετατραπεί σε πεδίο αναζήτησης πελατείας.
Τα επιχειρήματα του Υπουργείου είναι ότι για την άσκηση ιδιωτικού έργου προβλέπονται περιορισμοί και θα καθοριστούν μηχανισμοί ελέγχου για να μην υπάρξει κατάχρηση της ρύθμισης. Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι οι όποιοι μηχανισμοί ελέγχου σπανίως λειτουργούν αποτελεσματικά και συνήθως μπαίνουν σε εφαρμογή μόνο όταν υπάρχει μια κραυγαλέα κατάχρηση…
Το ΕΣΥ άντεξε στο αυξημένο φόρτο εργασίας της πανδημίας λόγω της προσφοράς των εργαζόμενων σε αυτό, αλλά και λόγω της αντοχής των θεσμικών κανόνων λειτουργίας του. Ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, είναι προφανές ότι το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αντιλαμβάνονται ότι η προστασία του ΕΣΥ δεν επιτυγχάνεται αν ανοίξει, με όποιο τρόπο, η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης του.
Η Επιτροπή Υγείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου καλεί την κυβέρνηση να μην αλλοιώσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ ΚΑΙ να αποσύρει το νομοσχέδιο για την Υγεία."

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ