Υπό κατάληψη η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Newsroom
Newsroom

Η κατάληψη πραγματοποιείται με φόντο το νομοσχέδιο για την υγεία

Η Ιατρική Σχολή τελεί υπό κατάληψη από χθες Τετάρτη έως και σήμερα Πέμπτη από τους φοιτητές της Ιατρικής, οι οποίοι αντιδρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία.

Ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής δηλώνει ότι συντάσσεται τόσο με τις θέσεις των φοιτητών Ιατρικής όσο και με τις θέσεις του ΠΙΣ, αλλά και της πλειοψηφίας των Ιατρικών Συλλόγων και των γιατρών όπως εκπροσωπούνται από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση: "Ο Κοσμήτορας εκφράζει τις απόψεις του για το θέμα, επισημαίνοντας ότι:

1. Οι μόνιμοι ιατροί του Ε.Σ.Υ. θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

2. Μονόδρομο ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. αποτελούν οι προσλήψεις μόνιμων ιατρών σύμφωνα με τις υφιστάμενες και μελλοντικές αναγκαιότητες και η αύξηση των μισθών τους, που παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Αυτό εξάλλου επιτάσσει και η σχετική απόφαση του ΣτΕ.

3. Μοναδικό κριτήριο για την τοποθέτησή των ειδικευομένων ιατρών σε κλινικές κι εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικές ανάγκες τους, για τις οποίες στόχος θα πρέπει να είναι η υψηλής ποιότητας εκπαίδευσή τους. Η θέσπιση της κυκλικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων προαπαιτεί τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, σύμφωνα με ενιαίο πανελλαδικό πλαίσιο και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αφορά νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας.

4. Οι Ιατρικές Σχολές της χώρας προσφέρουν στους φοιτητές υψηλή και ουσιαστική κλινική-πρακτική άσκηση, και μάλιστα αυτό έχει αξιολογηθεί ιδιαιτέρως θετικά από διεθνείς επιτροπές, ενώ πιστοποιείται πρακτικά από τη ζήτησή τους και τα υψηλά ποσοστά απασχόλησής τους στα Εθνικά Συστήματα άλλων χωρών. Σε κάθε περίπτωση, η αναπλήρωση των μελών ΔΕΠ στις Ιατρικές Σχολές που ελλείπουν και η αύξηση της χρηματοδότησης θα βοηθούσε έτι περαιτέρω το υψηλό επίπεδο της προσφερόμενης πρακτικής άσκησης"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ