ΟΕΝΓΕ: Άδικος και παράνομος ο επιλεκτικός αποκλεισμός εντατικολόγων

Με αφορμή την περίφημη προκήρυξη που προκάλεσε σάλο

Να σταματήσει τη «δημιουργική αριθμητική» για τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ καθώς και τον άδικο αποκλεισμό των Παθολόγων και Αναισθησιολόγων εξειδικευμένων στην Εντατική Θεραπεία, ζητά από την κυβέρνηση ο ΟΕΝΓΕ, με αφορμή την προκήρυξη των θέσεων επιμελητών Εντατικής Θεραπείας ΕΣΥ.

Αναλυτικά αναφέρει:

Με 7 μήνες καθυστέρηση η κυβέρνηση προκήρυξε θέσεις επιμελητών Εντατικής Θεραπείας ΕΣΥ για τις «νέες κλίνες ΜΕΘ που ΘΑ αναπτυχθούν».

Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Κρήτη) στερούν, αυθαίρετα και παράνομα, τη δυνατότητα από Παθολόγους και Αναισθησιολόγους με εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία να υποβάλλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις ΜΕΘ που προκηρύχθηκαν, επικαλούμενοι  την «έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών με τις συγκεκριμένες ειδικότητες» για τις ελάχιστες  θέσεις που προκηρύσσονται για τα αναισθησιολογικά και παθολογικά τμήματα των νοσοκομείων της Κρήτης, ώστε να τους «εξωθήσει», να τους εξαναγκάσει πρακτικά να στραφούν σε αυτά.

Πρόκειται για μια προσπάθεια να διαχειριστούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και που αποθαρρύνουν τους νέους γιατρούς να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αν ήθελε η κυβέρνηση πραγματικά να ενισχύσει και να στελεχώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, θα  έδινε κίνητρα στους νέους γιατρούς, θα προκήρυσσε το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων, θα εξασφάλιζε ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, θα αποκαθιστούσε τους μισθούς των γιατρών οι οποίοι έχουν περικοπεί πάνω από 50%.

Είναι προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να απεμπολήσει τις ευθύνες της και να ρίξει το φταίξιμο στους γιατρούς για την τραγική υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Για το γεγονός ότι οι μοναδικές προσλήψεις αναισθησιολόγων που έγιναν σε ολόκληρη την περιφέρεια της Κρήτης κατά τη διάρκεια του 1ου κύματος της πανδημίας ήταν μόλις δύο (2) επικουρικοί γιατροί, ποιος ευθύνεται; Για το γεγονός ότι δεν προχωράει η κυβέρνηση σε κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ποιος ευθύνεται; Για το γεγονός ότι δεν προχωράει στο διορισμό του συνόλου των γιατρών που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις 940 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, ποιος ευθύνεται;

Ο επιλεκτικός αποκλεισμός Παθολόγων και Αναισθησιολόγων εξειδικευμένων στην Εντατική Θεραπεία:

  • Είναι άδικος και παράνομος αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι 2 από τις 6 κύριες ειδικότητες που δίνουν εξειδίκευση στην Εντατική θεραπεία. Ήδη συνάδελφοι μας προσανατολίζονται να προσφύγουν δικαστικά με κίνδυνο να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο οι κρίσεις ή ακόμα και να ακυρωθούν. Η κυβέρνηση θα έχει στο ακέραιο την ευθύνη για μία τέτοια εξέλιξη αν δεν τροποποιήσει άμεσα την προκήρυξη ώστε να συμπεριληφθούν και οι ειδικότητες που αποκλείονται.
  • Στερεί από τις νέες ΜΕΘ πολύτιμο, έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κύματος της επιδημίας.
  • Απαξιώνεται η εξειδίκευση της Εντατικολογίας.

Απαιτούμε να εισακουστούν οι τεκμηριωμένες θέσεις των συναδέλφων Εντατικολόγων οι οποίοι έχουν εκφράσει δημόσια την κάθετη αντίθεση τους στον αντιεπιστημονικό και άδικο αποκλεισμό ειδικοτήτων κορμού από την προκήρυξη για τις θέσεις ΜΕΘ.

Απαιτούμε να σταματήσει η κυβέρνηση τη «δημιουργική αριθμητική» για τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ.

Οι δήθεν «1000 λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία» που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, στην πραγματικότητα δεν είναι διαθέσιμες και λειτουργούσες γιατί απλούστατα δεν είναι στελεχωμένες με το αναγκαίο προσωπικό.

  • Να υπάρξει σχέδιο για να αναπτυχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας 2.500 ΜΕΘ και 1.000 ΜΑΦ που έχει ανάγκη η χώρα μας και να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
  • Να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις μόνιμων επιμελητών Εντατικής Θεραπείας ΕΣΥ που απαιτούνται.
  • Να υπάρξει κρατικός σχεδιασμός ώστε να εξειδικευτεί στην Εντατική Θεραπεία ο αναγκαίος αριθμός γιατρών για να στελεχωθούν οι ΜΕΘ.

Μέχρι τότε:

  • Σε όλες τις προκηρύξεις να μην αποκλείεται ΚΑΜΙΑ από τις κύριες ειδικότητες που δίνουν το δικαίωμα εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία.
  • Οι νέες ΜΕΘ να στελεχωθούν με γιατρούς που έχουν τον τίτλο της εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία και εφόσον παραμένουν κενές θέσεις να καταλαμβάνονται από γιατρούς που δεν έχουν τον τίτλο της Εξειδίκευσης (καθώς είναι ακόμα σε ισχύ ο νόμος που αναφέρει πως για την επιλογή σε θέση επιμελητή Β΄ αυτός ο τίτλος δεν είναι τυπικό αναγκαίο προσόν)".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ