Όχι, στην εκ περιτροπής εργασία στο ΚΔΑΥ

Όχι, στην εκ περιτροπής εργασία στο ΚΔΑΥ

Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους στην Ανακύκλωση ζητά, μεταξύ άλλων, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου

Την αντίθεσή της στην εκ περιτροπής εργασία στο ΚΔΑΥ διατυπώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου που παράλληλα ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας, των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

"Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού Ηρακλείου, είναι αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή- αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Μετά από την νικηφόρα μάχη που έδωσαν,  για την επαναπρόσληψή τους από το νέο εργολάβο, έρχονται αντιμέτωποι με την μείωση του μισθού τους. Η εργοδοσία, αξιοποιώντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μεταφέρουν  στους εργάτες  το κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε εκ περιτροπής εργασία.

Η εργοδοσία, λοιπόν, με τη βοήθεια της Κυβέρνησης λέει στους εργάτες της Ανακύκλωσης που έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μολυνθούν με τον κορονοϊό, αφού η διαλογή γίνεται σε σκουπίδια που έχουν ακουμπήσει χιλιάδες άλλα χέρια,  σε βάρδιες με πάνω από 20 εργαζόμενους, που έχουν να δουν μισθό στο σπίτι τους τρεις μήνες ότι θα χάσουν κι άλλα για αδιευκρίνιστο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι στην Ανακύκλωση δε θα δεχτούμε να μπουν στην κατάψυξη τα δικαιώματά μας, με πρόσχημα την εξάπλωση του κορωνοϊού. Κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΕΕΑΑ- ΕΣΔΑΚ- εργολάβος), να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας, των δικαιωμάτων μας και των μισθών μας.

Λέμε ξεκάθαρα ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη και υποκριτική!!!

Απ’ τη μια προσπαθεί να πείσει το λαό ότι είναι ατομική ευθύνη η προστασία απ’ τον κορωνοϊό, συνολικά της Υγείας του, προσπαθώντας να κρύψει τα τεράστια κενά στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Απ’ την άλλη αξιοποιεί την ιδιαιτερότητα της κατάστασης, για να περάσει μέτρα που τουλάχιστον προβληματίζουν για την αναγκαιότητα τους, όπως αυτό της απαγόρευσης συγκέντρωσης άνω των 10 ατόμων, ενώ αφήνει να λειτουργούν εργασιακοί χώροι με 20-30-50 εργαζόμενους στην ίδια βάρδια!

Η Κυβέρνηση απ΄ τη μια δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες για δυσμενείς μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις , για μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων κι απ’ την άλλη τους προσφέρει απλόχερα, φοροελαφρύνσεις , επιδοτήσεις, δάνεια με ευνοϊκούς όρους κλπ.

Στην επόμενη φάση, είναι δεδομένο ότι όλες αυτές τις ‘’παροχές’’ προς τους εργοδότες θα κληθούν να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, ο λαός!

Οι εργάτες στην Ανακύκλωση, έχουν πλούσια πείρα και απευθύνονται προς όλες τις κατευθύνσεις!!!

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση την άμεση υπαγωγή των Εργοστασίων Ανακύκλωσης στο καθεστώς προστασίας των εργαζομένων και χορήγηση έκτακτου επιδόματος στο ύψος του πραγματικού μισθού τους, ως κλάδος που έρχεται σε άμεσο κίνδυνο επιμόλυνσης με τον κορονοϊό.

Παράλληλα, άμεσα θα πρέπει, με ευθύνη Κυβέρνησης-ΕΑΑΑ-ΕΣΔΑΚ-Εργοδοσίας, να ενταχθούν στις ειδικότητες που λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Επίσης η Κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό με τα ΒΑΕ και να τα εντάξει στον Πίνακα ώστε να μην υπάρχει αμφισημία.

Τέλος, ζητάμε να αυξηθούν τα ατομικά μέτρα προστασίας και οι συνθήκες υγιεινής στο εργοστάσιο. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, να υπάρξει η πρόληψη που απαιτείται. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσαν οι ημερήσιες βάρδιες από δύο να γίνουν τρεις το 24ωρο , έτσι ώστε να δουλεύουν λιγότεροι σε κάθε βάρδια και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Πιο αναλυτικά διεκδικούμε:

  •  Καμία μείωση μισθού! Να πάρει πίσω η εργοδοσία την εκ περιτροπής εργασία! Διασφάλιση των μισθών, μέτρα ανακούφισης σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες, απαγόρευση πλειστηριασμών.
  •  Να καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που,  θα υποστούν  μείωση μισθού, με οποιοδήποτε τρόπο, στον κλάδο της Ανακύκλωσης.
  • Καταβολή ολόκληρου του Δώρου Πάσχα το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη όπως κάθε χρόνο.
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ανακύκλωσης.
  • Ειδικές μάσκες και ολόσωμες στολές προστασίας που να διασφαλίζουν την προστασία από τον συγκεκριμένο ιό.
  • Καθημερινός καθαρισμός των στολών εργασίας με ευθύνη της εργοδοσίας σε  δικά της πλυντήρια.
  • Επαρκής εξαερισμός του χώρου με τα απαραίτητα ειδικά φίλτρα που δεσμεύουν τον ιό.
  • Σταθερή, τακτική και ολοκληρωμένη ιατρική παρακολούθηση όλων των εργαζομένων στον κλάδο της Ανακύκλωση, στα πλαίσια της πρόληψης.

Οι εργάτες στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, που δουλεύουμε σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες, στεκόμαστε στο πλάι των συναδέλφων εργαζομένων στο σύστημα Υγείας και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους που είναι αιτήματα όλων των εργαζομένων, όλου του λαού".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ