Οι απατεώνες, η "Διαύγεια" και οι δήμοι της ενδοχώρας

Newsroom
Newsroom

Επιτήδειοι αντλούν στοιχεία από την πλατφόρμα και επιχειρούν να εξαπατήσουν επιχειρήσεις

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι τα περιστατικά εξαπάτησης από επιτήδειους που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να συγκεντρώσουν στοιχεία και να αποσπάσουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, οι απατεώνες χρησιμοποιούν το όνομα του Δήμου Γόρτυνας αλλά και του Δήμου Βιάννου για να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους. 

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Γόρτυνας προειδοποιεί:

"Ενημερώνουμε τους δημότες μας και τους επιχειρηματίες – προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται ο Δήμος Γόρτυνας ότι, τις τελευταίες ημέρες, έχουν καταγραφεί περιστατικά απόπειρας εξαπάτησης από αγνώστους, για δήθεν εξόφληση ενταλμάτων ή επιστροφή χρημάτων από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου. 

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι τηλεφωνούν σε επιχειρήσεις – προμηθευτές, προσποιούνται ότι είναι υπάλληλοι του Δήμου Γόρτυνας και προσπαθούν να αποσπάσουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών ή κωδικούς (pin), προκειμένου να προχωρήσουν, δήθεν, στην καταβολή χρηματικών ποσών, εκ μέρους του Δήμου. Οι επιτήδειοι φαίνεται ότι αντλούν στοιχεία πληρωμών από την Διαύγεια, καθώς αναφέρονται σε ακριβή ποσά και αριθμούς συναλλαγών και επιχειρούν να παραπλανήσουν τα άτομα με τα οποία επικοινωνούν, ώστε να αντλήσουν απόρρητα δεδομένα. Όπως πληροφορούμαστε, παρόμοιες απόπειρες έχουν καταγραφεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε άλλους Δήμους της χώρας. 

Καλούμε τους δημότες και τους συνεργάτες του Δήμου μας να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν λαμβάνουν τέτοιες τηλεφωνικές οχλήσεις και να ενημερώνουν άμεσα την Ελληνική Αστυνομία. Ο Δήμος Γόρτυνας δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα περιστατικά και δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει, τέτοιου είδους πληροφορίες, μέσω τηλεφώνου, από δημότες ή συνεργάτες του". 

Η ανακοίνωση του Δήμου Βιάννου

Στη δική της ανακοίνωση η δημοτική αρχή Βιάννου σημειώνει:

"Την προσοχή όλων και ιδιαίτερα των επιχειρηματιών και των προμηθευτών με τους οποίους συνεργάζεται ο Δήμος Βιάννου, εφιστά ο Δήμαρχος κ. Παύλος Μπαριτάκης, μετά από την καταγραφή περιστατικών απόπειρας εξαπάτησης από επιτήδειους.
Συμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί, άγνωστο άτομο επικοινωνεί με επιχειρηματίες, συνεργάτες και προμηθευτές, στους οποίους συστήνεται με συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο - υποτίθεται για λογαριασμό του Δήμου Βιάννου- και τους καλεί να καταβάλλουν κάποιο ποσοστό κρατήσεων, προκειμένου να προχωρήσει στην πληρωμή των ενταλμάτων τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπαριτάκης, πρόκειται για απατεώνες που προφανώς αντλούν στοιχεία πληρωμών από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ και επιχειρούν να παραπλανήσουν τα άτομα, με τα οποία επικοινωνούν. Μάλιστα για να ειναι πιο πειστικοί κάνουν λόγο για ακριβή ποσά και άλλες λεπτομέρειες.

«Πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να γνωρίζουν πως δεν υπάρχει κανείς που να ενεργεί για λογαριασμό του Δήμου, την ώρα που ως γνωστόν η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη και με βάσει τα όσα ορίζει ο Νόμος.
Δεν υποχρεούται κανείς να πληρώσει κάποιο ποσό σε κανέναν, παρά μόνο όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία. Για αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να αγνοούν αυτά τα τηλεφωνήματα», επισημαίνει ο Δήμαρχος Βιάννου που αναφέρει ότι ήδη έχει γίνει σχετική καταγγελία τόσο στο ΑΤ Βιάννου, αφού ο Δήμος Βιάννου δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα περιστατικά και δεν ακολουθεί καμία άλλη διαδικασία- ζητώντας στοιχεία και πληροφορίες μέσω τηλεφώνου από δημότες και συνεργάτες- όπως πράττουν οι επιτήδειοι.

Μάλιστα ο κ. Μπαριτάκης καλεί τους δημότες και τους συνεργάτες του Δήμου Βιάννου να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και αν τυχον λάβουν κάποιο τέτοιο τηλεφώνημα να ενημερώνουν άμεσα την Ελληνική Αστυνομία".


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ