Οι Ινδοί που ζουν στην Κρήτη - Ποιοι είναι οι Σιχ που κατοικούν 30 χρόνια στο νησί

Newsroom
Newsroom

Πώς ήρθαν στην Ελλάδα οι Σιχ, πότε εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη

Χιλιάδες είναι οι Ινδοί που ζουν τα τελευταία 30 χρόνια στην Κρήτη, σε αρκετές πόλεις και χωριά του νησιού, όπως αποκάλυψε σχετικά το οδοιπορικό της  «Αυτοψίας» και του Α. Σρόιτερ.

Σύμφωνα με την εκπομπή του Alpha, στην Κρήτη ζουν 600 Ινδοί στην κοινότητα Χαμαλευρίου και κυρίως στον Σταυρωμένο, 400 στην πόλη του Ρεθύμνου, με κάποιους εξ αυτών να έχουν παντρευτεί γυναίκες του νησιού.

Η δεύτερη –πλέον– γενιά της κοινότητας που ζει έξω από Ρέθυμνο, μιλάει τέλεια τα ελληνικά αλλά έχει κρατήσει τα έθιμα και τις παραδόσεις των Σιχ.

Κρήτη: Ποιοι είναι οι Σιχ

Οι Σιχ συνδέονται με τον Σιχισμό, μια μονοθεϊστική θρησκεία που ξεκίνησε τον 15ο αιώνα, στην περιοχή Παντζάμπ στο βόρειο τμήμα της ινδικής υποηπείρου, με βάση την αποκάλυψη του Γκουρού Νάνακ.

 

Ο όρος Σιχ έχει την προέλευσή του στις λέξεις śiṣya, που σημαίνουν «ακόλουθος» ή «μαθητής». Σιχίτης, σύμφωνα με το άρθρο Ι του Sikh Rehat Maryada (ο κώδικας δεοντολογίας του Σιχ), είναι «κάθε άνθρωπος που πιστεύει πιστά σε Ένα Αθάνατο Ον, στους δέκα γκουρού (σ.σ. σαν τους 12 Αποστόλους του Χριστιανισμού), από τον Γκουρού Να έως τον Γκουρού Γκομπίντ Σινγκ, στο Τιμημένο Βιβλίο των Γκουρού , στις διδασκαλίες των δέκα Γκουρού και στο βάπτισμα που κληροδοτήθηκε από τον δέκατο Γκουρού».

 

Κρήτη: Πώς ήρθαν στην Ελλάδα οι Σιχ

Οι Ινδοί αρχικά μετανάστευσαν στην Κρήτη καθώς μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής αναζητούσαν προσωπικό αλλά και επειδή υπάρχει μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση.

Στις αρχές εγκαταστάθηκαν 15 με 20 άτομα. Ο πληθυσμός τους είχε φτάσει ακόμα και τους 1500, ενώ σήμερα η κοινότητα των Σιχ απαριθμεί περίπου 1000 άτομα.

 

Η κοινότητα έχει εγκατασταθεί σε δύο χωριά.

Τα χωριά αυτά, είναι 10 χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου ζουν περισσότεροι από 1000 Ινδοί, 600 στην κοινότητα Χαμαλευρίου και κυρίως στον Σταυρωμένο και 400 στο Ρέθυμνο. Στην αρχή, οι ντόπιοι ήταν επιφυλακτικοί για την παρουσία τους όμως με τον καιρό, είδαν πόσο ειρηνικοί και φιλικοί είναι, με αποτέλεσμα να τους αποδεχτούν πλήρως.

 

 

 

 

 

 

φωτογραφία EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Πηγή: reader.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ