Οι ΗΠΑ στέλνουν F-35 στην Σούδα για... φροντιστήριο

Οι ΗΠΑ στέλνουν F-35 στην Σούδα για... φροντιστήριο
Newsroom
Newsroom

Απογείωση για την Πολεμική Αεροπορία στην 5η γενιά;

Για τουλάχιστον ένα δεκαήμερο τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας θα πάρουν μια καλή γεύση από την 5η γενιά αεροσκαφών.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com, μετά τα Ιταλικά F-35 που είχαν τροχοδρομήσει στην Ανδραβίδα και πήραν μέρος στην διασυμμαχική άσκηση «Ηνίοχος», ουδέποτε εντός FIR Αθηνών δεν είχαν βρεθεί ξανά μαχητικά 5ης γενιάς και τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για ένα διαλειτουργικό «φροντιστήριο», λένε αρμόδιες πηγές.

Και όλα δείχνουν ότι τα F-35 της USAF ετοιμάζονται να μετασταθμεύσουν στην Κρήτη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, δηλαδή σε περίπου μια εβδομάδα. Και από εκεί θα ξεκινά το καθημερινό πτητικό πρόγραμμα για Αμερικανούς και Έλληνες ιπταμένους.

Όπως επισημαίνεται από πηγές στο αεροπορικό Επιτελείο, λίγο έλειψε τα F-35 να είχαν ήδη πετάξει εντός του FIR Αθηνών κατά τη Νατοϊκή «TigerMeet» που διοργανώθηκε φέτος στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου και την 335 Μοίρα «Τίγρης», όμως διαδικαστικά θέματα και η «υπερφόρτωση» των μέτρων ασφαλείας, λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Το «αεροπλανοφόρο» Κρήτη 

Πάντως η σημασία της Σούδας και η προτίμηση αυτής της βάσης, ναυτικής ή αεροπορικής από τους Αμερικανούς αναδεικνύει την σημασία της Κρήτης και τις παροχές που έχουν εκεί, ιδίως μετά την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας.

Και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως σε αυτή τη συγκυρία τα stealth αεροσκάφη της USAF που φέρουν την «απόρρητη» τεχνολογία των Ηνωμένων Πολιτειών θα βρίσκονται για αρκετές ημέρες επί Ελληνικού εδάφους, γεγονός που μαρτυρά την εμπιστοσύνη των Αμερικανών και την αναγνώριση ασφάλειας που υπάρχει.

Παράλληλα το γεγονός της άφιξης των Αμερικανικών F-35, δεν είναι καθόλου τυχαίο διότι ήδη στο γραφείο του υπουργού Εθνικής άμυνας βρίσκεται το λεγόμενο LOR for LOA της Πολεμικής Αεροπορίας, αρχικά για μια μοίρα μαχητικών 5ης γενιάς. Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν πως το επίσημο Ελληνικό αίτημα θα ταξιδέψει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανά τη βδομάδα που έρχεται.

Αλλά τα στοιχεία που υπάρχουν στο αεροπορικό Επιτελείο, μαρτυρούν πως εκτός των F-35 στην 115 Πτέρυγα Μάχης θα τροχοδρομήσουν και θα σταθμεύσουν για το ίδιο χρονικό διάστημα και τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής, F-15.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Πηγή: hellasjournal.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ