Οι καλοί Λιμένες από ψηλά! - Δείτε βίντεο

Οι καλοί Λιμένες από ψηλά! - Δείτε βίντεο

Μια περιοχή με αρχαιολογικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον

Οι Καλοί Λιμένες αποτελούν μια περιοχή στα νότια του Νομού Ηρακλείου  που εκτός από φυσικό κάλος και υπέροχες παραλίες έχει και σπουδαία ιστορία,  αρχαιολογικό αλλά και θρησκευτικό ενδιαφέρον.

Οι Καλοί Λιμένες αποτελούσαν πάντα ένα φυσικό λιμάνι το οποίο έχει χρήση από την αρχαιότητα έως και τώρα.

Δείτε το βίντεο του Ευάγγελου Μπικάκη: 

Από την Γόρτυνα των Ρωμαίων και την αρχαία Λασαία  έως τώρα σαν σταθμός ανεφοδιασμών πλοίων.

Η Λασαία ήταν  πόλη της αρχαίας Κρήτης. Βρίσκεται σε απόσταση 2,5χλμ ανατολικά από τους Καλούς Λιμένες . Ήταν ένα από τα λιμάνια επίνεια της αρχαίας Γόρτυνος. Η περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα χαλκού ο οποίος εξορύχθηκε εκτεταμένα κατά την αρχαιότητα. Σώζεται ο αρχαίος μόλος που αποτελείται από ογκόλιθους ριγμένους μεταξύ της ακτής και της μικρής νησίδας που είναι γνωστή ως Τράφος.

Απέναντι, στην παραλία, αλλά και πάνω στον Τράφο διακρίνονται ακόμη σημάδια της πόλης και των τειχών της. Προς τα δυτικά από το λιμάνι έχουν εντοπιστεί θολωτοί τάφοι.

Από θρησκευτικής άποψης οι Καλοί Λιμένες αποτέλεσαν τον σταθμό του Αγίου Παύλου κατά το ταξίδι του προς την Ρώμη. Η αναφορά της από το βιβλίο των Πράξεων δείχνει πως ήταν γνωστή την εποχή εκείνη καθώς οι Καλοί Λιμένες ήταν αγκυροβόλιο πλοίων στα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.

«Eν ικαναίς δε ημέραις βραδυπλοούντες υπεπλεύσαμεν την Κρήτην, ήλθομεν εις Καλούς Λιμένας, ώ εγγύς ήν πόλις Λασαία» Πράξεις Αποστόλων 27:8

Υπάρχει στα δυτικά εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο και λίγα μέτρα παραπέρα θα βρεις κανείς την σπηλιά στην οποία διέμενε.

Οι Καλοί Λιμένες λοιπόν εκτός από τις υπέροχες παραλίες έχει και πλούσια ιστορία και μέρη που μπορεί κάποιος να εξερευνήσει.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ