Οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου θέλουν την...ανάσα του κράτους για να επιβιώσουν

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου θέλουν την...ανάσα του κράτους για να επιβιώσουν

Τα έσοδα δεν καλύπτουν τα υπέρογκα καθημερινά έξοδα εκτροφής των ζώων

Του Αντώνη Παντινάκη

Ασθμαίνουν και ολισθαίνουν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου.  Τα καθημερινά έξοδα εκτροφής των ζώων τους τούς βάζουν σε σκέψεις να εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους.

"Μας άφησε στη μοίρα μας το κράτος" δηλώνουν αγανακτισμένοι αρκετοί από αυτούς και προσθέτουν: "Να αλλάξουμε επαγγέλματα, αλλά στην ηλικία που είμαστε, τί επάγγελμα να κάνουμε; Να μας πει το κράτος!".

κτηνοτρόφοι

"Χειρότερα τα πράγματα από πέρυσι"

 Το γιορτινό τραπέζι θα είναι πιο μικρό, σε σχέση με τα προ κορωνοϊού χρόνια, όμως το κρέας θα παραμένει σε περίοπτη θέση.

Το ενδιαφέρον είναι μειωμένο, συγκριτικά με τις αλλοτινές εποχές. Βέβαια, καθώς πλησιάζουμε στο κάψιμο του Ιούδα και στο στήσιμο των ψησταριών και των σουβλών, η αγορά αναθερμαίνεται...

Στο χωριό Άγιος Βασίλειος του Δήμου Αγίου Βασιλείου συναντήσαμε τον κ. Γιώργο Γυπαράκη, έναν από τους πολλούς κτηνοτρόφους της περιοχής. Τα 40 πρόβατα που έχει χρειάζονται ένα τσουβάλι με ζωοτροφή καθημερινά. Σε απλά μαθηματικά, περίπου 20 ευρώ.

γιωργος γυπαρακης

“Ο κτηνοτρόφος δεν βγαίνει. Δεν έχουμε πάρει οικονομικές ενισχύσεις, τίποτα. Θέλουμε να μας στηρίξει το κράτος, αλλά... Εφέτος είναι χειρότερα τα πράγματα από πέρσι. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Το γάλα είναι φτηνό, οι τροφές ακριβές. Σαράντα πρόβατα έχω, ένα τσουβάλι χρειάζομαι καθημερινά. Το τσουβάλι κοστίζει 18-20 ευρώ” μας λέει.

“Δεν υπάρχει σκέψη να τα εγκαταλείψω (τη δουλειά μου)” προσθέτει ο κ. Γυπαράκης. “Περιμένουμε τις γιορτές για να πουλήσουμε. Τα τελευταία 5-6 χρόνια είναι κακά”, γενικότερα, θα υποστηρίξει. Ήρθε και ο κορωνοϊός και ...έδεσε το γλυκό! “Τώρα μόνο είναι καλή η τιμή του αρνιού - όποιος έχει να σφάξει”.

Η τιμή του γάλακτος κυμαίνεται στα 70 λεπτά το κιλό, όπως θα μας πει, ενώ το αρνί πωλείται 6 ευρώ (το κιλό) τούτες τις μέρες – πιο πρώτα ήταν 4 με 4,20 ευρώ.

“Στον καταναλωτή φτάνει 8,9 και 10 ευρώ” μας ενημερώνει, προσδοκώντας πως τα αμνοερίφια θα εξαντληθούν εφέτος, συνεπώς η κίνηση και η ζήτηση θα αυξηθούν ως το τέλος της εβδομάδας.

κτηνοτρόφοι

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ