Οι μαύρες τρύπες, η κορυφαία Γαλλίδα αστροφυσικός και το ΙΤΕ

Newsroom
Newsroom

Με επιτυχία, ολοκληρώθηκε η τέταρτη ετήσια Διακεκριμένη Διάλεξη «Νικόλαος Κυλάφης».

Τα άστρα είχαν και πάλι την τιμητική τους το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Η κάτοχος της έδρας Γαλαξίες και Κοσμολογία στο Collège de France και διακεκριμένη αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο Παρισιού στη Γαλλία Françoise Combes παρουσίασε το θέμα «Όταν οι μαύρες τρύπες επηρεάζουν τους γαλαξίες» και, όπως ήταν αναμενόμενο, μάγεψε το κοινό.

Ήταν η τέταρτη ετήσια Διακεκριμένη Διάλεξη «Νικόλαος Κυλάφης», ακολούθησε  δημόσια τελετή αναγόρευσης στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΙΤΕ.

Η τιμώμενη καθηγήτρια Combes είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για τις καθοριστικές της ανακαλύψεις σε θέματα θεωρητικής αστροφυσικής και κοσμολογίας καθώς και των μηχανισμών που σχετίζονται με τη δυναμική γαλαξιών, τη δημιουργία υπερμαζικών μελανών οπών στους πυρήνες τους καθώς και τις ιδιότητες της σκοτεινής ύλης.

Είναι από τις πλέον πολυγραφότατες αστροφυσικούς έχοντας δημοσιεύσει πάνω από 600 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, οι οποίες έχουν λάβει πάνω από 41,000 αναφορές (h-index=102). Παράλληλα, έχει συνεισφέρει τόσο σε διδασκαλία και συγγραφή βιβλίων όσο και σε διοικητικές θέσεις και επιστημονικές επιτροπές στη Γαλλία και διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικά περιοδικά αστροφυσικής.  Επιπλέον, έχει λάβει μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικά βραβεία ενώ είναι μέλος πολλών διακεκριμένων ακαδημιών όπως: η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, Academia Europeae, κλπ.

H Διακεκριμένη Διάλεξη «Ν. Κυλάφης» (“Nick Kylafis” Distinguished Lecturership) θεσπίστηκε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, σε αναγνώριση της εξέχουσας 35ετούς επιστημονικής και διοικητικής συνεισφοράς του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενου Μέλους ΔΕΠ του ΙΤΕ, Νικόλαου Κυλάφη.

Οι ακατάπαυστες προσπάθειές του για τη διαφύλαξη και ανάπτυξη της αριστείας στην Αστροφυσική στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έδρασαν καταλυτικά για την ίδρυση του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, το 2018.

Δείτε επίσης:

"Διάλεξη Νικόλαος Κυλάφης" στο ΙΤΕ
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ