Οι Σκανδιναβοί "ψηφίζουν" Κρήτη και εν μέσω πανδημίας

Οι Σκανδιναβοί "ψηφίζουν" Κρήτη και εν μέσω πανδημίας

Δυσάρεστα τα μηνύματα για το 2021 – Τεράστια η μείωση τη φετινή σεζόν

Τη μερίδα του λέοντος από το εξαιρετικά χαμηλό νούμερο επισκεπτών από τη Σκανδιναβία έλαβε και φέτος η Κρήτη, που αποδεικνύεται πως και στα πολύ δύσκολα είναι ο αγαπημένος προορισμός των Σκανδιναβών.

Οι αριθμοί, που παρουσίασε χθες στους εκπροσώπους των ξενοδόχων του Ρεθύμνου η εμπορική διευθύντρια της Apollo Νίνα Χόρνεβαλ είναι απογοητευτικοί. Και το δυσάρεστο είναι πως το μέλλον το 2021 δεν διαφαίνεται πολύ καλύτερο. Η κα Χόρνεβαλ παραβρέθηκε στο Ρέθυμνο, σε εκδήλωση του τουριστικού οργανισμού Apollo σε συνεργασία με το Σύλλογο Ξενοδόχων.

σκανδιναβοί

Ανέφερε πως από τους 55 χιλιάδες Σκανδιναβούς που ήρθαν στην Ελλάδα φέτος, οι 31500 έφτασαν στην Κρήτη, αφού άλλωστε το νησί μας παραμένει ο αγαπημένος τους προορισμός. Φυσικά, αυτός ο αριθμός είναι καταιγιστικά μικρότερος από εκείνον που συνήθως ισχύει. Πέρυσι στην Κρήτη ήρθαν 190 χιλιάδες Σκανδιναβοί, άλλωστε.

Αυτό που επεσήμανε με έμφαση η κα Χόρνεβαλ είναι πως η σκανδιναβική αγορά άνοιξε μόλις στις 19 Ιουλίου και τρεις εβδομάδες αργότερα αποφασίστηκε το υποχρεωτικό τεστ για τους επισκέπτες των χωρών αυτών. Έτσι, αμέσως η ζήτηση έπεσε κατακόρυφα. Άλλωστε, ήδη Νορβηγία και Φινλανδία ήταν κλειστές αγορές, ενώ οι περισσότεροι Σκανδιναβοί που ήρθαν φέτος ήταν οι Δανοί και ακολούθησαν οι Σουηδοί.

Πάντως, η Apollo αποδεικνύοντας την προτίμηση στην Ελλάδα φέτος δεν άνοιξε σχεδόν κανέναν άλλον προορισμό πλην της χώρας μας!

«Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να κρατήσουμε την Ελλάδα ανοιχτή και κυρίως την Κρήτη. Βέβαια, μιλάμε για χαμηλά νούμερα, λίγες αεροπορικές θέσεις, αλλά την Ελλάδα την κρατήσαμε ανοιχτή. Κάναμε μάρκετινγκ, κάναμε διαφήμιση, με μεγάλες δυσκολίες, αλλά ήρθαμε. Το brand name της Ελλάδας και της Κρήτης δεν έχει ξεχαστεί καθόλου.

Στην Ελλάδα ήρθαν 55 χιλιάδες και ο μεγαλύτερος προορισμός ήταν η Κρήτη με 31500 επισκέπτες.

σκανδιναβοί

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία σεζόν λίγο καλύτερη από τη φετινή, σίγουρα δεν θα επιστρέψουμε στα νούμερα των προηγούμενων χρόνων το 2021.

Εμείς ως Apollo κλείσαμε τις υπόλοιπες χώρες. Πουλήσαμε μόνο Ελλάδα και μόνο έναν μικρό προορισμό στην Κροατία. Ανοίξαμε 10 προορισμούς στην Ελλάδα και μέχρι το τέλος έμειναν μόνο 3.

Για του χρόνου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την Ελλάδα και ειδικά για την Κρήτη, όμως σίγουρα θα υπάρχει πτώση 20-25% σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό για το 2020», είπε χαρακτηριστικά η κα Χόρνεβαλ.

Οι ρεθυμνιώτες ξενοδόχοι ποντάρουν πολλά στους Σκανδιναβούς επισκέπτες και το επεσήμανε και ο πρόεδρος του συλλόγου Μανώλης Τσακαλάκης, καλωσορίζοντας τα στελέχη της Apollo.

«Στο παρελθόν είχαμε πάρα πολλούς πελάτες από τον εν λόγω οργανισμό και εμείς  προτιθέμεθα να δώσουμε περισσότερα κρεβάτια στο Apollo», σχολίασε ο κ. Τσακαλάκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης και η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη.

«Αυτή η συνάντηση γίνεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον το οποίο είναι πρωτόγνωρο για όλους μας. Ζήσαμε και ζούμε και εύχομαι να μην ζούμε ακόμα για πολύ χρονικό διάστημα, στιγμές πρωτόγνωρες. Είναι ένας αγώνας δρόμου ο οποίος πρωτίστως και κυρίως έχει να κάνει με την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων. Όλος ο πλανήτης είναι έρμαιο ενός αόρατου εχθρού, όμως μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Η Περιφέρεια, έχει στόχους για το μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της Κρήτης και εύχομαι να ακολουθήσει  τον σχεδιασμό μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλες τις έκτακτες περιστάσεις, Προσπαθήσαμε η Κρήτη να μπορέσει να αντισταθεί στον ιό και να είναι ένα νησί ελεύθερο, όσο το δυνατόν, από τον ιό. Κάνοντας τον απολογισμό μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, ιδιαίτερα το Ρέθυμνο και το Λασίθι μπορώ να πω ότι είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα από ό,τι οι πιο μεγάλοι νομοί, δεξιά μας και αριστερά μας. Προσπαθήσαμε μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της δημόσιας υγείας και τη συνεργασία με τους δήμους και με την αστυνομία να κρατήσουμε τα μέτρα, ισορροπώντας μέσα στην κοινωνία, για να μπορέσουμε το νησί μας να είναι ελεύθερο από τον ιό. Έχει μεγάλη σημασία ο επισκέπτης μας, ο οποίος νιώθει ότι τον αγαπούμε και μας τιμάει ιδιαιτέρως κάθε φορά που έρχεται στο Ρέθυμνο, γιατί το νιώθει σαν το σπίτι του, να αισθάνεται πως είναι ασφαλής. Θέλω να ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα του χρόνου και σε ό,τι μας αφορά σαν Περιφέρεια, θα βοηθήσουμε είτε με έργα, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο αυτό το μεγάλο κομμάτι της οικονομίας που λέγεται τουρισμός και εύχομαι του χρόνου η αντίστοιχη συνάντηση να γίνει όπως και τα υπόλοιπα ωραία χρόνια», είπε στον χαιρετισμό της η κα Λιονή.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρινάκης τόνισε: «Έχω επίγνωση ότι αρκετοί άνοιξαν τα ξενοδοχεία γνωρίζοντας ότι θα ζημιωθούν, μόνο για να παραμείνει φιλόξενο το Ρέθυμνο για τους ανθρώπους που θέλουν να το επισκεφτούν και να το τιμήσουν με την παρουσία τους. Οι άνθρωποι του τουρισμού, έχουν μέσα τους την προοπτική, το αύριο, τις επόμενες καλές ημέρες που όλοι πρέπει να έχουν. Γενική παραδοχή αποτυπώνεται όχι μόνο στην εικόνα του προϋπολογισμού, η απουσία του τουριστικού προϊόντος και εισοδήματος. Το Ρέθυμνο πράγματι αλλά και όλη η Κρήτη, επιδημιολογικά πήγε άριστα και ειδικά στην  τουριστική σεζόν πήγε πολύ καλύτερα από την ενδοχώρα. Εκεί που είναι τα ξενοδοχεία, στο παραλιακό μέτωπο και οι γύρω περιοχές μπορώ να πω ότι πήγαν ελάχιστα πιο μηδαμινά, καλύτερα.

Ενημέρωση, επαγγελματισμός φαίνεται από αυτό. Αποδεικνύουμε ότι όταν βρισκόμαστε σε ένα ξενοδοχείο που σέβεται τα μέτρα και τους κανονισμούς, δεν πρέπει να φοβόμαστε. Η μεγαλύτερη επίπτωση του κορωνοϊού είναι ο φόβος που έχει εμποτιστεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων, Ξεχάσαμε να επικοινωνούμε, ξεχάσαμε να ταξιδεύουμε, να βλέπουμε τους φίλους μας και να στηρίζουμε την οικονομία.

Το Apollo έχει πολύ μακρά παράδοση, και μάλιστα η κα Νίνα δεν είναι απλά φιλέλληνας, αλλά μισή ελληνίδα. Εύχομαι να πορευτούμε όλοι μαζί και πάντα θα κάνουμε ότι μπορούμε γιατί αναγνωρίζουμε αυτό που κάνετε εσείς για τον τόπο μας.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ