Οικίσκοι, τηλεκπαίδευση και εν αναμονή ενός αγιασμού στα σχολεία του Δήμου Μινώα Πεδιάδος

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Ποιοι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στις αίθουσες και κάτω από ποιες συνθήκες

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Στο φουλ δουλεύουν όλοι οι μηχανισμοί στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος προκειμένου να επιστρέψουν σταδιακά οι μαθητές στα θρανία. Η αρχή ενδέχεται να γίνει με το Δημοτικό Θραψανού αφού, αν όλα κυλήσουν ομαλά, το κουδούνι δεν αποκλείεται να χτυπήσει ακόμα και την ερχόμενη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.

Σήμερα αναμένεται η απόφαση από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, κ. Νίκο Συριγωνάκη, με την οποία θα δοθεί παράταση αναστολής λειτουργίας σε αρκετά σχολεία που μένουν ως σήμερα κλειστά, πέρα από του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

 

Αγιασμός στο Θραψανό

Το κτήριο του Δημοτικού Θραψανού «χάθηκε» μέσα σε 20 δευτερόλεπτα και τώρα οι 60 μαθητές του σχολείου ετοιμάζονται να κάνουν και πάλι δια ζώσης μάθημα. Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των απαραίτητων αιθουσών και, σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου, κ. Γιώργο Καλογεράκη, ενδέχεται να γίνει αγιασμός ακόμα και την ερχόμενη Πέμπτη.

Εναλλάξ μάθημα στο Αρκαλοχώρι

Στον χώρο του Κολυμβητηρίου τοποθετούνται οι οικίσκοι που θα καλύψουν τις ανάγκες των περισσότερων από 400 συνολικά μαθητών των 1ου και 2ου Δημοτικών σχολείων Αρκαλοχωρίου.

Η επιστροφή στα θρανία ενδέχεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, τα δύο σχολεία θα λειτουργούν εναλλάξ, πρωινή και απογευματινή βάρδια ενώ σήμερα το μάθημα γίνεται με τηλεκπαίδευση. Δυσκολίες υπάρχουν, ενστάσεις, επίσης, από τους γονείς, δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργούνται στις οικογένειες.

Έχει ζητηθεί από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να υπάρχει μία ευελιξία, γενικότερα, καθώς, εκτός των άλλων, υπάρχουν και μαθητές που μεταφέρονται από κοντινά αλλά και πιο μακρινά χωριά.

Παράλληλα, τοποθετούνται οικίσκοι και στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού, εκεί αναμένεται να μεταφερθεί αρχικά το 2ο Δημοτικό μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κτήριο του σχολείου και οι μαθητές επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο.

Έτσι, ίσως η διπλοβάρδια διαρκέσει ως το τέλος του μήνα.

Ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού σχολείου Αρκαλοχωρίου, κ. Ιωάννης Λαμπράκης, αναφέρει πως στην τηλεκπαίδευση που ξεκίνησε χθες δε συμμετέχουν όλοι οι μαθητές, κάποιοι μένουν σε σκηνές, κάποιοι δεν έχουν εξοπλισμό. Προβλήματα υπάρχουν, ωστόσο, ο στόχος είναι να έχουν οι δάσκαλοι επαφή με τα παιδιά, να μπορέσουν να τα στηρίξουν ακόμα και ψυχολογικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργασίες στο κτήριο του σχολείου μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και δύο χρόνια.

Ο διευθυντής του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου, κ. Κωνσταντίνος Στειακάκης, αναφέρει πως το κτήριο του σχολείου κρίθηκε ακατάλληλο, είναι το σχολείο που επηρεάστηκε περισσότερο από τον σεισμό. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο ισόγειο του 1950 με έναν όροφο που έγινε σε δεύτερο χρόνο. Αναμένουν το πόρισμα των ειδικών για να δουν αν θα κατεδαφιστεί ή όχι.

«Το μάθημα θα γίνεται αρκετό καιρό σε οικίσκους, σίγουρα όλη την τρέχουσα σχολική χρονιά, το μείζον είναι να έρθουν γρήγορα, να ξεκινήσει η δια ζώσης διδασκαλία και να ηρεμήσουν όλοι, παιδιά, γονείς κι εμείς», αναφέρει.

Το σχολείο έχει ζητήσει 17 οικίσκους, έχει 260 παιδιά.

Κάποιοι μαθητές μένουν σε σκηνές, άλλοι με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, η καταστροφή στην περιοχή είναι μεγάλη και οι γονείς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Οι απουσίες από την τηλεκπαίδευση είναι αρκετές.

Ο διευθυντής του Λυκείου Αρκαλοχωρίου, κ. Αθανάσιος Μάνταρας, αναφέρει πως η τηλεκπαίδευση ξεκίνησε με δυσκολίες, κάποιοι δεν έχουν ρεύμα, άλλοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο… Για τα προβλήματα έχει ενημερωθεί η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Οι οικίσκοι για το Λύκειο θα τοποθετηθούν στην αυλή του 1ου Δημοτικού, οι εργασίες για τη βάση τους είναι σε εξέλιξη. Χρειάζονται δέκα οικίσκοι για τους 125 μαθητές του.

Η διευθύντρια του Ειδικού σχολείου Αρκαλοχωρίου, κ. Βάσια Δαγκούλη, αναφέρει πως έχουν ζητηθεί αίθουσες διδασκαλίας, για τους εκπαιδευτικούς και τουαλέτα ΑμεΑ και αναμένουν το πότε θα έρθουν.

Άγνωστο παραμένει, λοιπόν, πότε οι 11 μαθητές του σχολείου θα επιστρέψουν στα θρανία, η λύση της τηλεκπαίδευσης δεν είναι προτιμητέα, λόγω κορωνοϊού είχε γίνει παλιότερα, ωστόσο, κάποια παιδιά αποχωρούσαν σύντομα από τις οθόνες.

Σημειώνεται πως και την περίοδο της πανδημίας υπήρχαν στιγμές που ενώ τα άλλα σχολεία ήταν κλειστά, τα ειδικά λειτουργούσαν λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.

Δείτε επίσης:

Επί ποδός στο Αρκαλοχώρι για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Το γοργόν και χάριν έχει για τους μαθητές!


Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά και τη Δευτέρα και την Τρίτη
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ