Οικονομικές περιπέτειες για τον Δήμο Γόρτυνας: η Αποκεντρωμένη ακύρωσε τον προϋπολογισμό του

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρει στο Cretalive ο κ. Λευτέρης Κοκολάκης.

Ρεπορτάζ: Μάνος Μπανασάκης

Σε περιπέτειες, οικονομικής φύσης, μπαίνει ο Δήμος Γόρτυνας Ηρακλείου καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ακύρωσε τον προϋπολογισμό του.
Σύμφωνα με όσα είπε στο Cretalive ο κ. Λευτέρης Κοκολάκης, η παράταξή του έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που, όμως, δεν πέρασε.
Η αντιπολίτευση, που έχει και την πλειοψηφία λόγω των εξελίξεων και των αποχωρήσεων που έχουν μεσολαβήσει από τον δικό του συνδυασμό, έφερε μια εναλλακτική πρόταση που σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη ήταν λάθος, κάτι που, όπως λέει, είχε τονίσει και η οικονομική διευθύντρια.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, η αντιπολίτευση τροποποίησε κωδικούς,  δηλαδή πήρε χρήματα από κωδικούς που είναι χρηματοδότησης και εκ του νόμου δεν μπορούν να πειραχτούν. Ήταν κάθετος, όπως υποστηρίζει στο Cretalive, ότι θα απορριφθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς δεν ήταν και κοστολογημένα.
Παρά τις αντιρρήσεις, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί.

Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής

"Ο Δήμος Γόρτυνας, έχοντας αφήσει οριστικά πίσω του τον εφιάλτη της επιτήρησης, έφερε προς ψήφιση (για δεύτερη συνεχή χρονιά) έναν ισοσκελισμένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο προϋπολογισμό. 

Σχετικά με ανακοίνωση επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης και κάποιων ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων που αφορά στις μεθοδεύσεις με τις οποίες δεν επέτρεψαν να ψηφιστεί ως τώρα αυτός ο προϋπολογισμός, γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Οι εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν γραπτώς, πριν την συνεδρίαση της 14ης Μαρτίου 2023, δική τους πρόταση για κάποια τμήματα του προϋπολογισμού. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης διαπίστωσαν ότι η πρότασή τους στερούνταν νομιμότητας, καθώς είχαν αφαιρέσει διασφαλισμένες (από την σημερινή δημοτική αρχή) χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση σημαντικών έργων. Ο κ. Σχοιναράκης, ομολογώντας, επί της ουσίας, ότι αν και ήταν Δήμαρχος για 13 χρόνια δεν είναι ικανός να συντάξει έναν σωστό και νόμιμο προϋπολογισμό και προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με την απρέπειά του απέναντι στην Ιερά Μονή Κουδουμά, παρουσίασε, προφορικά, ακόμα μία εναλλακτική πρόταση, η οποία επίσης στερούνταν νομιμότητας. 

Όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης και όπως, άλλωστε, διαπίστωσε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δυστυχώς, οι εν λόγω δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν… κατάφεραν ούτε να συνεννοηθούν μεταξύ τους (!), ώστε να καταλήξουν, τουλάχιστον, σε μία από τις (μη νόμιμες) προτάσεις τους και να την υπερψηφίσουν. Για την δική τους αδυναμία να συνεννοηθούν, προφανώς δεν είναι δυνατό να ευθύνεται ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Θανάσης Δεσδενάκης, σε βάρος του οποίου έχουν υποβάλλει, άλλωστε, ένα σωρό καταγγελίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, χωρίς να βρεθεί κάτι επιλήψιμο.

Ας μας απαντήσουν τελικά: Είναι τόσο ανίκανοι ή κατά την προσφιλή τακτική τους κινήθηκαν με σκοπιμότητα ώστε να αφήσουν τον Δήμο μας χωρίς προϋπολογισμό, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των δημοτών μας και έχοντας ως μοναδικό κίνητρο τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες; 

Και κάτι τελευταίο: Ο κ. Σχοιναράκης μας κατηγορεί ότι δήθεν τον παραπλανήσαμε και ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως το χρηματικό ποσό που αφορούσε στην Ιερά Μονή Κουδουμά, το οποίο πρότεινε να μειωθεί, προερχόταν από διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αναρωτιόμαστε, έχει σημασία αν ήταν από χρηματοδότηση, από έσοδα ή από άλλη πηγή; Δεν βρήκε άλλον κωδικό να περικόψει, παρά επέλεξε εκείνον που αφορούσε στο μοναστήρι; Επιτέλους, λίγη ντροπή…». "
 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ