«Όλα δείχνουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν!»

«Όλα δείχνουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν!»

«Έχουμε έναν όμορφο πλανήτη, ας τον φροντίσουμε!», είπε από το Ηράκλειο η κορυφαία αστροφυσικός Ewine W. van Dishoeck.

Η Γη είναι μια μικροσκοπική μπλε κουκίδα, μία μικρή πέτρα. Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τότε θα αναρωτιόμαστε αν αξίζει πραγματικά να μαλώνουμε μεταξύ μας. Έχουμε έναν όμορφο πλανήτη, ας τον φροντίσουμε!

Πρόκειται για λόγια της κορυφαίας αστροφυσικού Ewine W. van Dishoeck, καθηγήτριας Μοριακής Αστροφυσικής στο Leiden University της Ολλανδίας, η οποία την περασμένη Παρασκευή 22 Οκτωβρίου έδωσε την 3η ετήσια «Διάλεξη Ν. Κυλάφης» στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Τίτλος της διάλεξης ήταν «Δημιουργώντας αστέρια, πλανήτες και τα στοιχεία της ζωής στο διάστημα».

Τα ερωτήματα που καλείται η ίδια να απαντήσει μέσα από την έρευνά της είναι «Από πού προερχόμαστε;», «Ποια είναι η θέση μας στο Σύμπαν;», «Είμαστε μόνοι μας;», «Από πού προέρχεται το νερό;».

Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε πιο κοντά στο να βρούμε τις πολυπόθητες απαντήσεις.

Πλέον, κοιτάζουμε ψηλά, αυτόν τον όμορφο ουρανό, και γνωρίζουμε πως κάθε αστέρι έχει έναν πλανήτη γύρω του. «Είναι απίθανο να είμαστε μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ewine W. van Dishoeck.

Όπως είπε, είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτεις το Σύμπαν, που είναι γεμάτο εκπλήξεις. Πλέον, τα τηλεσκόπια προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες, που οι επιστήμονες βρίσκονται μπροστά σε απροσδόκητες ανακαλύψεις.

Νίκος Κυλάφης: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα»

«Δεν έκανα και τίποτα σπουδαίο, έκανα απλώς την δουλειά μου και δεν αισθάνομαι άνετα να με τιμούν», είπε χαρακτηριστικά ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Κυλάφης. Δήλωσε ευγνώμων προς τους συναδέλφους του και τόνισε πως «είμαι περήφανος που όλα τα νέα παιδιά αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι καλύτερα από μένα».

Μίλησε για τα δύο μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα της αστροφυσικής σήμερα και είπε χαρακτηριστικά ότι «για να πας πολύ μακριά πρέπει να πατάς σε στέρεο έδαφος».
 

Νεκτάριος Ταβερναράκης: «Φιλοξενούμε μια εξαιρετική αστροφυσικό»

Για μία εκλεκτή καλεσμένη και εξαιρετική αστροφυσικό έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Όπως είπε, οι εξωπλανήτες που διαρκώς ανακαλύπτουμε μπορούν να μας διδάξουν πώς να προστατεύουμε τον δικό μας πλανήτη. Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου έχει σημειωθεί και σε άλλους πλανήτες, οπότε ίσως μάθουμε κι εμείς πώς να το αντιμετωπίσουμε.


Βίντεο: Ανδρέας Κουλάτσογλου
 

 

Δείτε επίσης:

Στο ΙΤΕ η διάσημη Αστροφυσικός Ewine van Dishoeck
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ