Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου forum των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Newsroom
Newsroom

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στο θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" στα Χανιά

Την ένταξη στο δίκτυο των 16 πολιτιστικών διαδρομών της Ευρώπης που υπάρχουν στη χώρα μας, μίας ακόμα, αυτής των ιστορικών ανοικτών θερινών σινεμά της Ευρώπης, προωθεί ο Δήμος Χανίων, όπως ανακοίνωσε κατά την τελετή λήξης του 11ου forum των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι των Χανίων και κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε σε αυτήν την πρωτοβουλία για την οποία ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις. Η πρόταση έγινε δεδομένου οτι στον δημοτικό κήπο των Χανίων που έχει ιστορία 150 ετών λειτουργεί συνεχώς από το 1912 θερινό σινεμά που όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη έχοντας σήμερα την μορφή του δημοτικού κινηματογράφου. Στόχος ειναι με την ίδρυση του δικτύου να ενταχθούν σε αυτό ιστορικά ανοικτά θερινά σινεμά της χώρας μας καθώς και της Ευρώπης.

Σε χαιρετισμό της κατά την τελετή λήξης η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη επεσήμανε ότι η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό, με αφετηρία τον πολιτισμό ο οποίος, όπως είπε δίνει υπεραξία στον τουρισμό, δημιουργεί ενα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, στον χαιρετισμό του, μεταξύ αλλων, αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης του forum στα Χανιά, επισημαίνοντας οτι ο πολιτισμός αποτελεί για την Κρήτη και την Ελλάδα κεφάλαιο πάνω στο οποίο μπορούμε να επενδύσουμε και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προιόν. Παράλληλα χαρακτήρισε σημαντική για τα Χανιά την παρουσία του ιστορικού καφέ Κήπος στο δίκτυο των πολιτιστικών καφέ της Ευρώπης, πρόεδρος του οποίου ειναι ο ιδιοκτήτης του καφέ Βασίλης Σταθάκης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης στάθηκε απο την πλευρά στα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα Χανιά απο την διοργάνωση τέτοιων forum. Μέσα απο τίς εργασίες του Forum των Χανίων αναδείχθηκε η σημασία του πολιτισμού ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης του τουρισμού, καθώς και ο ρόλος των πολιτιστικών διαδρομών της Ευρώπης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το forum με θέμα: «Διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Διαλόγου» υλοποιποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και με χορηγό και συνδιοργανωτή τον ΕΟΤ. Στη διοργάνωση συμμετείχαν επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και η Πολιτιστική Διαδρομή «Δρόμος Ιστορικών Καφέ», μέλος του οποίου ειναι και το καφέ στον δημοτικό κήπο των Χανίων.

Κεντρικός άξονας του φετινού 11ου forum που ηταν το πρώτο που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης μετά την πανδημία, ήταν η ανάδειξη της μεθοδολογίας και των πρακτικών των Πολιτιστικών Διαδρομών, καθώς και της σημασίας τους στην προαγωγή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαπολιτισμικού διαλόγου, στο πλαίσιο της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Συμμετείχαν περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι από 37 χώρες.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ