Ομάδα Γυναικών Μοιρών: Γρήγορη και ασφαλής διεξαγωγή των εμβολιασμών

Ομάδα Γυναικών Μοιρών: Γρήγορη και ασφαλής διεξαγωγή των εμβολιασμών

Γρήγορη και ασφαλής διεξαγωγή των εμβολιασμών, ζητά με ανακοίνωσή της η Ομάδα Γυναικών Μοιρών. 

Η ανακοίνωση: 

Με το 2ο κύμα της πανδημίας ακόμη να καλπάζει, κι ενώ η κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας - Πρόνοιας δεν άλλαξε, αφού η κυβέρνηση επιμένει στα μπαλώματα αντί για την ουσιαστική ενίσχυσή τους, γίνονται φανερά και τα προβλήματα με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, που είναι αναγκαίος ώστε να αναχαιτιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα η περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Ειδικότερα, πέρα από την καθυστέρηση στην παραγωγή και προμήθεια εμβολίων, στην οποία συμβάλλουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ φαρμακευτικών κολοσσών και κρατών, έρχεται να προστεθεί η απουσία έγκαιρης στελέχωσηςμε ιατρικό προσωπικό, ηανεπαρκής προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρωνκαι στον Νομό Ηρακλείου, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο ότι το ήδη υπάρχον προσωπικό,που δεν επαρκούσε και πριν την πανδημία, σε συνθήκες «κανονικότητας», δεν επαρκεί για να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες αυτού του διαστήματος.

     Αποδεικνύεται, έτσι, από τα πράγματα, ότι δεν υπάρχει ετοιμότητα και σχεδιασμός για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.Μάλιστα, λόγω αυτού του ελλείμματος,δε συμμετέχουν όλες οι μονάδες του Νομού μας ως εμβολιαστικά κέντρα και γι αυτό άνθρωποι υπερήλικες, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης, καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα και να εκτίθενται σε επιπλέον κινδύνους, προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Στην περιοχή μας γεννιούνται ερωτήματα πώς το ΚΥ Μοιρών με δεδομένες τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, ακόμη και υποδομές, θα διαδραματίσει τον αναγκαίο ρόλο εμβολιαστικού κέντρου, έξι μέρες την εβδομάδα και με δύο βάρδιες την ημέρα, χωρίς να μετατραπεί σε ΚΥ μίας νόσου. Η εξέλιξη αυτή  θα είναι καταστροφική σε μια περιοχή με τόσες χιλιάδες κατοίκους ανάμεσά τους και πολλούς ηλικιωμένους.

Πώς το προσωπικό του ΚΥ Μοιρών, που ούτε επαρκούσε ούτε επαρκεί για να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, δημόσιας υγείας, παρακολούθησης χρονίως πασχόντων,στην περιοχή της Μεσαράς ακόμη και χωριών του Ν. Ρεθύμνης,  θα αναλάβει το έργο του εμβολιασμού, χωρίς να καταργηθεί κάποιο ιατρείο του ΚΥ,  χωρίς να αναστείλουν τη λειτουργία τους τα περιφερειακά ιατρεία και πώς θα βγαίνουν οι βάρδιες; Ποιοι γιατροί άραγε θα παρακολουθούν τους εμβολιασθέντες τους επόμενους μήνες για τυχόν παρενέργειες;

Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τους εμβολιασμούς, να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, που βρέθηκε «αθωράκιστο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Όμως ο  αναγκαίος μαζικός εμβολιασμός, που έτσι κι αλλιώς θα είναι μακρόχρονη διαδικασία, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι για τις ελλείψεις, δεν μπορεί να κρύψει την αναγκαιότητα της θωράκισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και των αναγκαίων μέτρων προστασίας που είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους.

Η άθλια κατάσταση των δημόσιων μονάδων Υγείας, που προϋπήρχε της πανδημίας και επιδεινώθηκε με αυτήν, είναι το αποτέλεσμα της κρατικής υποχρηματοδότησης, της πολιτικής εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, του κριτηρίου του «κόστους - οφέλους» και του περιορισμού στο ελάχιστο σε ό,τι έχει σχέση με τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες. Η κυβέρνησητης ΝΔ όχι μόνο διατήρησε, αλλά χειροτέρεψε το αποσαθρωμένο και υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και στην κρίσιμη αυτή στιγμή,μείωσε την κρατική χρηματοδότηση στην ήδη τσακισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατά 96 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021!  Ακολουθεί ,δηλαδή,κατά γράμμα, την ίδια ξεδιάντροπη πολιτική που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της ΠΦΥ, του κλεισίματος νοσοκομείων, της υπεράσπισης μέχρι τελευταίας δεκάρας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία.

Η κυβέρνηση να πάψει να παίζει με τη ζωή και την υγεία των οικογενειών μας! Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 

  • Να στελεχωθεί  το Κέντρο Υγείας Μοιρών με το επαρκές προσωπικό, να ενισχυθούν με υλικά και υποδομές, ώστε να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντροσε 24ωρη βάσηκαι αναλάβει την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού,με κατεπείγουσες διαδικασίες, για την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μοιρών,ώστε να πραγματοποιούνται κανονικά οι εφημερίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων.
  • Όχι μετακινήσεις προσωπικού, που δεν αποτελούν λύση, αλλά μπάλωμα από άλλο ξήλωμα.
  • Να εξοπλιστεί κατάλληλος χώρος στο ΚΥ Μοιρών για τον εμβολιασμό.
  • Να μην αναστείλει τη λειτουργία του κανένα από τα ιατρεία του ΚΥ Μοιρών.
  • Να μην πάει πίσω ούτε ένα ραντεβού εξέτασης ασθενών με άλλες ασθένειες.
  • Να οργανωθούν κινητές μονάδες του Κέντρου Υγείας για μαζικά τεστ και εμβολιασμό στα χωριά της περιοχήςκαι μαζικούς χώρους.
  • Εμβολιασμός με προτεραιότητα όλου του προσωπικού των Δομών Υγείας, δεδομένης της φύσης της εργασίας τους, των εργαζόμενων σε εκπαιδευτικές, κοινωνικές και προνοιακές δομές, με ειδικότητες που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.
  • Να ανακληθεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ