Όνειρο… τρελό η απόκτηση ενός σπιτιού: στα ύψη οι τιμές στα οικοδομικά υλικά

Όνειρο… τρελό η απόκτηση ενός σπιτιού: στα ύψη οι τιμές στα οικοδομικά υλικά
Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Ο κλάδος των οικοδόμων είχε συρρικνωθεί τόσο πολύ επί οικονομικής κρίσης που πλέον όσοι έχουν μείνει δε δυσκολεύονται να βρουν δουλειά.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Ακρίβεια, ακρίβεια, ακρίβεια… Σε μία νέα πραγματικότητα καλούνται πλέον να προσαρμοστούν επαγγελματίες και καταναλωτές.

Από την άνοδο τιμών δεν ξεφεύγουν ούτε τα οικοδομικά υλικά που κάνουν δυσβάστακτο το κόστος ανέγερσης ενός νέου σπιτιού.

Ο πρώην γραμματέας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, χρόνια επιχειρηματίας στον χώρο των οικοδομικών υλικών, κ. Μανώλης Σφυρής, αναφέρει πως οι τιμές στα προϊόντα έχουν ανέβει και αναμένονται και νέες αυξήσεις, η αγορά δεν έχει ακόμα ισορροπήσει και επικρατεί ο ανάλογος προβληματισμός.

Υλικά, όπως είναι τα τσιμέντα, έχουν δει τις τιμές τους να ανεβαίνουν κατά 20%, ό,τι έχει να κάνει με θερμοπρόσοψη, τη μόνωση γενικότερα, έχει ακριβύνει κατά 30% με 40%, μεγάλες ανατιμήσεις έχουμε σε παράγωγα του πετρελαίου, εκεί οι αυξήσεις φτάνουν και το 60% ενώ σε διάστημα εννέα μηνών η τιμή του τούβλου έχει ανέβει στα ύψη. Ανατιμήσεις υπάρχουν σε χρώματα και σιδερικά, όπου παρατηρείται μία τάση εξομάλυνσης.

Ο κ. Σφυρής αναφέρει πως οι εταιρείες σε εβδομαδιαία βάση στέλνουν ενημερωτικά μηνύματα ότι μειώνονται οι εκπτώσεις ή υπάρχει αναπροσαρμογή των τιμοκαταλόγων.

 

Ο πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Ηρακλείου, κ. Γιάννης Γωνιανάκης, αναφέρει πως από την κρίση του 2009, ο κλάδος έχει αποδεκατιστεί, πλέον έχουν μείνει ελάχιστοι οικοδόμοι στο Ηράκλειο, από 10.000 είναι σήμερα 2.500, κατά συνέπεια όλοι έχουν δουλειά, ακόμα και αν περιορίζεται η οικοδομική δραστηριότητα.

Ο κ. Γωνιανάκης αναφέρει πως παρατηρείται ένα ράλι τιμών στα οικοδομικά υλικά τα τελευταία χρόνια γιατί οι εταιρείες κερδοσκοπούν και η ανηφόρα δεν έχει τέλος. Το 2020, το μέσο κόστος ενός τετραγωνικού για μία οικοδομή ήταν 800 ευρώ και τώρα φτάνει τα 1.400! Για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών με υπόγειο, από 250.000 ευρώ τώρα κανείς χρειάζεται 320.000 ευρώ για να το κτίσει!

 

Φωτογραφία: Kuzmafoto από Vista.Create.

Δείτε επίσης:

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα οικοδομικά υλικά
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ