ΚΡΗΤΗ
Οργή και πικρία από τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι για τη φράση της Σίας Κοσιώνη
«Η Σαντορίνη δεν είναι Αρκαλοχώρι», είπε προκαλώντας κύματα αντιδράσεων

Οργή, θυμός και απογοήτευση είναι τα αισθήματα που κυριαρχούν στο Αρκαλοχώρι λίγες ημέρες μετά την δήλωση της Σίας Κοσιώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ (10/2) πως «η Σαντορίνη δεν είναι Αρκαλοχώρι».
Η ατυχής αυτή φράση, όπως θέλουν να πιστεύουν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου πως δεν έγινε εκ προθέσεως, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής καθώς τέσσερα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι ελάχιστα είναι εκείνα που έγιναν από την Πολιτεία για τους σεισμόπληκτους και πολλά εκείνα που δεν έγιναν παρά τις βαρύγδουπες και πολυδιαφημισμένες υποσχέσεις.
Οι αντιδράσεις είναι σφοδρότατες ενώ σε παρέμβαση του για το θέμα ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, κάλεσε την παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΙ να ζητήσει συγγνώμη.
«Υπάρχει θυμός στον κόσμο στον απόηχο της δήλωσης της κας. Κοσιώνη. Πόνεσε πολύ αυτή η φράση γιατί για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες ούτε σεισμόπληκτοι α’ ή β’ κατηγορίας» δηλώνει μέσα από το Cretalive ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα», κ. Κώστας Γκαντάτσιος.
Ο ίδιος εξηγεί την πικρία που νιώθουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου εξηγώντας το γιατί: «Αυτή η φράση πόνεσε διότι την ακούμε από τον κ. Τριαντόπουλο 3,5 χρόνια τώρα όταν κάθε φορά στα υπομνήματά μας και τις συναντήσεις μας ανέφερε ότι δεν είμαστε το ίδιο με την Ρόδο, τον Έβρο, την Εύβοια και τη Θεσσαλία».
Ο Κώστας Γκαντάτσιος διευκρινίζει ότι οι κάτοικοι ζουν μόνιμα αυτή την απαξίωση από την Πολιτεία και όπως η κα. Κοσιώνη αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα έκριναν σκόπιμο και οι ίδιοι να παραθέσουν τα στοιχεία του Συλλόγου:
• Σεισμός των 6 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
• 4.500 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ως μη κατοικήσιμα είτε κατεδαφιστέα γεγονός που αποτελεί τεραστίου μεγέθους κοινωνικό πλήγμα το οποίο επηρέασε κατά βάσει χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά και έχει οδηγήσει σε μόνιμο εκτοπισμό πληθυσμού, οικογένειες να μένουν σε κοντέινερ καθώς και σε ακατάλληλα και επικίνδυνα προς κατοίκηση σπίτια.
• 3 σχολεία στεγάζονται πλέον σε κοντέινερ τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό, και 700 παιδιά δεν θα δουν πραγματικό σχολικό κτίριο στη διάρκεια του σχολικού βίου τους.
• Δεκατέσσερις προσλήψεις ανέφεραν οι υποσχέσεις των υπουργών και αντ’ αυτού έχουμε επτά παραιτήσεις στελεχών από την αρμόδια υπηρεσία αποκατάστασης. Το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει καλείται να διαχειριστεί 8.500 υποθέσεις. Δεν αποτελεί επομένως περίεργο γεγονός, το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επισκευή σε ούτε ένα σπίτι με την διαδικασία της «Κρατικής Αρωγής».
• Δύο μόνον άτοκα δάνεια ενέκριναν οι τράπεζες -παρόλο που είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου- αλλά πενήντα δύο (52) κατασχετήρια είχαν το θράσος να επιδώσουν.
«Στα παραπάνω η Πολιτεία είναι απλός παρατηρητής. Στόχος μας ήταν να αναδείξουμε το υπαρκτό πρόβλημα την ώρα που δίπλα μας κατασκευάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο με πρόοδο εργασιών 40% εν αντιθέσει με την πρόοδο 0% των εργασιών στα σπίτια μας», λέει ο κ. Γκαντάτσιος ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2021 ζει με την οικογένεια του σε οικίσκους στο Αρκαλοχώρι, όπως εκατοντάδες άλλοι σεισμόπληκτοι.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο