Όταν το σκάκι συναντά τη μουσική: Διάλεξη στο Πολύκεντρο Ηρακλείου

Masterclass - διάλεξη του μετρ του σκακιού και καθηγητή μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης Αχιλλέα Ζωγράφου

Eκδήλωση με τίτλο «Σκάκι και Μουσική» διοργανώνουν το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου το Σάββατο 02 Μαίου 2026 και ώρα 6μμ. Η εκδήλωση διερευνά τις κοινές αρχές ανάμεσα στα μουσική και το σκάκι, με τη μορφή masterclass - διάλεξης εμπλουτισμένης με επιλεγμένα μουσικά κομμάτια για κιθάρα και πιάνο, που θα εκτελούν ζωντανά μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου. 

Αποτελεί παρουσίαση του εγκεκριμένου από τη ΒΒάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Πολιτιστικού Προγράμματος του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου με τίτλο Συνθέσεις για πιάνο και σκακιστική δημιουργία (υπεύθυνοι καθηγητές: Ασπασία Καραλή, Ασπαλένα Κωτούζα, Ευαγγελία Στρατάκη, Iσμήνη Νίσκου, Ευάγγελος Πάνου, Τρύφωνας Θωμόπουλος). Τη διάλεξη θα παρουσιάσει ο Αχιλλέας Ζωγράφος, καθηγητής πιάνου του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και διακεκριμένος μετρ σκακιού, συγγραφέας του βιβλίου Music and Chess: Apollo meets Caissa, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Russell Enterprises. 

Μέσα από επιλεγμένα μουσικά έργα, σκακιστικά προβλήματα και παρτίδες, αναδεικνύεται ότι τα δύο πεδία μοιράζονται παρόμοιες δομές σκέψης, μορφές οργάνωσης και αισθητικά κριτήρια. Η παρουσίαση έχει βιωματικό χαρακτήρα, συνδυάζοντας ακρόαση, ανάλυση, παραδείγματα στη σκακιέρα και εκτέλεση μουσικών αποσπασμάτων. Η εκδήλωση θα κλείσει με παρτίδα σκακιού σιμουλτανέ μεταξύ των μαθητών και του κ. Αχ. Ζωγράφου.

Συνδιοργανωτές: Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης, ΔΕΠΑΝΑΛ
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την εκδήλωση, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό Τρύφωνα Θωμόπουλο, 6973454357 (trifonasthomopoulos@hotmail.com).

Image
skaki

Βιογραφικό σημείωμα Αχιλλέα Ζωγράφου

Ο Αχιλλέας Ζωγράφος είναι μουσικός, σκακιστής και συγγραφέας.
Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Τεχνών Folkwang της Γερμανίας με άριστα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Σκέψεις και προτάσεις στη μουσική πρακτική» και έχει γράψει άρθρα για το περιοδικό Classical Music Review μεταξύ άλλων.
Είναι ομοσπονδιακός μετρ στο σκάκι έχοντας φτάσει στους κορυφαίους 100 Έλληνες σκακιστές, καθώς και πιστοποιημένος προπονητής από τη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία.
Στο βιβλίο του Μusic and chess. Apollo meets Caissa των εκδόσεων Russell Enterprises (2017) διερευνά τη σχέση μεταξύ σκακιού και μουσικής (https://www.amazon.com/Music-Chess-Apollo-Meets-Caissa/dp/1941270727) Το βιβλίο έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές στον διεθνή Τύπο, ενδεικτικά στο New in Chess και το British Chess agazine. Έλαβε το 1ο βραβείο για την εργασία του από την Ακαδημία Musichess στη Μαδρίτη το 2018.
Πραγματοποίησε σχετική πιανιστική διάλεξη προσκεκλημένος από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ έχει δώσει ανάλογες ομιλίες και συνεντεύξεις στο εξωτερικό.
To 2025 διοργάνωσε και επιμελήθηκε την έκθεση «Το σκάκι ως αντικείμενο Τέχνης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με σκακιστικό υλικό απ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση τέτοιου είδους που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία.
Διδάσκει μουσική και σκάκι στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση