Το Πανεπιστήμιο Κρήτης φροντίζει να ζουν καλά τα ψάρια και τα χταπόδια!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Τι λέει στο Cretalive ο συντονιστής του Ενωσιακού Κέντρου Αναφοράς για την ευζωία των υδρόβιων ζώων, καθηγητής Βιολογίας Μιχάλης Παυλίδης

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Από 1η Ιανουαρίου 2024, η Κρήτη θα έχει έναν ακόμα λόγο να υπερηφανεύεται για τους επιστήμονές της!

Θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Ενωσιακό Κέντρο Αναφοράς της ΕΕ για την ευζωία των υδρόβιων ζώων. Θα έχει έδρα την Κρήτη και θα λειτουργεί με τη μορφή της κοινοπραξίας, με συντονιστή φορέα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και την συμμετοχή επιπλέον του Κέντρου Βιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Ο συντονιστής του Κέντρου, καθηγητής Βιολογίας και αντιπρύτανης του Ιδρύματος, Μιχάλης Παυλίδης, εξηγεί στο Cretalive πως ο κύριος στόχος του κέντρου είναι η προσφορά τεχνογνωσίας και η ανάπτυξη επιστημονικής γνώσης για τη χάραξη πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εφαρμογή κανόνων της ΕΕ για την ευζωία των εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών (ψάρια και κεφαλόποδα).

Μιχάλης Παυλίδης

Πρόκειται για το 4ο αντίστοιχο κέντρο που λειτουργεί στην Ε.Ε. και το 1ο στην Ελλάδα.

Σε πρώτο στάδιο, θα λειτουργεί για 3 χρόνια και στη συνέχεια θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση από την Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μετά από επαφή που είχε με την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Ο κ. Παυλίδης αναφέρει πως θα λειτουργήσει στον χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου υπάρχουν ήδη μικρής κλίμακας πειραματικές εγκαταστάσεις ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με το Ινστιτούτο Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ.

Κάνει λόγο για μία αναγνώριση της πρώτης θέσης που κατέχει η χώρα μας στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και της επιστημονικής κοινότητας της Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Κρήτης, ειδικότερα.

Σημειώνει πως υπήρξε άψογη συνεργασία με την Αρμόδια Εθνική Αρχή που είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής/ Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών με διευθύντρια την κ. Κ. Μαρίνου.

Ο στόχος του Κέντρου, όπως εξηγεί ο κ. Παυλίδης, θα επιτευχθεί μέσω της

  1. Παροχής επιστημονικής και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της καλής μεταχείρισης των υδρόβιων οργανισμών, τόσο σε παραγωγούς όσο και υπό μορφή συντονισμένης συνδρομής στις αρμόδιες εθνικές αρχές στον τομέα της διεξαγωγής των επίσημων ελέγχων για την καλή μεταχείριση των ζώων,
  2. Ανάπτυξης και εφαρμογής δεικτών καλής μεταχείρισης των υδρόβιων οργανισμών,
  3. Ανάπτυξης μεθόδων για την αξιολόγηση του επιπέδου ευζωίας καθώς και μεθόδων για τη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων,
  4. Διεξαγωγής επιστημονικών και τεχνικών μελετών για την καλή μεταχείριση των υδρόβιων οργανισμών που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς ή επιστημονικούς σκοπούς,
  5. Οργάνωσης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για το προσωπικό που εμπλέκεται στη φροντίδα και τη χρήση των υδρόβιων οργανισμών (για ερευνητικούς ή παραγωγικούς σκοπούς), το προσωπικό των εθνικών δικτύων ή οργάνων επιστημονικής υποστήριξης, για το προσωπικό των αρμόδιων αρχών των Κρατών Μελών καθώς και για εμπειρογνώμονες από τρίτες χώρες και
  6. διάδοση των πορισμάτων της έρευνας και των τεχνικών καινοτομιών, καθώς και συνεργασία με τα ερευνητικά όργανα της Ένωσης στον τομέα της καλής μεταχείρισης των ζώων.

«Η λειτουργία του Κέντρου προσδίδει διεθνή αναγνώριση και ενισχύει ακόμα περισσότερο  τη φήμη του Πανεπιστημίου Κρήτης, προωθώντας τη συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Επίσης, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ενισχύει το κύρος του ιδρύματος, προάγοντας την επιστημονική έρευνα σχετικά με την ευζωία των υδρόβιων ζώων, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων συντελώντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας», τονίζει ο καθηγητής Μιχάλης Παυλίδης.

Εδώ μπορείτε να δείτε τη σχετική επιστολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Photo by Sebastian Pena Lambarri on Unsplash

Δείτε επίσης:

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς ευζωίας υδρόβιων ζώων

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 


 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ