Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Newsroom
Newsroom

Επιμένουν στις απαγορεύσεις και προειδοποιήσεις οι αρμόδιοι φορείς

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης, είναι: 4 (πολύ υψηλός).

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες την απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, την απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών και την απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, όπως και την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί με σχετικές αποφάσεις (δείτε τους χάρτες για τις περιοχές αυτές στον σύνδεσμο: 

https://www.crete.gov.gr/chartes-politikis-prostasias/

Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης.

Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις, στους παραβάτες των ανωτέρω επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα του Παρ. Β της  αρ. 19/2020 πυροσβεστικής διάταξης (Β’ 2233), όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κοινοποιεί τις παραβάσεις στην αρμόδια κατά περίπτωση εποπτεύουσα, αδειοδοτούσα Αρχή για τυχόν δικές της περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους (όπως Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.λπ.)

Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να σεβαστούν τις απαγορεύσεις, να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών. 

Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας μας, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Δείτε οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies 

Τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης:

166  ΕΚΑΒ

100  ΕΛΑΣ 

199  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ 

112  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 

108  ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ 

1591 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Χάρτης πυρκαγιας

Ρέθυμνο: Λήψη Μέτρων Λόγω Υψηλού Κινδύνου Πρόκλησης Πυρκαγιάς

 

Σύμφωνα με το δελτίο πρόβλεψης κινδύνου  Πυρκαγιάς, που ισχύει για σήμερα Τετάρτη 20-7-2022 η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ (Βαθμός επικινδυνότητας 4), στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης

και ως εκ τούτου παρακαλούμε να λάβετε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα επιφυλακής και  ετοιμότητας  .

Επειδή προβλέπεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες παρακαλούμε για ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Συνιστάται στους πολίτες και εκδρομείς 

           1.Να μην ανάβουν φωτιές για οποιαδήποτε  λόγο  στην ύπαιθρο και να σέβονται τις υποδείξεις των αρχών .

           2.Να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο < 199> (χωρίς χρέωση) όταν εντοπίσουν καπνό ή φωτιά.

           3.Αν βρεθούν σε χώρο πυρκαγιάς και δεν μπορούν να βοηθήσουν κατά το αρχικό στάδιο, να απομακρυνθούν άμεσα από το χώρο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να διευκολύνουν στο έργο της κατάσβεσης.

4. Να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας έναντι των δασικών πυρκαγιών, όπως αυτές βρίσκονται στον ιστοτοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: www.civilprotection.gr

Υπενθυμίζεται επίσης στους πολίτες και επισκέπτες του Ρεθύμνου ότι, σύμφωνα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 125/31-5-2022 ( ΑΔΑ: ΩΥΑΔ7ΛΚ-ΥΗΚ) Απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, σε ημέρες όπου ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων και παραμονής και διανυκτέρευσης εκδρομέων  καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου, (από 06.00 της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση  έως τις 06.00 της επόμενης ημέρας) στις παρακάτω ευαίσθητες και δασικές περιοχές:

Δήμος Ρεθύμνης: - Περιαστικά δάση Ευλιγιά , Προφ.Ηλία και Αγίου Ιωάννη, - Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ.Αρκαδίου 

Δήμος Αγίου Βασιλείου: 

1. Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ.Ιωάννου, 

2. Η περιοχή που ορίζεται από τις πηγές Κουρταλιώτη, τον ποταμό Κουρταλιώτη ( με ζώνη απαγόρευσης 50 μ εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού) έως την λίμνη Πρέβελη 

3. την περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει την λίμνη Πρέβελη, από την Ενετική καμάρα έως και την εκβολή του ποταμού Κουρταλιώτη στην θάλασσα, το εκατέρωθεν αυτής φοινικόδασος ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης 

Δήμος Μυλοποτάμου: φαράγγι Μαργαριτών          

Καλούμε όλους τους συμπολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς η προστασία της ζωής και των περιουσιών μας ,αλλά και του περιβάλλοντος  είναι υπόθεση όλων μας.  


Χανιά: Η απόφαση Καλογερή 

Εκδόθηκε Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση για τις ημέρες εκείνες που ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πρόβλεψη κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλό) & 5 (κατάσταση συναγερμού), καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου όπως ο παρακάτω πίνακας. Σχετ. απόφαση ΑΔΑ: 6ΨΧΜ7ΛΚ-ΝΟ4.

 

Περιοχή NATURA

Δήμος περιοχή

Κατηγορία κινδύνου

Φαράγγι Σαμαριάς

Σφακίων- Πλατανιά- Σέλινο

5

Διαδρομή προς Λιμνοθάλασσα Μπάλου

Κισσάμου

5

Φαράγγι Ίμπρου

Σφακίων

5

Φαράγγι Αράδαινας

Σφακίων

5

Φαράγγι Τοπολίων

Κισσάμου

5

Κεδρόδασος

Καντάνου Σελίνου

5

Φαράγγι Ανύδρων

Καντάνου Σελίνου

5

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Καντάνου Σελίνου

5

Δρόμος προς καταφύγιο Καλέργη- Ποριά

Πλατανιά

5

Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4 Μπάλος Φαλάσαρνα

Κισσάμου

4+5

Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4 Κριός- Ελαφονήσι

Καντάνου Σελίνου

4+5

Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4 Σούγια- Γυαλισκάρι

Καντάνου Σελίνου

4+5

Ευρωπαικό μονοπάτι Ε4 Σούγια- Αγία Ρουμέλη

Καντάνου Σελίνου & Σφακίων

4+5

Πάρκο ανεμόμυλων 

Καθιανά Χανίων

4+5

Πρεβαντόριο- Πεύκα

Χανίων

4+5

Περιαστικό δάσος Άγιος Ματθαίος

Χανίων

4+5

Άγιος Ιωάννης- Δάσος

Γαύδος

4+5

Δάσος Κόρφου

Γαύδος

4+5

 

Οι παραπάνω περιοχές απεικονίζονται στους επισυναπτόμενους χάρτες που συνοδεύουν την παρούσα απόφαση και θα δημοσιευτούν, για λόγους ενημέρωσης του κοινού, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης και στην Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών Περιφέρειας Κρήτης (GISCRETE). 

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα–οχήματα έκτακτης ανάγκης, οχήματα και προσωπικό των Υπηρεσιών και Δήμων που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας και ασχολούνται με συντήρηση της εν λόγω περιοχής, μέλη εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα εκτελούν χρέη περίπολου πυρασφάλειας, oι κάτοικοι που δραστηριοποιούνται σε κτηνοτροφικές και αγροτικές ή μελισσοκομικές δραστηριότητες ή μένουν σε αυτές τις περιοχές.

  

Οι Δήμοι τους οποίους αφορά η απόφαση, παρακαλούνται να τοποθετήσουν ενημερωτικές πινακίδες στα σημεία εισόδου και στους χώρους των παραπάνω περιοχών ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες για την ισχύ της παραπάνω απαγόρευσης.

 

Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Χανίων, παρακαλείται όπως ενημερώσει αρμοδίως τους κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Σταθμούς και Κλιμάκια, καθώς και τις ομάδες περιπολιών.

 

Η Δασική Υπηρεσία Π.Ε. Χανίων παρακαλείται όπως ενημερώσει αρμοδίως τις ομάδες περιπολιών. 

 

Οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς και εθελοντικές οργανώσεις καλούνται, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να εκτελούν περιπολίες στις παραπάνω περιοχές προκειμένου να ενημερώνουν τους πολίτες για την παραπάνω απαγόρευση, καθώς και να ενημερώνουν την Α.Δ. Χανίων και την Δ/νση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων για τυχόν παραβάτες που δεν συμμορφώνονται με υποδείξεις των αρχών.

 

Αρμόδιες αρχές για την διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης προληπτικής απαγόρευσης και τη βεβαίωση του σχετικού προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με το Ν. 4926/2022 (Α’ 82).

 

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η απόφαση αυτή μπορεί να τροποποιηθεί ως προς την πάγια εφαρμογή της, όταν επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες που θα επιβάλλουν διαφορετική αντιμετώπιση. Στην περίπτωση αυτή θα εκδίδεται απόφαση Αντιπεριφερειάρχη με συγκεκριμένη χρονική και χωρική ισχύ.

 

Η απόφαση αυτή θα έχει για όλη την διάρκεια της αντιπυρική περιόδου 2022 (δηλαδή έως και 31 Οκτωβρίου 2022, ή και περαιτέρω, εφόσον παραταθεί η διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με απόφαση των αρμοδίων οργάνων).

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ