Παραμένουν σε εγρήγορση για τους δασικούς χάρτες

Παραμένουν σε εγρήγορση για τους δασικούς χάρτες

Ικανοποίηση για την "πολύ καλή στάση" και την "αποφασιστικότητα" που έδειξε ο Κώστας Σκρέκας.

Την εκτίμηση ότι με την καινούργια ανάρτηση οι δασικοί χάρτες θα είναι πολύ βελτιωμένοι, και τα όποια προβλήματα ανακύψουν θα είναι "πιο εύκολο να τα λύσουμε", έκανε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς. 
Σχολιάζοντας τις υπουργικές εξαγγελίες, εξήρε την "πολύ καλή στάση" και την "αποφασιστικότητα" που έδειξε ο Κώστας Σκρέκας.

"Παραμένουμε σε εγρήγορση, αν οι δεσμεύσεις πέσουν στο κενό θα ξαναβγούμε στους δρόμους" προειδοποίησε ο κ. Γαβαλάς, λέγοντας πως "ο κόσμος προσπαθεί να επιβιώσει και να κρατήσει ζωντανές τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του".

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου εξέφρασε τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο σύστημα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. "Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια μια ημερομηνία" παραδέχθηκε, μιλώντας για μία "ατέρμονη κατάσταση", η οποία στην τελική ζημιώνει τους παραγωγούς, γι' αυτό και οι αρμόδιοι όφειλαν να είχαν λύσει εγκαίρως αυτό το θέμα.

"Πριν το τέλος Απρίλη δεν θα ανοίξει το σύστημα" βάσει τον υπολογισμών του κ. Γαβαλά, που καυτηρίασε την στάση του Υπουργείου το οποίο "δυστυχώς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων".

Αναφερόμενος στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, με την εστίαση και τον τουρισμό να παραμένουν στον πάγο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου σημείωσε πως "όλα αυτά είναι εις βάρος του παραγωγού", πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που τα έσοδα έχουν εξανεμιστεί. 

"Είχαμε  δεσμευτεί πριν το Πάσχα να δώσουμε λεφτά στους παραγωγούς, όμως δεν έχουμε κανένα έσοδο" υπογράμμισε ο κ. Γαβαλάς, ευχόμενος ο ΟΣΔΕ να ανοίξει πριν το Πάσχα για να ξεκλειδωθεί η πληρωμή προκαταβολών. 

"Δυναμικά" στην αγορά κρασιού

Και η φετινή παραγωγή εξαρτάται εν πολλοίς από την πορεία της εστίασης και του τουρισμού, ως συνάρτηση της υγειονομικής κρίσης. Τα κρασιά της Ένωσης εφέτος έχουν αποσπάσει βραβεία και πάρα πολλά θετικά σχόλια, ενισχύοντας την προσπάθεια του κ. Γαβαλά και των συνεργατών του να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους στην απαιτητική αυτή αγορά. 

"Στο χειρότερο σενάριο, θα έχουμε και εφέτος απόσταξη κρίσης, που είναι η έσχατη λύση για να μην καταστραφούμε οικονομικά" παρατήρησε ο κ. Γαβαλάς.

Ελαιόλαδο: Η ποιότητα, οι τιμές και η τυποποίηση

Ο "χρυσός" της Κρήτης, το ελαιόλαδο, ξαναβρίσκει την ταυτότητά του, από πλευράς ποιότητας. Ωστόσο, τούτο δεν μεταφράζεται σε... τιμές.

"Είναι καταστροφικό να φεύγει το λάδι σε βυτία" τόνισε ο κ. Γαβαλάς, επισημαίνοντας πως είναι θέμα ημερών να λήξει η ... αναμέτρηση και να υπάρξει απόφαση στη διαμάχη με τον ΣΕΒΙΤΕΛ. "Αν είναι αρνητική για εμάς, θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τους παραγωγούς" υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, αισιοδοξώντας πως "η Κρήτη θα δικαιωθεί".
Ξεκαθάρισε επίσης πως "όλοι είπαμε  το ΠΓΕ Κρήτης να φεύγει τυποποιημένο".

Η προσπάθεια για τον Ενιαίο Φορέα συνεχίζεται.  "Θα γίνει για να παρέμβουμε αγορά και να πάρει καλύτερη τιμή ο παραγωγός" εξήγησε ο κ. Γαβαλάς, τονίζοντας πως "δεν θα δεχθούμε περιστατικά ή ενδείξεις υποτίμησης των κρητικών προϊόντων!". Το καταληκτικό του μήνυμα, ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε όσους θίγουν "την ποιότητα των κρητικών προϊόντων και την τύχη του Κρητικού παραγωγού". 

Δείτε επίσης:

Σκρέκας για δασικούς χάρτες: Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι ΚρητικοίΔιαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ