Παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ

Ανακοινώσεις από τα Σωματεία Εργαζόμενων ΠΑΓΝΗ και ΠΑΜΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση – παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, την Τρίτη 23/2, στo πλαίσιo της 6ωρης Στάσης Εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και της 24ωρης Απεργίας της ΟΕΝΓΕ.

Στην κινητοποίηση όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, συμμετείχαν τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Βενιζελείου, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Σητείας, του ΠΕΔΥ Κρήτης και της 7ης Υ.ΠΕ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, ομάδες γυναικών της ΟΓΕ και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής Σχολής.

 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται:

 

"Οι δημόσιες μονάδες υγείας του νησιού αδυνατούν προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με SARS-CoV-2, χωρίς καμία βοήθεια από την κυβέρνηση. 

Χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, ανεπαρκή υποστελεχωμένα κρεβάτια ΜΕΘ, χωρίς μηχανήματα μοριακού ελέγχου είναι η καθημερινή πραγματικότητα που διαψεύδει τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «θωράκισης του ΕΣΥ».

Ήδη είναι προ της απόλυσης εκατοντάδες επικουρικοί νοσηλευτές, διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι, εργάτες, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον ερχόμενο Οκτώβρη. 

Θυμίζουμε ότι για να εξοικονομηθεί προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από την αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, έχουν γίνει εκτεταμένες συμπτύξεις με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των περισσότερων κλινικών, εκτινάσσοντας τη λίστα χειρουργείων στην Κρήτη.

Ουσιαστικά τα νοσοκομεία έχουν να μετατραπεί σε "νοσοκομεία της μιας νόσου", αφήνοντας εκτεθειμένους εκατοντάδες ασθενείς με άλλες παθήσεις, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι το ΠαΓΝΗ καλύπτει περιστατικά από όλη τη νότια Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, που δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία όλων των κλινικών και τμημάτων.

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά αν απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις που οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες.

Από πλευράς της διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας ήταν για ακόμη μία φορά η κατανόηση των αιτημάτων μας αλλά χωρίς ουσιαστική απάντηση ή δέσμευση. 

Αντί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας στα σχολεία, στα λεωφορεία και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να «ξεφορτωθούν» όσα εργατικά δικαιώματα είχαν απομείνει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

► Να ενισχυθούν, με επείγουσες διαδικασίες, το ΠαΓΝΗ, καθώς και όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του νησιού με μόνιμο προσωπικό.

► Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► Να επεκταθεί το ανθυγιεινό Επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

► Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

► Χαρακτηρισμό τους θανάτους συναδέλφων από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα.

► Ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση."

 

Την ίδια ώρα σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τη σημερινή κινητοποίηση σωματείων και φορέων στην 7η ΥΠΕ:

"Χαιρετίζουμε τα σωματεία και τους φορείς των υγειονομικών, των εργαζομένων, των φοιτητών που και σήμερα ένωσαν τη φωνή τους στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην 7η ΥΠΕ, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ιδιαίτερα στεκόμαστε στο πλευρό των υγειονομικών, στον αγώνα τους για μόνιμη δουλειά, στελέχωση των νοσοκομείων και των δομών υγείας, εργασιακά δικαιώματα.

1

    Την ίδια στιγμή που η πανδημία είναι σε εξέλιξη, που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, η κυβέρνηση αφήνει εκτεθειμένο το δημόσιο σύστημα υγείας, με σοβαρές χρόνιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και του λαού. Είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη η ακύρωση προγραμματισμένων χειρουργείων, η υπολειτουργία τμημάτων στα νοσοκομεία, η εντατικοποίηση της εργασίας για γιατρούς, νοσηλευτές και συνολικά υγειονομικό προσωπικό.

1

    Με τη σημερινή κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ στέλνουμε για άλλη μια φορά μήνυμα στην κυβέρνηση ότι κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ξεμπροστιάζουμε το κυβερνητικό αφήγημα περί «θωράκισης των δημόσιων δομών υγείας». Οργανώνουμε την πάλη μας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που να παρέχει υπηρεσίες με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών".

1

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ