Παρέμβαση στη βουλή για τη λειτουργία της non covid ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας υπέβαλαν βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Συντυχάκης σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας της non covid ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν:

"Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία βαριά ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας χωρίς να πάσχουν από COVID-19, προκύπτουν στο Πα.Γ.Ν. Ηρακλείου Κρήτης, λόγω της αποκλειστικής διάθεσης όλης της ΜΕΘ για ασθενείς COVID-19 και τη μετατροπή 5 κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) σε ΜΕΘ non-COVID. 

Δεν πληρούνται για τις «νέες» κλίνες ΜΕΘ οι προϋποθέσεις λειτουργίας που έχει καθορίσει το ΚΕΣΥ (το 2016), ούτε όσον αφορά τα κριτήρια για το χώρο νοσηλείας, αλλά  ούτε της εκπαίδευσης του νοσηλευτικού προσωπικού. Αφού η στελέχωση αυτών των κλινών ΜΕΘ γίνεται με νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους νοσηλευτές και με μετακινήσεις του υπάρχοντος ανεπαρκούς (επικουρικού κυρίως) προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος του οποίου δεν έχει ούτε εμπειρία, ούτε κατάλληλη εκπαίδευση για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εντατικής και επείγουσας θεραπείας. 

Η μείωση των διαθέσιμων κλινών για σοβαρά περιστατικά non-COVID έχει σαν αποτέλεσμα τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (π.χ. την παραμονή διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους, την καθυστέρηση νευροχειρουργικών και ογκολογικών επεμβάσεων κλπ.), που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή τους. Επίσης, η ανεπάρκεια κλινών νοσηλείας καρδιοπαθών, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία ασθενών με οξέα εμφράγματα, επείγουσες αρρυθμίες και άλλα σοβαρά καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά προβλήματα, τα οποία διακομίζονται από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ακόμη και οι «απλές» κλίνες COVID στο Πα.Γ.Ν. Ηρακλείου Κρήτης προέρχονται από τη δέσμευση κλινών διαφόρων τμημάτων π.χ. ολόκληρος ο όροφος όπου στεγάζονταν η Παθολογική και η Νεφρολογική Κλινική έγινε Μονάδα Αντιμετώπισης Κορωνοϊού. Αυτές οι μετατροπές επιφέρουν τη ελάττωση των κλινών που προορίζονται για τη νοσηλεία ασθενών με non-COVID παθήσεις. Παράλληλα μειώθηκαν τα τακτικά χειρουργεία και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ενώ οι αναμονές για επεμβάσεις και για ραντεβού με γιατρούς είναι ήδη πολύμηνες. Το αποτέλεσμα είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών, με την αποδυνάμωση κλινικών και τη σταδιακή μετατροπή του Νοσοκομείου σε «μονάδα μίας νόσου». 

Τα παραπάνω προβλήματα στο Πα.Γ.Ν. Ηρακλείου Κρήτης αποτυπώνουν την αποτυχία των σχεδιασμών κυβέρνησης και διοικήσεων 7ης ΥΠΕ και ΠΑΓΝΗ και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τους για θωράκιση του δημόσιου συστήματος. Οι καθυστερημένες και βεβιασμένες προσπάθειες πρόχειρης κάλυψης των αναγκών της πανδημίας στερούν πολύτιμα κρεβάτια από τη νοσηλεία non-COVID ασθενών, καθυστερούν την αντιμετώπισή τους και αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνητότητας από διάφορες παθήσεις.
Και ενώ ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα για να προετοιμάσει το Σύστημα Υγείας, αλλά διατήρησε σε γενικές γραμμές την ήδη επιδεινωμένη κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι έχει αφήσει το λαό ανοχύρωτο μπροστά στην πανδημία. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων, που περιορίζει σταδιακά την κρατική χρηματοδότηση της Υγείας στην κάλυψη στοιχειωδών μόνο αναγκών, αφού -αντί για δημόσιο αγαθό- την αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα και κερδοφόρο τομέα επενδύσεων για τα μονοπώλια της Υγείας. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για: 

Την ανάπτυξη στο Πα.Γ.Ν. Ηρακλείου Κρήτης νέων πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την -με κατεπείγουσες διαδικασίες- πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου κατάλληλα εκπαιδευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, για την ασφαλή νοσηλεία βαριά ασθενών.
Να γίνουν άμεσα προσλήψεις επαρκούς μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, αξιοποιώντας και τους επιλαχόντες της προκήρυξης 2Κ και τους αιτούντες για επικουρικό προσωπικό.
Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού των ΜΕΘ και των ΤΕΠ στην εντατική και επείγουσα θεραπεία.
Να διασφαλιστεί η ασφαλής νοσηλεία και η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών σε πλήρεις υπηρεσίες περίθαλψης.
Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Νοσοκομείου, για επέκταση υποδομών και προμήθεια εξοπλισμού, ώστε η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και COVID να μην γίνεται εις βάρος άλλων απαραίτητων κλινών του νοσοκομείου.

Την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και την ένταξη του συνόλου του προσωπικού, των κλινών και του εξοπλισμού τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας".
 

Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ