Παρέμβαση στη βουλή για τις απολύσεις στο Jumbo

Παρέμβαση στη βουλή για τις απολύσεις στο Jumbo

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης

Την άμεση ανάκληση των απολύσεων εργαζομένων από την εταιρεία Jumbo A.E. στο Ηράκλειο, τις οποίες χαρακτηρίζει "εκδικητικές" ζητά ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Συντυχάκης στην ερώτησή του αναφέρει:

"Η εταιρία «Jumbo» προχώρησε σε 6 απολύσεις στο υποκατάστημα της στο Ηράκλειο Κρήτης κατά το διάστημα 7/6 έως 15/6. Μάλιστα η επιχείρηση δε δίστασε να απολύσει εργαζόμενη μητέρα, μονογονεϊκής οικογένειας με 2 παιδιά, μετά από 10 χρόνια προϋπηρεσίας στο συγκεκριμένο κατάστημα!

Να σημειωθεί πως οι μαζικές απολύσεις γίνονται σε ένα διάστημα που η εταιρία σημειώνει αύξηση 17% στις πωλήσεις της στο 1ο 5μηνο του 21’ σε σχέση με το αντίστοιχο του 20’. Είναι γνωστό πως αποτελεί όμιλο- ναυαρχίδα στο κλάδο του εμπορίου καθώς διαθέτει 80 καταστήματα. Τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία, και 14 στη Ρουμανία, ενώ ετοιμάζεται, εντός του έτους, να λειτουργήσει ακόμη ένα στη Ρουμανία.

Κέρδη και νέα καταστήματα που τα βγάζει πάνω στις πλάτες των εργατοϋπαλλήλων της. Είναι γνωστό τοις πάσι πως στα καταστήματα του συγκεκριμένου ομίλου επικρατούν συνθήκες διαρκούς εντατικοποίησης της δουλειάς, ωραρίων λάστιχο με 4ωρα, 6ωρα, συμβάσεις ενός μήνα, με μισθούς των 400 ευρώ, με τρομοκρατία και απειλές απέναντι στους εργαζόμενους. 

Οι εργαζόμενοι που δεν συμβιβάστηκαν με αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στο στόχαστρο της εταιρίας. Δηλαδή η εργοδοσία προσπαθεί να ξεφορτωθεί εκείνους τους εργαζόμενους που οργανωμένα, μέσα από το σωματείο, πάλεψαν για καλύτερους όρους δουλειάς και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα οι απολύσεις αυτές έρχονται να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια της εργοδοσίας και προστίθενται σε δεκάδες άλλες πανελλαδικά πάνω στη λογική της συγκεκριμένης επιχείρησης, του να ξεμπερδεύουμε με τους παλιούς εργαζόμενους που έχουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Καθόλου τυχαία οι απολύσεις αυτές, έγιναν λίγες μόνο μέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου – εκτρώματος που καταργεί το 8ωρο και ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση. Με λίγα λόγια, αποτελέσαν χορηγία της κυβέρνησης της ΝΔ προς τον γνωστό μεγαλέμπορο-ιδιοκτήτη του ομίλου «Jumbo», που πριν λίγους μήνες παρήγγειλε στην κυβέρνηση, 7ημερη και 12ωρη δουλειά για τα εμπορικά κατάστημα και εκείνη φυσικά έτρεξε να υλοποιήσει.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε, να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των εργαζόμενων και να σταματήσουν η τρομοκρατία, οι απειλές και η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ