Παρέμβαση Συντυχάκη για το Ιτζεδίν

Παρέμβαση Συντυχάκη για το Ιτζεδίν

Είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Λίνα Μενδώνη

Τηλεφωνική παρέμβαση στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Μανώλης Συντυχάκης, για το γεγονός ότι κατέρρευσε τελείως, πρόσφατα, το διοικητήριο του Ιτζεδίν.

Όπως επεσήμανε ο βουλευτής: «Καθώς, μάλιστα, η συντήρηση του μνημείου είναι ανύπαρκτη, ως αποτέλεσμα της χρόνιας αδιαφορίας κεντρικού κράτους και τοπικής-περιφερειακής διοίκησης και της «βολικής» διάχυσης ευθυνών και αρμοδιοτήτων στα επίπεδα της κρατικής διοίκησης, προοιωνίζεται πως αυτό που συνέβη στο διοικητήριο δε θα είναι και το τελευταίο πλήγμα για το μνημείο.
Η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε στον βουλευτή ότι είναι ενημερωμένη για την πρόσφατη καταστροφή και υποσχέθηκε ότι θα έχει την απαιτούμενη επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς για να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας για το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ Χανίων, επισημαίνεται ότι « η κυβέρνηση έχει ευθύνες να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο το 1986 και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού. Να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου.

Η ανάγκη αυτή έχει αναδειχθεί από τα συλλογικά όργανα του κινήματος, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Χανίων, μεμονωμένα από επιστήμονες αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες κτλ και βέβαια από το ΚΚΕ με συνεχείς παρεμβάσεις σε βουλή, δήμους και στο κίνημα.
Είναι τελικά υπόθεση όλου του λαού να διασωθεί, με κρατική ευθύνη, το φρούριο Ιτζεδίν, που λειτουργούσε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων και είναι ιστορικός τόπος μνήμης, όπως η Μακρόνησος, η Γυάρος. Ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας του Ιτζεδίν, συνδέεται με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας – με την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού – που αφορούν όχι μόνο το Ν. Χανίων, μα τη χώρα μας γενικότερα».

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ