Παρέμβαση του ΚΚΕ σε αυτοαπασχολούμενους εμπόρους στο Ρέθυμνο

Μαζική εξόρμηση στα μικρομάγαζα της αγοράς τους Ρεθύμνου, πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του ΓΠ Κρήτης και περιφερειακό σύμβουλο, το Μανούσο Μανουσογιάννη, μέλος της ΤΕ και δημοτικό σύμβουλο και στελέχη του Κόμματος. 

Τα στελέχη του ΚΚΕ συζήτησαν με τους επαγγελματίες για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει αυτή την περίοδο αλλά και τις προτάσεις του ΚΚΕ για άμεση ανακούφισή τους.

Η ανακοίνωση που μοίραζαν: 

 Ένα click  πιο κοντά στην ενίσχυση των πολυκαταστημάτων - Πολύ away από την επιβίωση οι αυτοαπασχολούμενοι

Είναι πλέον ξεκάθαρο στους μικρο-επαγγελματίες του εμπορίου ότι οι πωλήσεις με τη μέθοδο του "click away" δεν είναι απλά εμπαιγμός, αλλά σαφέστατη εξυπηρέτηση των μεγάλων αλυσίδων που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τις μεταφορικές που έχουν φρακάρει. 

Η κυβέρνηση, έχει σοβαρές ευθύνες γιατί δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Το lockdown δεν μπορεί να εμφανίζεται ως φάρμακο δια πάσα νόσο. Δεν μπορεί να μας κουνάει το δάχτυλο για την ατομική ευθύνη, που πολύ καλά ξέρει ότι την δείξαμε, αλλά δεν την αξιοποίησε μήνες τώρα.

Ειδικά στο Ρέθυμνο, η κατάσταση είναι τραγική με το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς να έχει περάσει στο ηλεκτρονικό εμπόριο των μεγάλων αλυσίδων ενώ ταυτόχρονα οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι περιμένουν το άνοιγμα των καταστημάτων, για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες τους. Οι αναστολές πληρωμών και οι επιστρεπτέες προκαταβολές, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου, τα έξοδα που παραμένουν στα ύψη, την εφορία που παραμένει ίδια με πέρυσι.

Οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι χρειάζεται τώρα να διεκδικήσουν:

Την άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού. Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Τη διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Την επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Την αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ, δήμο, μέχρι τον Απρίλη 2021. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση. 
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις
  • Αλλά και για την υγεία, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο και στις δομές ΠΦΥ, να καλυφθούν οι ανάγκες όχι μόνο για τις περιπτώσεις Covid-19, αλλά για κάθε ασθένεια. Να ανοίξουν οι ΜΕΘ. Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό, επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. 

Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει με τραγικό τρόπο, ότι ο καπιταλισμός είναι αυτός που στερεί από τον μικρο-επιχειρηματία, το δικαίωμα σε ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια, που να καλύπτει τι σύγχρονες ανάγκες του. Ο καπιταλισμός είναι αυτό που του στερεί ακόμα και την ίδια του την ιδιοκτησία.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στους βιοπαλαιστές επαγγελματίες, στον αγώνα τους για να επιβιώσουν μέσα από τις συμπληγάδες που τους στριμώχνει το μεγάλο κεφάλαιο. Παλεύει με συνέπεια για να αναπτυχθεί η κοινωνική συμμαχία τους με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου. Σε αυτό το δρόμο καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και σήμερα".


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ