Παύλος Μπαριτάκης: «Η ανάγκη για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι μεγάλη»

Newsroom
Newsroom

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο εκλεγμένος Δήμαρχος Βιάννου

Το ζήτημα του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα που συζητήθηκαν, στη συνάντηση που έγινε υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στην οποία μετείχε ο εκλεγμένος Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης.

Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και ειδικά οι νέοι κίνδυνοι που πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτόν, λόγω των αλλαγών που καταγράφονται ήδη στον Πρωτογενή Τομέα και αφορούν τους αγρότες της Κρήτης, τέθηκαν επί τάπητος, με τον Υπουργό να τονίζει ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να υπάρχει στο άμεσο μέλλον ένας σύγχρονος, ανταποδοτικός Οργανισμός που θα παρέχει ασφάλεια στους αγρότες. 

Ο κ. Αυγενάκης μάλιστα τόνισε ότι ο νέος ΕΛΓΑ θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, στηρίζοντας με τρόπο ουσιαστικότερο τους παραγωγούς.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαριτάκης, εκπροσωπώντας έναν Δήμο, όπως αυτό της Βιάννου, που στηρίζεται στον Πρωτογενή Τομέα και δη στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, τόνισε ότι:

«Η ανάγκη για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, μετά από διαβούλευση και συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς, είναι μεγάλη. Στόχος πρέπει να είναι να καλύπτονται όλοι οι νέοι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις που έχει φέρει η κλιματική κρίση, μέσα στις οποίες είναι φυσικά και οι νέες ασθένειες που καταγράφονται ήδη. Ειδικά για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, πρέπει να επανακαθοριστούν τα δεδομένα και τα κριτήρια, προκειμένου να καλύπτονται ζητήματα, όπως ο παλιός εξοπλισμός, η αντικατάσταση του νάιλον στις εγκαταστάσεις κ.α. Ο Πρωτογενής Τομέας έχει πληγεί και είναι σε δεινή θέση, έχοντας ανάγκη ουσιαστική στήριξη μέσα από έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό», επισήμανε ο κ. Μπαριτάκης, που είπε μεταξύ άλλων πως είναι θετικά όσα ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης και πλέον αναμένουν την εφαρμογή του νέου Κανονισμού, προκειμένου να δούνε στην πράξη τις αλλαγές.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο μέσα σε θετικό κλίμα, μετά από πρόσκληση του κ. Αυγενάκη, με τη συμμετοχή από τη Βιάννο, των προέδρων των Συνεταιρισμών Αρβης, Ψαρή Φοράδας και Καστρίου που έχουν μέλη παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών.


Μπαριτάκης ΕΛΓΑ Ηράκλειο Δήμος Βιάννου

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ