Πέτυχε διάνα η τοπική ΕΛ.ΑΣ - Απάτη με χιλιάδες φιάλες λαθραίων ποτών και καπνού!

Τέσσερις συλλήψεις - Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλα δέκα άτομα...

Πολύ καλά είχαν οργανώσει την επιχείρηση μεταφοράς λαθραίων ποτών και τσιγάρων από την Αθήνα στη νησιωτική Ελλάδα, για να αποφεύγουν δασμούς και φορολογία, τέσσερα άτομα που έπεσαν στα χέρια της τοπικής ΕΛΑΣ.

Η ανάλυση του τρόπου δράσης και η ενδελεχής έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, για την καταπολέμηση της εμπορίας και διακίνησης λαθραίων οινοπνευματωδών ποτών και καπνού, είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη, τεσσάρων ατόμων, τριών ανδρών και μιας γυναίκας, ηλικίας 62, 57, 38 και 30 ετών,αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, για παράβαση της Νομοθεσίας περί Εθνικού Τελωνειακού κώδικα, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης ακόμη δέκα άτομα.

Αναλυτικότερα, ο 62χρονος εκμεταλλευόμενος το ειδικό καθεστώς φορολόγησης που εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη προέβαινε σε προμήθεια και διάθεση στην κατανάλωση, χωρίς άδεια της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής.

Προμηθεύονταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από επιχειρήσεις που βρίσκονται στη Ρόδο, όπου ισχύει μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 

Για τα εμπορεύματα αυτά υπήρχε εικονική πώληση, σε επιχειρηματίες της Ρόδου, ενώ στην πραγματικότητα, (με την άμεση και αναγκαία συνδρομή στελεχών μεταφορικής εταιρίας) μεταφέρονταν παράνομα, από το νησί της Ρόδου στο Ηράκλειο.

Ο 62χρονος παραλάμβανε από γραφείο μεταφορικής εταιρείας στο Ηράκλειο, τα αλκοολούχα ποτά και στη συνέχεια προέβαινε στην περαιτέρω εμπορία τους, είτε σε κάβες εμπορίας ποτών σε Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο είτε σε άλλους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Ηράκλειο!

Με βάση την προανάκριση, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από την 28.10.2017 έως σήμερα, ο 62χρονος προμηθεύονταν και διακινούσε παρανόμως αλκοολούχα ποτά από τα Δωδεκάνησα στην Κρήτη σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Σχετικά παραστατικά αγοράς αλκοολούχων ποτών, εκδίδονταν σε επιχειρηματίες της Ρόδου, προκειμένου η συναλλαγή να εμφανίζεται νομότυπη, ενώ για τη μεταφορά τους εκδίδονταν πλαστά παραστατικά διακίνησης οικιακών και προσωπικών αγαθών, υπό στοιχεία αγνώστου ατόμου και τηλέφωνο μη καταχωρημένο σε συνδρομητή. 

Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα της έρευνας, προέκυψε ότι προμηθεύτηκε και  διακίνησε από τη Ρόδο στην Κρήτη επιπλέον 2.832 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών, ενώ προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ενόψει του εορταστικού τριημέρου της Πρωτοχρονιάς είχε μεταβεί την περασμένη Τετάρτη στη Ρόδο, όπου και μερίμνησε για την επιπλέον προμήθεια με τον ίδιο τρόπο, διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών από συγκεκριμένες επιχειρήσεις πώλησης

Το Σάββατο το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή ανδρών του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και υπαλλήλων του Τμήματος Εμπορίου του Τελωνείου Ηρακλείου, έκαναν έλεγχο στο όχημα ιδιοκτησίας της εταιρίας Μεταφορών, το οποίο προσήλθε και παρέλαβε ένας 57χρονος, οδηγός της εταιρίας.

Κατά της διάρκεια των ελέγχων στο όχημα, σε σπίτια σε Ηράκλειο και σε Άγιο Νικόλαο, συνελήφθησαν ο 57χρονος κι ένας 38χρονος (οδηγός και υπεύθυνος εταιρίας) και ο 62χρονος, ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.793 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών. 

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ύστερα από σχετική ενημέρωση, του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθη η 30χρονη, η οποία είναι υπεύθυνη της μεταφορικής εταιρίας στη Ρόδο. 

Επιπλέον, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με συνδρομή στελεχών Τελωνείου Ρόδου, διενεργήθηκαν στοχευμένες έρευνες σε χώρους άλλων επιχειρήσεων δικαιοδοσίας τους, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος παραστατικών εγγράφων που επιβεβαιώνουν τις παράνομες συναλλαγές

Η συνολική κατασχεθείσα ποσότητα των 2.793 φιαλών αλκοολούχων ποτών διαφόρων ειδών παραδόθηκε στο Τελωνείο Ηρακλείου, όπου μαζί τις 2.832 φιάλες, προέκυψε ότι διακινήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν για να κατασχεθούν, προσδιορίστηκαν διαφυγόντες φόροι – δασμοί για το Ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 49.303,36 ευρώ.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, προέκυψε, ότι ο 62χρονος ανέπτυξε παράλληλη  δράση στην προμήθεια, διακίνηση και εμπορία μη επεξεργασμένου καπνού από το Αγρίνιο στο Νομό Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα από 28.10.2017 έως και 23.12.2017, προμηθεύτηκε  πέντε τουλάχιστον φορές, από 26χρονο διαχειριστή αποθήκης στο ΚΤΕΛ Αγρινίου, συνολική ποσότητα μη επεξεργασμένου καπνού βάρους 102,5 κιλών, μη υποκείμενων σε δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του ελληνικού δημοσίου, την οποία διέθεσε προς πώληση σε χρήστες καπνικών προϊόντων του νομού Ηρακλείου, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος. 

Οι ποσότητες του μη επεξεργασμένου καπνού διακινούνταν από το Αγρίνιο στο Ηράκλειο μέσω της γραμμής υπεραστικού ΚΤΕΛ, επιμελώς κρυμμένες σε συσκευασίες με ψευδή στοιχεία παραλήπτη, ενώ αντιστοίχως εκτελούνταν η αντίστροφη ροή χρημάτων.

Οι διαφυγόντες φόροι – δασμοί για το Ελληνικό Δημόσιο, από την παράνομη εμπορία της εν λόγω ποσότητας καπνού, ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 24.811,37 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Ηρακλείου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ