Πεζοπορία στον Γιούχτα για τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγίου Νικολάου

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν μια εμπειρία φυσιολατρικού και ιστορικού ενδιαφέροντος

Ακολουθώντας τα χνάρια των Μινωιτών, η ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, ανηφόρισε στην κορυφή του ιερού βουνού της Κρήτης, τον Γιούχτα. Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, πεζοπόροι από τον νομό Λασιθίου και  Ηρακλείου ανεβήκαμε στην κορυφή του Αφέντη Χριστού και μοιραστήκαμε μια 4ωρη ενδιαφέρουσα πεζοπορία φυσιολατρικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές:

"Ο Γιούχτας είναι ένα μικρό μοναχικό βουνό 15 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου. Η ονομασία του είναι παραφθορά του Γιούπιτερ που σημαίνει Δίας στα Λατινικά. Θεωρείται το ιερό βουνό των Μινωιτών, γεμάτο μύθους, μυστήρια και δοξασίες, που το ακολουθούν από την αρχαιότητα. Οι Μινωίτες είχαν το Γιούχτα σε ιδιαίτερη θέση, καθώς ήταν το πρώτο βουνό που έβλεπαν όταν πλησίαζαν με τα καράβια τους τις ακτές της Κρήτης και ξεχώριζε από το μοναδικό φυσικό σχήμα του που θυμίζει έντονα ανθρώπινο πρόσωπο. Σύμφωνα με τον μύθο, το γιγαντιαίο πρόσωπο των 811μ ήταν του Δία. Οι Μινωίτες πίστευαν ότι εκεί ήταν ο τάφος του Δία και έκτισαν δύο ιερά, το ένα στο ψηλότερο σημείο του βουνού (Ψηλή Κορυφή) και το δεύτερο στη θέση Ανεμόσπηλια. Στο δεύτερο μάλιστα βρέθηκε ένας ανθρώπινος σκελετός, ξαπλωμένος σε βωμό με ένα μαχαίρι μπηγμένο στο κορμί του, καταπλακωμένος από την οροφή του κτιρίου. Αυτή θεωρείται και η πρώτη ένδειξη ανθρωποθυσίας κατά τη Μινωική εποχή, που μάλιστα σώθηκε στον χρόνο μάλλον επειδή το κτίριο κατέρρευσε, πιθανόν λόγω σεισμού, την ώρα της θυσίας. Επίσης υπάρχουν δύο ιερά σπήλαια, στα οποίο ανακαλύφτηκαν σημαντικά λατρευτικά αντικείμενα, το Χωστό Νερό και ο Σπήλιος του Στραβομύτη.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής μεταφερθήκαμε με λεωφορείο στις Αρχάνες και στη συνέχεια με Ι.Χ αυτοκίνητα στην βόρεια πλευρά του βουνού σε υψόμετρο 365μ, στην περιοχή ΄Αγιος Βλάσης, όπου ξεκινά το μονοπάτι που διασχίζει το βουνό. Ξεκινάμε με ελαφρά συννεφιασμένο ουρανό, όμως στη μέση περίπου της διαδρομής βαριά σύννεφα κρύβουν τον ήλιο και συχνά πυκνή ομίχλη μας τυλίγει. Το ουράνιο τόξο πάνω από το Ηράκλειο μας προειδοποιεί ότι η πρωινή βροχή πάνω από την πόλη σταμάτησε προς το παρόν. 

Το ανέβασμα και η διάσχιση του βουνού είναι σχετικά εύκολη, καθώς μέχρι τις κορυφές (το βουνό είναι τρίκορφο) υπάρχει καλά σηματοδοτημένο και ευκρινές μονοπάτι. Καθώς δεν υπάρχουν άλλα κοντινά βουνά, η θέα είναι μοναδική και ανεμπόδιστη. ΄Οσο ανηφορίζουμε απολαμβάνουμε την άπλετη θέα προς όλη την βόρεια ακτογραμμή του νησιού, την πόλη του Ηρακλείου, το Κρητικό Πέλαγος στα βόρεια και δυτικά προς τις εύφορες πεδιάδες του νομού και την οροσειρά του Ψηλορείτη. Ξεχωριστά όμορφοι και οι γύρω λόφοι, κατάφυτοι με αμπέλια και κρεβατίνες, που παράγουν τα φημισμένα σταφύλια ροζακί και εντυπωσιάζουν με τα περίπλοκα γεωμετρικά τους σχήματα. Σε αρκετά σημεία του μονοπατιού έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες δίπλα σε θάμνους και φυτά, καθώς ο Γιούχτας αποτελεί ένα πραγματικό βοτανικό παράδεισο.

Το μονοπάτι λίγο πριν την πρώτη κορφή περνά κοντά σε αρχαιολογικό χώρο με τις βάσεις των κτιρίων που έχουν ανασκαφεί να ξεχωρίζουν σε ένα μικρό πλάτωμα σαν μικρό οροπέδιο. Έπειτα περνάει ακριβώς δίπλα από το Μινωικό Ιερό Κορυφής του Γιούχτα που βρίσκεται στην πρώτη κορφή του βουνού και όπου διακρίνονται τα θεμέλια από τις εγκαταστάσεις του τόπου λατρείας.

Βαδίζοντας κατά μήκος της κορυφογραμμής διασχίζουμε ένα άδενδρο τοπίο με ριζωμένα γκρίζα βράχια και κατευθυνόμαστε προς την δεύτερη κορυφή. Στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής, ακολουθούμε το πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού, με το ιδιόρρυθμο σχήμα, μοναδικό σε ολόκληρη την Κρήτη.

Ο τετράκλιτος ναός της μονής του Αφέντη Χριστού, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 720μ. Ιδρύθηκε το 1443 και είναι ότι απέμεινε από το μοναστήρι που λειτούργησε τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Το εκκλησάκι είναι κτισμένο στο χείλος ενός απότομου πανύψηλου γκρεμού, στην δεύτερη ψηλότερη κορυφή, στην λεγόμενη ”μύτη”, από όπου η θέα προς το Ηράκλειο είναι εκπληκτική.

Η ελαφρά βροχόπτωση στην διάρκεια της διαδρομής, εξελίσσεται σε μπόρα μόλις φτάνουμε, οπότε αναζητάμε καταφύγιο μέσα στο ξωκλήσι. Χαλαρώνουμε μετά την διαρκή ανηφορική πορεία, ενώ ο πάντα προνοητικός αρχηγός μας ο Μαρίνος, με τη βοήθεια της Ελίνας μας κερνά καφέ, όση ώρα περιμένουμε να σταματήσει η μπόρα. Σύντομα η βροχή σταματά και ο ήλιος λάμπει και πάλι, φωτίζοντας την φρεσκοπλυμένη πλάση.  Βγαίνουμε στον προαύλιο χώρο, με την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μέσα στα σύννεφα, καθώς τα νιώθουμε όχι μόνο από πάνω μας, αλλά γύρω μας και χαμηλότερα από εμάς. Απολαμβάνουμε την εξαίσια θέα προς το Ηράκλειο και την αγριάδα του τοπίου με τους απότομους, κάθετους γκρεμνούς. Ιδανικό συμπλήρωμα τα αγριοπούλια (γυπαετοί) που φωλιάζουν στους απροσπέλαστους γκρεμούς και εντυπωσιάζουν με τις επικίνδυνες πτήσεις τους, καθώς τα θαυμάζουμε από ψηλά. Σε κοντινή απόσταση δεσπόζουν οι πανύψηλες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, χαρακτηριστικό σημάδι της μοντέρνας εποχής μας.

Μετά την ομαδική φωτογραφία, ανανεωμένοι από την άγρια ομορφιά που αντικρίσαμε, ακολουθούμε ανατολική κατεύθυνση, πάνω σε κατηφορικό μονοπάτι. Αρχικά περπατάμε ανάμεσα από αρωματικούς θάμνους με έντονη την μυρωδιά του φασκόμηλου και στη συνέχεια κάτω από μικρές συστάδες πεύκων και  κυπαρισσιών. Σταδιακά μας αποκαλύπτεται η θέα προς τις αρχοντικές Αρχάνες, που μοιάζουν σαν τεράστιο χταπόδι απλωμένο στον καταπράσινο κάμπο.

Οι Αρχάνες είναι μία όμορφη κωμόπολη κτισμένη σε υψόμετρο 400μ και απέχει 14χλμ από την πόλη του Ηρακλείου και μόλις 7χλμ από το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Το τοπωνύμιο Αρχάνες φαίνεται ότι είναι νεότερος τύπος της αρχαίας πόλης Αχάρνα, καθώς οι ανασκαφές επιβεβαιώνουν ότι η σημερινή πόλη έχει κτιστεί στη θέση αρχαίας. Ευρήματα των Μινωικών-Βυζαντινών χρόνων φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο, ενώ λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο, μουσείο Κρητικής ιστορίας και εργαστήριο γλυπτικής. Το "πολύχρωμο" αυτό χωριό έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό της Ευρωπαικής Ένωσης και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά την οικιστική του ανάπτυξη. Περιτριγυρισμένο από ασημόγκριζους ελαιώνες  και περιποιημένα αμπέλια, με τα σπίτια βαμμένα με χαρούμενα χρώματα (οι τοίχοι κόκκινοι, ροζ, σομόν και κεραμιδί και τα πορτοπαράθυρα πράσινα και μπλέ), με ζωηρόχρωμες βουκαμβίλιες να σκεπάζουν τους τοίχους, με λουλουδιασμένα παρτέρια και αυλές, με γραφικά σοκάκια και περίτεχνες ταμπέλες στα μαγαζιά και τα καφενεία, οι Αρχάνες δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό τους σαν το πιο ‘πολύχρωμο χωριό της Κρήτης’. Ένα χωριό-πρότυπο, με καλοσυντηρημένα σπίτια και φιλόξενες ταβέρνες που σερβίρουν το ξακουστό Αρχανιώτικο κρασί.

Από συνδυασμό μονοπατιών και αγροτικών δρόμων καταλήγουμε στο κέντρο της Ηρακλειώτικης κωμόπολης. Περιπλανιόμαστε στα γραφικά σοκάκια, θαμάζοντας τις ζωγραφιστές πινακίδες που στολίζουν τα μαγαζιά. Μετά από μια σύντομη επίσκεψη στην παλιά εκκλησία του Αϊ Γιώργη, καταλήγουμε σε τοπική ταβέρνα για να απολαύσουμε ντόπιο κρασί και παραδοσιακές συνταγές. Διανύσαμε σχεδόν 8χλμ με υψομετρική διαφορά ανάβασης 478μ και κατάβασης 537μ, σε ένα ξεχωριστό τόπο του νησιού μας που έχει την δύναμη να σε ταξιδέψει με την σπάνια ομορφιά του τοπίου και την μακραίωνη ιστορία του, πολλούς αιώνες πίσω και να σε επαναφέρει στην σύγχρονη εποχή".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ