Πιέζει για ΒΟΑΚ και Αεροδρόμιο ο Δήμος Σητείας

Πιέζει για ΒΟΑΚ και Αεροδρόμιο ο Δήμος Σητείας

ΤΙ αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Κινήσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο θα κάνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Σητείας για την διεκδίκηση της χρηματοδότησης των ώριμων μελετών σχετικά με το τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα που αφορά την περιοχή και τη διασύνδεση της με την υπόλοιπη Κρήτη, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή του, ειδική, συνεδρίαση.

Μια συνεδρίαση αποκλειστικά για τον ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο, με διευρυμένη σύνθεση, αφού εκτός από τα μέλη του Δ. Σ , συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γ. Γουλιδάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι (Τσιφετάκης, Ανδρουλάκης, Ξενικάκης), προϊστάμενοι τμημάτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ενώ τον λόγο πήραν και πολίτες.

Η πολύωρη συνεδρίαση ανέδειξε και στα δύο θέματα την ευθύνη των κεντρικών πολιτικών επιλογών και την διαφαινόμενη περιθωριοποίηση του Λασιθίου,γενικά. Πολιτικός  ήταν άλλωστε  και ο λόγος επικαιροποίησης των θεμάτων, μετά τις τελευταίες,αρνητικές για τη Σητεία τοποθετήσεις του πρωθυπουργού  για´ τον ΒΟΑΚ(που δεν συμπεριλαμβάνει τη Σητεία) και για το  αεροδρόμιο(που έχει ενταχθεί  στο πακέτο ιδιωτικοποίησης των αερολιμένων της χώρας).

Έντονη συζήτηση υπήρξε για τις ευθύνες και τους χειρισμούς  της περιφέρειας, θέμα που έθεσε ο Νίκος Κουρουπάκης και ο Σίμος Συμεωνίδης, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι, όπως η Μαρία Γιαννακάκη, με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Γουλιδάκη να δηλώνει πως η αταλάντευτη και πάγια θέση της περιφέρειας Κρήτης είναι ένας, ενιαίος ΒΟΑΚ από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι, χωρίς διόδια, αλλά, η ευθύνη είναι του κεντρικού κράτους.

Από τη συνεδρίαση αναδείχθηκε το οξύμωρο, η περιοχή του Λασιθίου να είναι εκείνη που έχει τις περισσότερες ώριμες μελέτες από την υπόλοιπη Κρήτη και όμως να είναι η έσχατη στα έργα.

Ο δήμαρχος Γ. Ζερβάκης πρότεινε την υπογραφή ψηφίσματος από όλες τις παρατάξεις για την διεκδίκηση του ΒΟΑΚ,τη συγκρότηση φακέλου με όλες τις σχετικές μελέτες,την δρομολόγηση άμεσης συνάντησης του περιφερειάρχη Κρήτης με τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό. Αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπάρχει για το θέμα από Περιφέρεια, ΤΕΕ, ΟΑΚ,ΠΕΔ, τους υπόλοιπους δημάρχους Λασιθίου, στις τοποθετήσεις Μητσοτάκη και  Πλακιωτάκη (όταν η ΝΔ ήταν στη αντιπολίτευση ), στη δέσμευση του ΚΙΝΑΛ. Όπως είπε, όλα αυτά δεν είναι αμελητέα, αλλά μπορούν να αποτελέσουν διαπραγματευτικό ατού.

Οι πολίτες δεν μπορούν να δεχτούν έναν σχεδιασμό που οδηγεί στη διχοτόμηση του νησιού και σε μια Κρήτη δυο ταχυτήτων, πρόσθεσε.«Πολλά δεδομένα ενισχύουν  την πρόταση για άμεση χρηματοδότηση των  μελετών ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς για τον  ΒΟΑΚ», είπε.

 

 

Πηγή: style100fm

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ