"Πικρές" αλήθειες και μια οργάνωση που έλειπε από την Κρήτη!

"Πικρές" αλήθειες και μια οργάνωση που έλειπε από την Κρήτη!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του "Respect Life"

Ο «Γολγοθάς» μιας ιδιαίτερα επιφανούς οικογένειας από την Κρήτη στάθηκε η αφορμή για «πικρές» αλλά αναγκαίες αλήθειες γύρω από τη δημιουργία μιας οργάνωσης κι ενός project.

Η παρουσία της οργάνωσης αυτής αποδεικνύεται, στην πράξη, απαραίτητη σε μία χώρα όπου συζητάμε για τα αυτονόητα...

Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ...

Η αδερφή της Αλεξάνδρας Μανουσάκη (της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας Μανουσάκη (κρασιά «Νόστος») την ημέρα του γάμου της, τον Σεπτέμβριο του 2015 ήθελε αλλά δεν μπορούσε να δώσει το «παρών» στο γάμο της αδερφής της... Τελικά τα κατάφερε, αλλά έτσι ‘γεννήθηκε’ και μία ιδέα...

Ουσιαστικά θα ήταν η πρώτη επίσκεψη της Τάτυ στην Κρήτη, από τις ΗΠΑ, όπου μεγάλωσαν και οι δύο.

Όπως επισημαίνει η ίδια η Αλεξάνδρα Μανουσάκη:

«Η Τάτυ και εγώ ήμασταν πάντα πολύ δεμένες. Το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να μας επισκεφτεί στην Κρήτη ήταν πολύ σκληρό για εμένα, καθώς και για όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.

 Γιατί δεν ήταν σε θέση να έρθει στην Κρήτη; Το ταξίδι από τις ΗΠΑ είναι αρκετά μακρύ αλλά το βασικό θέμα είναι ότι η Κρήτη δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα υποδοχής ατόμων σε αναπηρικά αμαξίδια.

Η υποδομή και η νοοτροπία εδώ δεν έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση ακόμα όσο θα έπρεπε, προκειμένου άτομα με κινητικά προβλήματα να διευκολύνονται κατά τη διαμονή τους εδώ. 

Μέσω του Οινοποιείου, προσπάθησα κατά τη διάρκεια των χρόνων να ενθαρρύνω τη βοήθεια σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες προβάλλοντας διαφορετικά προϊόντα και εκδηλώσεις που βοηθούν στη συγκέντρωση κεφαλαίων για τα τοπικά σχολεία, και να «ανοίξω» τα μάτια των ανθρώπων στο γεγονός ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν.  

Με την επίσκεψη της Τάτυ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα κατά τη μετακίνησή τους στην πόλη μετατράπηκε από μια λογική σκέψη που έκανα καθώς περπατούσα στους δρόμους των Χανίων, σε ένα δυνατό ... «χαστούκι» στο πρόσωπο, που απαιτούσε αλλαγές». Κάπως έτσι «γεννήθηκε» η #RespectLife.

Η #RESPECTLIFE είναι μια εκστρατεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα κατά τη μετακίνησή τους στα Χανιά.

Το Οινοποιείο, η Παγκρητική Ένωση Αμερικής και η εταιρεία παραγωγής Indigo View συνένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους (διάρκειας 4-5 λεπτών) η οποία έχει ως στόχο να τραβήξει την προσοχή στην παντελή έλλειψη σεβασμού προς τους ανθρώπους σε αναπηρικά αμαξίδια.

Η στάθμευση σε χώρους που προορίζονται για άτομα με κινητικά προβλήματα, η παρακώλυση κεκλιμένων επιπέδων πρόσβασης, η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο πεζοδρόμιο, καθώς και η πραγματικότητα της ελλιπούς χωροταξίας είναι τα κύρια θέματα που θα θίγει αυτή η ταινία μικρού μήκους.

«Θα δείξουμε ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά αλλάζοντας τις συνήθειές του και απαιτώντας καλύτερα πρότυπα από την κοινότητά του. Ζητάμε από εσάς, τους φίλους μας, να μας βοηθήσετε κάνοντας μια δωρεά για την παραγωγή αυτής της ταινίας μικρού μήκους, ώστε αυτό να αποτελέσει ένα έργο όλων μας. Ας βοηθήσουμε ώστε να γίνουν τα Χανιά ένα υπέροχο μέρος για όλους τους κατοίκους, καθώς και για όλους όσοι θέλουν να τα επισκεφτούν.  Οποιοδήποτε ποσό θα αποτελέσει βοήθεια»!

Για δωρεά ή για να μάθετε περισσότερα παρακαλούμε επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο #RespectLife.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ