Πήρε εξιτήριο ο 27χρονος από το ΠΑΓΝΗ

Newsroom
Newsroom

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 50 κρούσματα με τη νόσο της Ευλογιάς των Πιθήκων, ενώ η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη

Εξιτήριο πήρε την Τρίτη από το ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλευόταν ο 27χρονος ο οποίος ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Κρήτη. Όπως είπε στην εφημερίδα "Πατρίς" ο καθηγητής Διαμαντής Κοφτερίδης, ο ασθενής έχει ήπια συμπτώματα, θα παραμείνει για λίγες ημέρες στο σπίτι του και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην καθημερινότητά του.

Πρόκειται για έναν άντρα με καταγωγή από την Αθήνα που βρέθηκε στον Άγιο Νικόλαο για διακοπές, εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα και κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στο ΠαΓΝΗ. Ελήφθη δείγμα, το οποίο εξετάστηκε από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα μία με πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 50 κρούσματα με τη νόσο της Ευλογιάς των Πιθήκων, ενώ η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη.

 

Δείτε επίσης:

Ένας 27χρονος, το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Κρήτη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ