Πλεύρης: Στο νέο σχεδιασμό για την υγεία έχει θέση και ο ιδιωτικός τομέας

Πλεύρης: Στο νέο σχεδιασμό για την υγεία έχει θέση και ο ιδιωτικός τομέας
Newsroom
Newsroom

Σε ημερίδα στο Ηράκλειο για τις προκλήσεις και τα διδάγματα από την πανδημία, ο Υπουργός Υγείας - Τι είπε για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

"Στο νέο σχεδιασμό για την υγεία έχει θέση και ο ιδιωτικός τομέας, μέσω συμπράξεων", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας νωρίτερα στην ημερίδα, που διοργάνωσε ο Ιατρικός σύλλογος Ηρακλείου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και με θέμα: «SARS-CoV-2: Προκλήσεις και διδάγματα».

Στην εκδήλωση, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι οι εκτιμήσεις είναι πως η αύξηση των κρουσμάτων στο πλαίσιο του νέου κύματος της πανδημίας στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ, και αναφέρθηκε στις κλινικές COVID σημειώνοντας ότι η αποδέσμευση τους γίνεται σταδιακά.

«Από τις 600 κλίνες COVID ΜΕΘ που είχαμε, από τη στιγμή που έχουμε κάτω από 100 διασωληνωμένους, οι 200-250 έχουν δοθεί για άλλα περιστατικά» είπε ο κ. Πλεύρης συμπληρώνοντας ότι δυστυχώς το προσωπικό στα νοσοκομεία δε σταματάει να πιέζεται, γιατί όταν πέφτει ο COVID ανεβαίνουν τα non Covid περιστατικά και τα χειρουργεία που είχαν μείνει πίσω. 

Αναφέρθηκε εκ νέου στην προκήρυξη για πρόσληψη τεσσάρων χιλιάδων νοσηλευτών, που ήδη έχει πάει για ανάρτηση στον ΑΣΕΠ, ωστόσο - όπως επεσήμανε - παραμένει το ζήτημα των προσλήψεων γιατρών. Κατά τον Υπουργό, "δεν έρχονται οι γιατροί να στελεχώσουν το σύστημα υγείας".

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου εμβολίου, ο υπουργός Υγείας είπε οτι οι εταιρείες αυτή τη στιγμή προσπαθούν για ένα μονοδοσικό εμβόλιο, για το οποίο επιθυμία είναι να έχει τα χαρακτηριστικά της κοινής γρίπης δηλαδή να γίνεται μία φορά το χρόνο. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο, ευελπιστούμε ότι θα είμαστε το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας, μίλησε και για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, για τον οποίο εξήγησε ότι στόχος είναι μέσα σε αυτόν και τον επόμενο μήνα να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γιατροί, ενώ ξεκινάει παράλληλα και η εγγραφή πολιτών.

«Η στόχευση μας είναι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο 40% με 50% του πληθυσμού εντός του έτους, ώστε σιγά-σιγά οι πολίτες να βλέπουν από το φθινόπωρο το όφελος, που είναι οι δωρεάν επισκέψεις, οι δωρεάν συμβουλές» είπε ο κ. Πλεύρης προσθέτοντας ότι το σημαντικότερο είναι να μη συνεχιστεί το φαινόμενο που παρατηρείται, «ο πολίτης επειδή δεν γνωρίζει να πηγαίνει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά να έχει ένα γιατρό που θα τον συμβουλεύει και θα τον κατευθύνει. Μεταφέρουμε δηλαδή τη φροντίδα του πολίτη, από το νοσοκομείο στο γιατρό» επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Πλεύρης Ηράκλειο

Στ. Αρναουτάκης: «Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να στηρίζει την δημόσια υγεία» 

«Η Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζοντας την προσφορά των υγειονομικών στην κοινωνία και τη δημόσια υγεία, διαχρονικά αλλά και στην περίοδο της πανδημίας, θα στηρίξει και τη νέα προγραμματική περίοδο την υγεία με προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας την ημερίδα για την πανδημία SarS–COV-2, με τίτλο «SARS-CoV-2: Προκλήσεις και διδάγματα», που έγινε παρουσία του Υπουργού Υγείας Αθ. Πλεύρη. 
«Μέσα στην κρίση στην Περιφέρεια Κρήτης, δώσαμε τη μάχη σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Θέσαμε σε προτεραιότητα την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και των δομών υγείας του νησιού. Με την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ειδών ατομικής προστασίας που διανείμαμε σε φορείς και υγειονομικές μονάδες, συμβάλλαμε καθοριστικά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», επεσήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης. 

Η στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης 

Συνολικά η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε με 37 εκ. ευρώ έργα υποδομής σε υγειονομικές μονάδες της Κρήτης. Διέθεσε από το επιχειρησιακό της πρόγραμμα 23 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των φορέων της υγείας με νέο επικουρικό προσωπικό και προχώρησε στην προμήθεια νέων ασθενοφόρων. Παράλληλα,  χρηματοδότησε ειδικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή τόσο για την ανίχνευση των μεταλλάξεων, όσο και για την επιμόρφωση χιλιάδων επαγγελματιών με στόχο την εκπαίδευση τους για τον μετριασμό και την πρόληψη της πανδημίας.

Αρναουτάκης Ημερίδα Υγεία
 

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Σουρβίνος, αναφέρθηκε στις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 , λέγοντας ότι είναι αυτές που επικρατούν, προσθέτοντας ότι η διεξαγωγή τεστ επιβάλλεται, προκειμένου να υπάρχει η πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει με την πανδημία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης δήλωσε ότι με αφορμή την πανδημία, έχει ξεκινήσει η αποτίμηση μιας προσπάθειας 2,5 ετών.

«Εκτιμούμε τις δράσεις μας, αξιολογούμε τις προσπάθειες που έγιναν από όλους τους φορείς και φυσικά τη συνεργασία, θέλοντας να σχεδιάσουμε ένα οργανωμένο σύστημα υγείας που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και αξιόπιστα κάθε ανάλογη περίπτωση» πρόσθεσε ο κ. Βαβουρανακης. 
«Σκοπός μας να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της μετά τον κορωνοϊό εποχής, προς όφελος της υγείας των συμπολιτών μας», είπε, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου. Υπογράμμισε δε πως οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης έχουν αναπτύξει συνεργασία και δρουν από κοινού. 
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Πλεύρης από το Ηράκλειο: "Όχι σε μέτρα το καλοκαίρι, από τον Σεπτέμβριο βλέπουμε"Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ