Πλεύρης από το Ηράκλειο: "Όχι σε μέτρα το καλοκαίρι, από τον Σεπτέμβριο βλέπουμε"

Πλεύρης από το Ηράκλειο: "Όχι σε μέτρα το καλοκαίρι, από τον Σεπτέμβριο βλέπουμε"
Newsroom
Newsroom

Περιοδεία του Υπουργού Υγείας - Απέκλεισε τη λήψη οριζόντιων μέτρων όσο "δραματική" κι αν είναι η αύξηση των κρουσμάτων

Στην Κρήτη βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος πραγματοποιεί επισκέψεις στο νησί, με πρώτο σταθμό το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

«Αυτή την ώρα έχουμε μια αύξηση στα κρούσματα όπως σε όλη η Ευρώπη, ωστόσο όλα τα μοντέλα μας δείχνουν ότι τους θερινούς μήνες παρά τα αυξημένα περιστατικά δεν θα υπάρξει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να μας υποχρεώσει να πάρουμε μέτρα», είπε ο κ. Πλεύρης που πρόσθεσε ότι υπάρχει σύσταση στους πολίτες και στις ευάλωτες ομάδες να τηρούν τα μέτρα και να φορούν τη μάσκα, όχι ως υποχρέωση, αλλά όπου αισθάνονται ότι υπάρχει συνωστισμός».

«Είναι ξεκάθαρη η σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών ότι οι άνω των 60 και οι ευάλωτοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο» εξήγησε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος σε ό,τι αφορά τα μέτρα είπε πως επιχειρείται να αποφευχθεί η υποχρεωτικότητα. 

σδ

«Από εδώ και στο εξής έχουμε μπει σε μια λογική να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό, υπό την έννοια ότι πάμε σε πιο στοχευμένα μέτρα, αλλά προφανώς βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης αν χρειαστεί από το Σεπτέμβριο και μετά, θα πράξουμε ανάλογα», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς που λόγω μη εμβολιασμού βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι μέχρι και αυτή την ώρα η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι «όσο έχουμε αυτά τα δεδομένα της πανδημίας όποιος δεν έχει εμβολιαστεί δεν θα επιστρέψει».

Ο Υπουργός Υγείας μετέβη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου αλλά και στο Πανεπιστημιακό, πραγματοποιώντας επαφές με τις διοικήσεις των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, παρουσία και της Διοικήτριας της 7η ΥΠΕ Κρήτης Λένας Μπορμπουδάκη.

Ο κ. Πλεύρης που συνοδευόταν από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον βουλευτή της ΝΔ Μάξιμο Σενετάκη και στελέχη του κόμματος , αναφέρθηκε στην προκήρυξη των τεσσάρων χιλιάδων νοσηλευτών, εξηγώντας ότι ήδη έχει πάει για ανάρτηση στον ΑΣΕΠ.

«Έχει εκτιμηθεί ό,τι ζητήθηκε σε νοσηλευτές από τις νοσηλευτικές δομές του Ηρακλείου και μάλιστα αυτές οι προκηρύξεις είναι και με αυξημένη μοριοδότηση, για τους νοσηλευτές που ήδη υπηρετούν στο σύστημα υγείας ως επικουρικοί και ήτανε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Πλεύρης που πρόσθεσε ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα βγει και η προκήρυξη των επτακοσίων θέσεων για ιατρικό προσωπικό, ενώ συγχρόνως μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό υγείας επεξεργάζονται και τις δυνατότητες που προκύπτουν από το Ταμείου Ανάκαμψης.

«Το ταμείο ανάκαμψης είναι ποσό 350 εκατομμυρίων ευρώ για τα νοσοκομεία και 250 εκατομμυρίων για την πρωτοβάθμια, άρα συνολικά οι δομές θα αναβαθμιστούν και κτηριακά, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή» δήλωσε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο σχεδιασμός αυτός αφορά και τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Για τον εμβολιασμό των πολιτών κάτω των 60 ετών, ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι επειδή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, δεν συστή,νεται από την επιτροπή, όμως η πλατφόρμα ανοίγει «γιατί κάθε περίπτωση ανθρώπου είναι διαφορετική και ο εμβολιασμός αποφασίζεται με βάση την κλινική του εικόνα», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί αφορά τον ECDC που δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα επαρκώς με σύσταση για όλες τις χώρες ευρωπαϊκής ένωσης.

« Ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα,, ώστε να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Σε ότι αφορά στους υγειονομικούς, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι μετά από δυόμιση χρόνια COVID, αλλά και πίεση σε non Covid περιστατικά, αλλά και χειρουργεία, είναι κουρασμένοι και πως για το λόγο αυτό μέσω των προκηρύξεων που θα βγουν, επιχειρείται η κάλυψη των κενών θέσεων.
«Δεν ωραιοποιούμε τα πράγματα, πιέζεται το προσωπικό, ωστόσο ευελπιστούμε με τις παρεμβάσεις που γίνονται να μπορούμε γρήγορα να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση» συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στα πολύ γρήγορα -όπως χαρακτήρισε- αντανακλαστικά του υπουργείου υγείας για θέματα που άπτονταν του αθλητισμού, συμπληρώνοντας ότι εκτός από άμεσα ήταν και αποτελεσματικά.

Στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις στο χώρο της υγείας, ζητώντας μεταξύ άλλων προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ο Υπουργός Υγείας το Σάββατο θα προεδρεύσει σύσκεψης όλων των υγειονομικών αλλά και αυτοδιοικητικών και επαγγελματικών φορέων της Ανατολικής Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ