Το πλοίο-"βόμβα" με τη νιτρική αμμωνία και ο Ναύσταθμος Κρήτης

Το πλοίο-"βόμβα" με τη νιτρική αμμωνία και ο Ναύσταθμος Κρήτης

Το εκρηκτικό του θανάτου στη Βηρυττό ήταν, με βάση επίσημα έγγραφα, στο φορτίο του πλοίο που παρέμεινε αγκυροβολημένο στη Σούδα από τον Μάιο του 2017 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2018

Συγκλονίζει παγκόσμια η πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε στην Βηρυττό (Δείτε ΕΔΩ), στοιχίζοντας τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, με τις εικόνες καταστροφής να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η νιτρική αμμωνία, που σκόρπισε τον θάνατο, είναι βασικό συστατικό ενός βιομηχανικού εκρηκτικού που χρησιμοποιείται στις εξορύξεις μεταλλευμάτων, λατομεία και αστικές κατασκευές και μπορεί να αναφλεγεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το επικίνδυνο αυτό εκρηκτικό, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Πλημμελειοδικείου Πειραιά ότι μέσα στα κοντέινερ του φορτηγού πλοίου “Mekong Spirit”, του πλοίου “βόμβα” που ήταν αγκυροβολημένο στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Σούδας στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Κρήτης για οκτώ και πλέον μήνες. Στο φορτίοτου υπήρχαν απλοί και ηλεκτρικοί πυροκροτητές, εκρηκτικό γαλάκτωμα (νιτρική αμμωνία), πυρίτιδα, συσκευές πυροδότησης καθώς επίσης 1.287.000 φυσίγγια για καραμπίνες, 310.000 φυσίγγια για πιστόλια, περίστροφα ή άλλα πολεμικά όπλα κ.ά.

Τι απέγιναν τα κοντέινερ με τη νιτρική αμμωνία που είχαν ξεφορτωθεί και το προσωπικό του Ναυστάθμου το καλοκαίρι του 2017 τους έριχνε νερό για να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες; Που αποθηκεύτηκε η ποσότητα εκείνη της νιτρικής αμμωνίας πριν αναχωρήσει το πλοίο για την ΘεσσαλονίκηΒρίσκεται στις αποθήκες του Ναυστάθμου Κρήτης ή μεταφέρθηκε σε αποθήκες στη βόρεια Ελλάδα; Ουδείς έχει απαντήσει στο ερώτημα.

Το Parakritika.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον νέο Διοικητή του Ναυστάθμου Κρήτης, Πλοίαρχο Ι. Σαρηγιάννη, προκειμένου να έχει επίσημες απαντήσεις, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

ΤΑ 81 ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ στο σύνολο του ηλεκτρονικού Τύπου, το μεσημέρι της 23ης Μαΐου 2017 το Αρχηγείο του Λιμενικού έλαβε ένα μυστηριώδες email με τίτλο «Warning warning warning» και αποστολέα εταιρεία με επωνυμία «African Brindge Shipping».

Το μήνυμα ενημέρωνε ότι το φορτηγό πλοίο «Mekong Spirit», που είχε μόλις αποπλεύσει από τη Σμύρνη της Τουρκίας, μετέφερε 81 κοντέινερ με εκρηκτικά σε εταιρεία στο Σουδάν, καταχωρημένη στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η εφημερίδα “Καθημερινή” είχε στη διάθεσή της συνομιλία ανάμεσα στον Ουκρανό καπετάνιο και αξιωματικό του Λιμενικού, που καταγράφηκε το απόγευμα της 23ης Μαΐου 2017 και ενώ το υπό σημαία Μάλτας φορτηγό είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Σμύρνης μεταφέροντας 81 κοντέινερ με εκρηκτικά. Τα 29 κοντέινερ είχαν προορισμό το Πορτ Σουδάν και τα υπόλοιπα θα εκφορτώνονταν διαδοχικά στο Τζιμπουτί, στην Ινδονησία και στην Αυστραλία.

Τελικά, τι απέγιναν τα κοντέινερ του πλοίου; Αναχώρησε πλήρες φορτίου από τη Σούδα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη ή όχι; Έμειναν πίσω στη Σούδα τα κοντέινερ του πλοίου και τι περιέχουν;Διαβάστε περισσότερα στο parakritika.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ