"Πόλεμος" για τις μοναστηριακές εκτάσεις

Newsroom
Newsroom

Ανάμεσα στη Μονή Οδηγητρίας στη Μεσαρά και σε περίπου 15 οικογένειες κτηνοτρόφων

Πολύχρονη είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Μονή Οδηγητρίας στη Μεσαρά και σε οικογένειες κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με αφορμή την εκμετάλλευση μοναστηριακών εκτάσεων. Το όλο θέμα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ενταθεί καθώς οι 15 περίπου οικογένειες κτηνοτρόφων αρνούνται να εγκαταλείψει μια έκταση έως και 8.000 στρεμμάτων που ανήκει στη μοναστηριακή περιουσία και την οποία εκμεταλλεύονται.

Σύμφωνα με τον ηγούμενο Παρθένιο η Μονή Οδηγητρίας έχει απευθυνθεί στη δικαιοσύνη και στις 7 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Ειρηνοδικείο των Μοιρών η διαδικασία της έξωσης των κτηνοτρόφων από τη μοναστηριακή περιουσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις επίμαχες εκτάσεις εκμεταλλεύονταν εδώ και δεκαετίες κτηνοτρόφοι με συμφωνητικά που είχαν υπογραφεί πριν από 30 χρόνια. Υπό κανονικές συνθήκες, όπως εξηγεί ο ηγούμενος θα έπρεπε κάθε τέσσερα χρόνια να γίνεται δημοπρασία για την παραχώρηση των εκτάσεων αυτών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Από το 2012, η Ιερά Μονή είχε ενημερώσει τους κτηνοτρόφους ότι ήθελε να αξιοποιήσει τις εκτάσεις της περιουσίας της για επενδύσεις στον τουρισμό και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Κάποιοι από τους κτηνοτρόφους κατανόησαν τις προθέσεις της Μονής Οδηγητρίας και απομακρύνθηκαν από τις εκτάσεις που εκμεταλλεύονταν. Ωστόσο, οι 15 περίπου οικογένειες αρνούνται να εγκαταλείψουν τη μοναστηριακή περιουσία, αντιδρούν και αμφισβητούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ