Πώς εντοπίστηκε ο ασθενής 0 της μετάλλαξης Όμικρον στην Κρήτη

Πώς εντοπίστηκε ο ασθενής 0 της μετάλλαξης Όμικρον στην Κρήτη

Τι είπε ο καθηγητής που ανίχνευσε το κρούσμα

Ο καθηγητής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος που ανίχνευσε το πρώτο κρούσμα «Όμικρον» στη χωρά μας μίλησε στην ΕΡΤ για τον εντοπισμό του στην Κρήτη.

Πρόκειται, είπε, για ασθενή που θεωρείται υπόδειγμα υπευθυνότητας αφού, έκανε διαδοχικά rapid test και όταν ένα από αυτά βγήκε θετικό, αμέσως έγινε η επιβεβαίωση με μοριακό τεστ (PCR) και το δείγμα εστάλη, συνεκτιμώμενο με το ταξιδιωτικό ιστορικό του ασθενούς και τον δείκτη θετικότητας, στο εργαστήριο του κ. Σουρβίνου στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης όπου και ταυτοποιήθηκε το κρούσμα.
Αμέσως την επόμενη ξεκίνησε η ανεύρεση των στενών επαφών και η ιχνηλάτηση για τυχόν άλλα κρούσματα. Ο καθηγητής περιέγραψε την διαδικασία που θα ακολουθήσει σε διάρκεια 14 ημερών. Αν και σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, γίνεται τυχαία λήψη δειγμάτων σε περιπτώσεις όπως αυτή γίνεται στοχευμένη ανάλυση. Διαδικασία που την χαρακτήρισε καθόλου εύκολη και ιδιαιτέρως δαπανηρή, για αυτό και οι στοχευμένες αναλύσεις δειγμάτων γίνονται ως ένα συγκεκριμένο ποσοστό, σύμφωνα και με το ECDC.

O Διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Γεωργόπουλος εκτίμησε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να περιοριστεί η εξάπλωση μιας νέας μετάλλαξης απλώς θα καθυστερήσει η διασπορά της. Ο ασθενής παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.

Δείτε επίσης

Ασυμπτωματικός ο ασθενής 0 της μετάλλαξης Όμικρον - Τί λέει ο ίδιος 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ