Υγρά νοσοκομειακά απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε νερό άρδευσης!

Newsroom
Newsroom

Σπουδαία συνεργασία Κρήτης και Κύπρου για την επεξεργασία νοσοκομειακών αποβλήτων

Ημερίδα διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου, την Τρίτη 20/06/2023, στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Επιτόπια Διαχείριση Νοσοκομειακών Υγρών Αποβλήτων με στόχο τη Βελτίωση της Απόδοσης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων και της Αξιοποίησης των Εκροών» με το ακρωνύμιο Treatment for Hospitals «T4H».

Μέσω της ημερίδας οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες του Ηρακλείου ενημερώθηκαν για τη πιλοτική μονάδα επιτόπιας διαχείρισης υγρών νοσοκομειακών αποβλήτων που έχει εγκατασταθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Στόχος του έργου και της πιλοτικής μονάδας είναι να προσδιοριστεί εάν και πώς μπορεί να επιτευχθεί η απομάκρυνση επιλεγμένων ρύπων αναδυόμενου ενδιαφέροντος (Contaminants of Emerging Concern, CECs), μέσω της επιτόπιας επεξεργασίας των νοσοκομειακών λυμάτων, πριν από την απόρριψή τους στο κεντρικό σύστημα αποχέτευσης, μέσα από συνδυασμό καινοτόμων οικολογικών τεχνολογιών επεξεργασίας που ήδη είχε υψηλή απόδοση στις αντίστοιχες πειραματικές δοκιμές.

Το έργο «Επιτόπια Διαχείριση Νοσοκομειακών Υγρών Αποβλήτων με Στόχο τη Βελτίωση της Απόδοσης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων και της Αξιοποίησης των Εκροών» με το ακρωνύμιο Treatment for Hospitals «T4H» συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

ekdilosi5

«Η ημερίδα αφορά στη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων για να μπορέσει να γίνει επεξεργασία ούτως ώστε να διαχειριστούμε το επεξεργασμένο νερό. Η ΔΕΥΑΗ τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί σε πολλά προγράμματα όπως π.χ. το Ταμείο Ανάκαμψης με χρηματοδότηση 38 εκατ. ευρώ για να μπορέσουμε να έχουμε νερό τριτοβάθμιας επεξεργασίας για να τα διαθέσουμε στο περιαστικό πράσινο, σε αγροτικές περιοχές ούτως ώστε να κάνουμε εξοικονόμηση του υδροφόρου ορίζοντα από τη μεγάλη κατανάλωση και λόγω της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε στο Cretalive ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης.

ekdilosi2

ekdilosi4

«Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας Interreg V-A "Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020"  υλοποιείται μία πράξη με τίτλο"Επιτόπια Διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων" με στόχο την βελτίωση της απόδοσης της εγκατάστασης της επεξεργασίας λυμάτων και της βελτίωσης της εκροής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που γίνεται από την ΔΕΥΑΗ, το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λάρνακας, το ΕΛΜΕΠΑ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον ΝΗΡΕΑ. Έχουν κατασκευαστεί δύο πιλοτικές μονάδες, μία στο ΠΑΓΝΗ και μία στη Λάρνακα κι έχουν γίνει μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί πώς θα γίνεται η αφαίρεση των ρύπων και των αντιβιοτικών από τα νοσοκομειακά απόβλητα ώστε να μην υπάρχουν στα επεξεργασμένα λύματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση» τόνισε η Πόπη Τζαβλάκη, Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΥΑΗ.

ekdilosi3

«Η εκδήλωση ήταν πάρα πολύ σημαντική καθώς ξεκίνησε μία συζήτηση που αφορά την επιτόπια επεξεργασία νοσοκομειακών αποβλήτων έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μίας καλύτερης ποιότητας εκροή στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Ηρακλείου. Θεωρούμε ότι η επιτόπια επεξεργασία νοσοκομειακών αποβλήτων είναι πάρα πολύ σημαντική διότι μπορούμε να διαχειριστούμε νοσοκομειακούς ρύπους σε πάρα πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις εκεί ακριβώς που παράγονται και αυτό θα οδηγήσει σε μία αναβάθμιση της τελικής εκροής και άρα μία καλύτερη και ασφαλέστερη επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων για άρδευση ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση» σημείωσε ο Θρασύβουλος Μανιός, καθηγητής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

«Απώτερος στόχος του έργου είναι να διαχειριστούμε τα νοσοκομειακά απόβλητα τα οποία θεωρούνται ως σοβαρή πηγή που εμπεριέχει μέσα ρύπους είτε αναδυόμενους είτε φαρμακευτικές ενώσεις είτε βιολογικού χαρακτήρα. Η διαχείριση αυτών των αποβλήτων θα γίνει με μία σειρά τεχνολογιών όπως είναι ο αερόβιος και αναερόβιος αντιδραστήρας ακολουθούμενος από φωτοεξυγίανση και το στάδιο της απολύμανσης με χρήση UV και προσθήκη υπεροξειδίου του υδρογόνου. Όλες αυτές οι τεχνολογίες θα συνδυαστούν ώστε να μειώσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους ρύπους αναδυόμενου ενδιαφέροντος για να δώσουν πίσω στο σύστημα διαχείρισης υγρών αποβλήτων μία εκροή η οποία θα είναι απαλλαγμένη από τους ρύπους που προκαλούν πρόβλημα και στο περιβάλλον και στον ίδιο τον άνθρωπο» είπε ο Ιάκωβος Ιακωβίδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο ΝΗΡΕΑΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ