«Πράσινο φως» για δια ζώσης κλινικές ασκήσεις στα ΑΕΙ

«Πράσινο φως» για δια ζώσης κλινικές ασκήσεις στα ΑΕΙ

Αποφασίζουν τι θα γίνει στην Ιατρική Κρήτης

Συνεδριάζει σε λίγη ώρα, στη 1 το μεσημέρι, η επιτροπή προπτυχιακών σπουδών και η διευρυμένη επιτροπή λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης προκειμένου να μελετήσει αν θα γίνουν ή όχι δια ζώσης οι κλινικές ασκήσεις των φοιτητών  του τελευταίου έτους  των Προγραμμάτων Σπουδών.

Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα στις Συγκλήτους των ΑΕΙ να διενεργήσουν τις κλινικές ασκήσεις των τελειόφοιτων φοιτητών α΄κύκλου τμημάτων /Σχολών Επιστημών Υγείας από σήμερα έως και τις 13 Δεκεμβρίου.

Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Καρδιολογίας Γεώργιος Εμμ. Κοχιαδάκης, αναφέρει στο cretalive πως από τη συνεδρίαση θα προκύψει μία εισήγηση προς τον ίδιο, ο οποίος και θα κληθεί να καταθέσει σχετική πρόταση στη Σύγκλητο, που ενδέχεται να συνεδριάσει και εκτάκτως για το θέμα.

Όπως εξηγεί ο κ. Κοχιαδάκης, πολιτική θέση της Σχολής και του ίδιου είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μη χαθεί το εξάμηνο. Συνεπώς, είναι θετικός ως προς την επανέναρξη των κλινικών ασκήσεων. Ωστόσο, είναι υποχρέωση του Ιδρύματος να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνουν όλα με ασφάλεια. Έτσι, θα μπορέσει η Σχολή και το Πανεπιστήμιο, γενικότερα, να διατηρήσει την αξιοπιστία του.

Ο κ. Κοχιαδάκης αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό. Στην Κρήτη, η εικόνα είναι διαφορετική και ίσως υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν οι φοιτητές που είναι έτοιμοι να πάρουν το πτυχίο τους.

 

Γιώργος Κοχιαδάκης


 

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, από τις 5 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ επιτρέπονται  η μετακίνηση για λόγους συμμετοχής σε κλινικές ασκήσεις φοιτητών τελευταίου έτους προγράμματος σπουδών α ́ κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι.

Για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση  η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια και παρέχεται από τη Γραμματεία του Τμήματος ή της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Ε.Ι. όπου είναι εγγεγραμμένος κάθε φοιτητής/τρια, που δικαιούται βεβαίωση κίνησης, λόγω διενέργειας κλινικών ασκήσεων.

Η βεβαίωση περιέχει το ονοματεπώνυμο του φοιτητή/της φοιτήτριας, τον τόπο κατοικίας του/ης, τη διεύθυνση του Τμήματος ή Σχολής του Α.Ε.Ι., νοσοκομείου ή άλλου χώρου στον οποίο διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών στο οποίο φοιτά, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης του φοιτητή/ της φοιτήτριας σε εβδομαδιαία βάση.

Η βεβαίωση  παρέχεται ηλεκτρονικά από τη Γραμματεία προς τον φοιτητή/την φοιτήτρια μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φέρει είτε ψηφιακή υπογραφή είτε σκαναρισμένη πρωτότυπη υπογραφή και σφραγίδα του Α.Ε.Ι..

Ο φοιτητής/η φοιτήτρια φέρει υποχρεωτικά μαζί του αστυνομική ταυτότητα.

Οι βεβαιώσεις   λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Επίσης  επιτρέπεται η  μετακίνηση , με οποιονδήποτε τρόπο  για την εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. για λόγους σπουδών.

 

Με πληροφορίες από esos.gr

 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ