ΚΡΗΤΗ

Πρεσβευτής της κρητικής κουζίνας στο εξωτερικό, η Team Minoan Crete!

Μετά την 4η θέση, ο επόμενος στόχος της κρητικής ομάδας γαστρονομίας είναι ... το βάθρο και να συνεχίζει να προωθεί στο εξωτερικό την παραδοσιακή κουζίνα της Κρήτης και τα ΠΟΠ προϊόντα

Γιώργος Δαμιανάκης
Photo Credits: @Cretalive.gr

Ένα "ευχαριστώ" και μια υπόσχεση για το μέλλον ήταν το Σαββατόβραδο στον Ζαρό. Η Team Minoan Crete με την διάκριση της 4ης θέσης στην Ολυμπιάδα Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας όπου έλαβε μέρος για πρώτη φορά, ανέδειξε τον στόχο της για προώθηση της παραδοσιακής κουζίνας της Κρήτης ενώ παράλληλα έκοψε την πίτα της για τη νέα χρονιά.

Η Team Minoan Crete του Παγκρήτιου Λαογραφικού Συλλόγου εκπροσώπησε το νησί μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Γαστρονομίας που γίνονται κάθε 4 χρόνια στη Στουτγκάρδη και μάλιστα αν και επρόκειτο για την παρθενική συμμετοχή της 8μελούς ομάδας κατάφερε να φτάσει μια "ανάσα" από το βάθρο! Η ομάδα έλαβε μέρος στην κατηγορία παραδοσιακής μαγειρικής με ένα μενού βασισμένο στην Μινωική κουζίνα, με μία πιο σύγχρονη προσέγγιση, με εδέσματα και σκεύη του Μινωικού πολιτισμού που άνθισε στην Κρήτη από το 3000 π.Χ. έως το 1500 π.Χ..

Image
Σύσσωμη η Team Minoan Crete

"Χάσαμε το μετάλλιο για δύο βαθμούς" - εξηγεί ο executive chef, υπεύθυνος της Team Minoan Crete, Γιώργος Δαμιανάκης. Ο ίδιος εξηγεί ότi η κρητική συμμετοχή αποτέλεσε την ελληνική εκπροσώπηση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ και φυσικά της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Ομάδας για το 2025 και το σήμα εκκίνησης για το νέο έτος, το "παρών" έδωσε πλήθος κόσμου, αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες και υποστηρικτές της ομάδας.

Image
Ζαρός



Όπως εξήγησε στο Cretalive ο κ.Δαμιανάκης, η Ομάδα ασχολείται με τη Γαστρονομία εδώ και μια 10ετία, συμμετέχει σε εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, προβάλλει τα ελληνικά προϊόντα, δίνοντας έμφαση - όπως είναι αναμενόμενο - στα προϊόντα της κρητικής γης.

"Αναδεικνύουμε τα ΠΟΠ προϊόντα και τις τοπικές επιχειρήσεις και τώρα ο επόμενος μας στόχος είναι οι επόμενοι μαγειρικοί αγώνες αλλά με ένα μετάλλιο πλέον" - σημειώνει ο υπεύθυνος της Team Minoan Crete.

Πάντως η εμπειρία από την Ολυμπιάδα Γαστρονομίας άφησε γλυκιά "γεύση" στην ομάδα, που διαγωνίστηκε με 40 μινωικά πιάτα που κέρδισαν τα βλέμματα! Τις εντυπώσεις όμως κέρδισε και το "ντεκόρ", με την Κνωσό φτιαγμένη από ζύμη να μονοπωλεί της συζητήσεις!

Image
Team Minoan Crete
Photo Credits: @Cretalive.gr

Γνωστή στο εξωτερικό η κρητική κουζίνα

"Η κρητική κουζίνα είναι γνωστή στο εξωτερικό" - αναφέρει ο Γ.Δαμιανάκης, ωστόσο υπάρχει χώρες στις οποίες η φήμη της γαστρονομίας του νησιού δεν έχει ακόμη εξαπλωθεί. Από το πρίσμα αυτό η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα Γαστρονομίας είναι και μια δράση εξωστρέφειας.

"Έμειναν ενθουσιασμένοι γιατί κάναμε αντίγραφα μινωικής κουζίνας, μαγειρέψαμε σε πήλινα, τα πιάτα μας ήταν μινωικά με ειδική πορσελάνη και ζωγραφισμένα" - σημείωσε ο ίδιος.

Άλλο ένα λιθαράκι λοιπόν στις προσπάθειες εξωστρέφειας της κρητικής κουζίνας κι αυτός άλλωστε "είναι ο σκοπός της ομάδας".

Image
Ο υπεύθυνος της Ομάδας, Γ.Δαμιανάκης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση