Πρόγραμμα «Τάλως»: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Το απόγευμα της Τρίτης, η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος του Πανεπιστημίου Κρήτης «Τάλως-Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Ανθρωπιστικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες».

Μέσα από το πρόγραμμα «Τάλως-Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Ανθρωπιστικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες», το Πανεπιστήμιο Κρήτης έρχεται να μας τονίσει πως η Τ.Ν. δεν απασχολεί μονάχα τους ειδικούς της πληροφορικής· πρέπει να απασχολεί και επιστήμονες από κλάδους των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, προς όφελος της έρευνας, αλλά και της κοινωνίας, προκειμένου να επιτευχθεί συμπεριληπτικότητα και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λεγόμενης αλγοριθμικής προκατάληψης (AI bias).

Στις 7.30 το απόγευμα της Τρίτης ξεκίνησε στην αίθουσα "Παντελής Πρεβελάκης" (Ωδείο), στο Ρέθυμνο, η εναρκτήρια παρουσίαση για το πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως το πρόγραμμα «Τάλως» έλαβε χρηματοδότηση 2, 5 εκ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (HORIZON-WIDERA-2022-ERA TALENTS-01) και υποστηρίζεται επίσης επικοινωνιακά από την Περιφέρεια Κρήτης. 

Ταμιωλάκη Πανεπιστήμιο Κρήτης Τεχνητή Νοημοσύνη
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης και αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΕΜΕ-ΠΚ, Μελίνα Ταμιωλάκη


Κέντρο Αριστείας

Έχει στόχο να δημιουργήσει ένα Κέντρο Αριστείας για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τις εργασίες του νέου Κέντρου θα διευθύνει ο καθηγητής Christophe Roche, καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Σαβοΐας (Γαλλία) και καθηγητής ERA Chair στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Φιλολογίας). 

Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης και αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΕΜΕ-ΠΚ, Μελίνα Ταμιωλάκη, εξηγεί στο Cretalive πως στο πλαίσιο της συγκεκριμένης προκήρυξης (ERA Chair) ένας επιφανής ερευνητής/ καθηγητής από το εξωτερικό έρχεται στον φορέα υποδοχής για πέντε χρόνια και αναπτύσσει ένα αντικείμενο, το οποίο είναι καινοτόμο και δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς στον φορέα υποδοχής. Συστήνει μια ερευνητική ομάδα, γίνονται προσλήψεις επιστημόνων, διοργανώνονται επιστημονικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις δράσεις διάχυσης κλπ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Τάλως» στο Παν/μιο Κρήτης, θα διεξαχθεί έρευνα σε συγκεκριμένα διεπιστημονικά πεδία: τις ψηφιακές κλασικές σπουδές, την ψηφιακή αρχαιολογία, τις τεχνολογίες εκπαίδευσης, την υπολογιστική γλωσσολογία και τις ψηφιακές λογοτεχνικές σπουδές.

Παράλληλα, δίνεται βαρύτητα στη διδασκαλία των σχετικών αντικειμένων. Ένα ερώτημα που θα απαντηθεί είναι πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση και να ενταχθεί στα μαθήματα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. 

Επίσης, θα γίνουν επιμορφωτικά σεμινάρια, θερινά σχολεία και εκδηλώσεις για την κοινότητα. 

Τέλος, άλλος ένας σημαντικός πυλώνας του προγράμματος είναι η δικτύωση και η διεθνής προβολή του Παν/μίου Κρήτης. Στόχος είναι να γίνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης κέντρο αριστείας στον συγκεκριμένο τομέα (να μπει στον χάρτη) και να γίνουν συνεργασίες με αντίστοιχα κέντρα στην Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί επίσης τη βάση για την προσέλκυση και άλλων προγραμμάτων και αναμένεται να υπάρξουν ευκαιρίες για συνεργασία με άλλα κέντρα.

Στην ερώτηση γιατί η τεχνητή νοημοσύνη απασχολεί τις ανθρωπιστικές επιστήμες, η καθηγήτρια απαντά πως οι σύγχρονες μελέτες υπογραμμίζουν όλο και περισσότερο ότι η ΤΝ είναι ένα διεπιστημονικό αντικείμενο: χρειάζεται συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, όπως των ειδικών στην πληροφορική και στις επιστήμες των δεδομένων, των ιστορικών, των φιλολόγων, των κοινωνιολόγων, των ειδικών της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τα δεδομένα που δίνονται στις μηχανές για να υπάρχει ένα έγκυρο αποτέλεσμα, απαλλαγμένο από προκαταλήψεις. «Η τεχνητή νοημοσύνη αφορά την κοινωνία και την ανθρωπότητα», σημειώνει. Απαιτείται, λοιπόν, εκπαίδευση σε αυτά τα θέματα και ειδικότερα στα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από την ΤΝ. Σε αυτή τη διαδρομή, αναμένεται ότι και οι επιστήμονες των ανθρωπιστικών επιστημών έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

«Για παράδειγμα, το ChatGPT αφορά όλους/ες και όλοι/ες πρέπει να έχουν γνώση για αυτό, για τη χρήση του, τα θετικά και αρνητικά σημεία του», σημειώνει η Δρ. Μελίνα Ταμιωλάκη. Ο στόχος είναι η τεχνητή νοημοσύνη να είναι για όλους αλλά και για καλό σκοπό.

 

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης έχει ως εξής:

 

19.30-20.00

Χαιρετισμοί

Καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης Ομότιμος Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας,

Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας,Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας

Καθηγητής Μιχαήλ Παυλίδης,Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Κρήτης

Καθηγητής Γεώργιος Κοσιώρης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Πανεπιστημίου Κρήτης 

Καθηγήτρια Σταυρούλα Τσινόρεμα, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

Καθηγητής Στυλιανός Παναγιωτάκης, Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

 

20.00-20.10

Παρουσίαση του προγράμματος «Τάλως» και του Καθηγητή ERA Chair, Christophe Roche από τη Μελίνα Ταμιωλάκη (Επιστημονική Υπεύθυνη προγράμματος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης & Αναπληρώτρια Διευθύντρια, ΚΕΜΕ-ΠΚ)

20.10-20.30

«Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες», ομιλία του Καθηγητή Christophe Roche (ERA Chair, Πανεπιστήμιο Σαβοΐας & Πανεπιστήμιο Κρήτης)

 

20.30-20.50

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες ρωτούν, οι ερευνητές και οι ερευνήτριες απαντούν: ερωτήσεις και απαντήσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη»

Συμμετέχουν:

Μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου θεατρικής και μουσικής παιδείας

του Πειραματικού ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης:

Μαριλένα Κισσανδράκη, Αναστασία Κούρτη, Κωνσταντίνος Κωστούλας, Γιάννης Μπικάκης, Κλεάνθη Μπονατάκη, Βίκυ Σηφακάκη

(Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κασσάνδρα Μπεϊκάκη)

Ερευνητές και ερευνήτριες της ομάδας «Τάλως»:

Άρτεμις Καρναβά, Ελένη Κατσαρού, Αναστασία Νάτσινα, Μαρία Παπαδοπούλου, Στέργιος Χατζηκυριακίδης

 

20.50-21.00

«Οι ηθικές προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της έρευνας: ο ρόλος και το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», Ομιλία από τον Μιχάλη Κρητικό (Αναλυτή σε θέματα ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης, Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Τεχνολογίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή)

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα του προγράμματος: http://talos-ai4ssh.eu


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 

Πηγή: Φωτογραφία: Vista.Create

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ