Προς επανεξέταση το θέμα της κοπής των επικίνδυνων δέντρων στο Ηράκλειο

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Με "δεμένα χέρια" η Δημοτική Αρχή παρότι το δέντρο ήταν ανάμεσα στα 32 για άμεση κοπή λόγω της επικινδυνότητας τους- «Προέχει η δημόσια ασφάλεια των πολιτών» αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην ολοκληρωτική επανεξέταση του συνολικού ζητήματος με τις κοπές των επικίνδυνων δέντρων στο Ηράκλειο εμφανίζεται η Δημοτική Αρχή μετά το επεισόδιο με την επικίνδυνη κλίση που πήρε πεύκο στην ευρύτερη περιοχή του Μασταμπά, το βράδυ της Τετάρτης 21/2.

«Είμαστε ευτυχείς διότι δεν προκλήθηκε κάποιο ατύχημα σε διερχόμενους οδηγούς ή πεζοπόρους» δήλωσε στο Cretalive ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Γιαλιτάκης.

Μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως το συγκεκριμένο δέντρο ήταν ανάμεσα στα 32 δέντρα για τα οποία η Διεπιστημονική Επιτροπή, που είχε συσταθεί τότε από την Δημοτική Αρχή, είχε προτείνει την κοπή του.

Συγκεκριμένα είπε ότι «ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές το εξής: το δέντρο ήταν ένα από τα 32 δέντρα τα οποία, ενώ είχαν προταθεί από την Διεπιστημονική Επιτροπή για κοπή καθώς είχαν διαγνωστεί ως επικίνδυνα δέντρα. Δυστυχώς η Υπηρεσία μας έχει "δεμένα χέρια" και δεν μπορούσε να το καθαιρέσει, όπως και τα υπόλοιπα, διότι μία μερίδα συμπολιτών μας έχει κερδίσει κάποια ασφαλιστικά μέτρα τα οποία μπλόκαραν αυτή την κοπή».

dentro mastampas20

Ο Νίκος Γιαλιτάκης, ως ο νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρασίνου στο Δήμο Ηρακλείου αναγνωρίζει την ανάγκη για περισσότερο πράσινο στην πόλη μας. Όμως, όπως αναφέρει, πρέπει να γίνει μία επανεξέταση του όλου θέματος και να γίνουν τελικά οι βελτιωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζονται.

Ο αντιδήμαρχος αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης πρασίνου ωστόσο αναφέρει ότι «πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ και την δημόσια ασφάλεια των πολιτών».

Ειδικότερα είπε πως: «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε κάθε τόνο ότι προφανώς δεν έχει υπάρξει ποτέ και ούτε θα υπάρξει κάποια δημοτική Αρχή η οποία να θέλει να μειώσει το πράσινο στην πόλη. Όμως ταυτόχρονα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ και την δημόσια ασφάλεια των πολιτών. Έτσι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα και τα δέντρα τα οποία έχουν προταθεί για κοπή λόγω της διαγνωσμένης επικινδυνότητας τους θα πρέπει να επανεξεταστούν και να γίνουν τελικά οι βελτιωτικές παρεμβάσεις που χρειάζονται».

dentro mastampas0

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 21/2 όταν οι Υπηρεσίες του δήμου ειδοποιήθηκαν για πεύκο το οποίο είχε πάρει επικίνδυνη κλίση και είχε ακουμπήσει κυριολεκτικά πάνω σε αυτοκίνητο.

Ευτυχώς άμεσα μετέβησαν στο σημείο, στην οδό Σγουρομαλλίνης, οι Υπηρεσίες Πρασίνου, Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας προκειμένου να αποκλείσουν τη διέλευση σε πεζούς και οχήματα και να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην κοπή του δέντρου.

Σε αγαστή συνεργασία οι υπάλληλοι των ως άνω υπηρεσιών έμειναν στο σημείο για περισσότερες από δύο ώρες και κατάφεραν να εξασφαλίσουν την ομαλή κοπή του δέντρου. Σημειώνεται ότι παρέμεινε ένα μικρό κομμάτι του κορμού, όλο το υπόλοιπο καθαιρέθηκε πλήρως.

Δείτε επίσης:

"Συναγερμός" για δέντρο που πήρε επικίνδυνη κλίση - Βίντεο και φωτογραφίες

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ