"Πρώτο κουδούνι" ... ώρα για σχολικά! - Πόσο θα κοστίσουν;

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Πού κυμαίνονται οι τιμές σε σχολικές τσάντες, μολύβια, γόμες και τετράδια; - Μικρή αύξηση και στη σχολική λίστα, φέτος

Συμπαρασύρει και τη σχολική λίστα η "κούρσα" των ανατιμήσεων που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες, με φόντο την ενεργειακή κρίση. Το ... παρήγορο είναι ότι όσο μεγαλώνει το παιδί και προχωράει στις τάξεις μπορεί να αυξάνονται οι οικονομικές υποχρεώσεις των γονιών για εξωσχολικά μαθήματα και δραστηριότητες, το κόστος της σχολικής λίστας ωστόσο περιορίζεται!

Όπως εξηγεί στο Cretalive, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών ν. Ηρακλείου, Ηλίας Γεωργαλής, η σχολική λίστα στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ, ανάλογα φυσικά με το πρόγραμμα και τις ανάγκες που αποτυπώνει στη λίστα ο εκάστοτε εκπαιδευτικός. Οι λίστες των μικρών παιδιών περιλαμβάνουν υλικά για κατασκευές και χειροτεχνίες, που σταδιακά περιορίζονται στις μεγαλύτερες τάξεις και αντικαθίστανται από (περισσότερα μεν, οικονομικότερα δε) τετράδια.

"Στην Ε' και Στ' τάξη τα παιδιά χρειάζονται τετράδια και κάποια υλικά για το μάθημα των Καλλιτεχνικών" - λέει ο κ.Γεωργαλής, προσθέτοντας πως διαφορά στη σχολική λίστα υπάρχει και μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων, καθώς στην πρώτη περίπτωση οι γονείς επιβαρύνονται και με το κόστος αγοράς των σχολικών βιβλίων που στα παιδιά των δημόσιων σχολείων παρέχονται δωρεάν.

Ο κ.Γεωργαλής, σε μία γενική επισκόπηση, κάνει λόγο για αυξήσεις στα είδη βιβλιοχαρτοπωλείου της τάξης του 15-20%, που φυσικά είναι ανεπαίσθητη σε είδη όπως μολύβια και γόμες, είναι αισθητή όμως σε ό,τι ... έχει χαρτί!

Ένα πακέτο 500 σελίδων Α4 των 80 γρ. κοστίζει πια μεταξύ 6,90 και 8 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο προϊόν πέρυσι κόστιζε από 4,30 ως - το πολύ - 5 ευρώ. Η ανατίμηση στο χαρτί έχει συμπαρασύρει και τις τιμές των τετραδίων, με ένα μπλε 50φυλλο τετράδιο που πέρυσι κόστιζε 0,70-0,80 ευρώ, φέτος να πωλείται έναντι 1-1,10 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο κ.Γεωργαλής υπογραμμίζει ότι ο καταναλωτής θα πρέπει πριν τις αγορές του, να έχει προχωρήσει σε μία έρευνα αγοράς, καθώς η ποιότητα των προϊόντων στην αγορά ποικίλλει και ο καταναλωτής θα πρέπει να συγκρίνει τις τιμές όμοιων ποιοτικά προϊόντων!

Η Εύα Κουρτίδου
Η Εύα Κουρτίδου

Μία εικόνα για τις τιμές των διαφόρων σχολικών ειδών δίνει η ιδιοκτήτρια του "Παιχνιδόσπιτου", Εύα Κουρτίδου, η οποία περιγράφει την εξαιρετική ποικιλία σχολικών τσαντών και αξεσουάρ για τους μαθητές κάθε ηλικίας, με βάση το γούστο και τις προτιμήσεις του κάθε παιδιού.

Οι τιμές για τις τσάντες του νηπιαγωγείου ξεκινούν από περίπου 20 ευρώ, από 25 ευρώ οι τσάντες του δημοτικού, οι οποίοι μάλιστα διατίθενται σε πολλές περιπτώσεις και "σεταρισμένες" με κασετίνα και παγουρίνο.

τσάντες

Οι τιμές για μεμονωμένες κασετίνες ξεκινούν από 5 ευρώ, για μια κασετίνα-βαρελάκι και φτάνει ως περίπου τα 20 ευρώ για μία κασετίνα γεμάτη με τα απαραίτητα μολύβια, γόμες, ξυλομπογίες και άλλα. Μάλιστα και η κασετίνα έχει αναχθεί σε ... Τέχνη, αφού οι κατασκευαστές επιστρατεύουν όλη τους τη φαντασία, ενσωματώνοντας κουμπάκια, κρυφά συρταράκια, ακόμη και ... αριθμομηχανή!

Για τους μικρούς καλλιτέχνες, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές και μπλοκ ζωγραφικής ξεκινούν από 2 ευρώ, οι πλαστελίνες ξεκινούν από 1,30 και μπορεί να φτάσουν ως και τα 25 ευρώ αν μιλάμε για σετ πολλών χρωμάτων με εργαλεία και μηχανισμούς για κατασκευές.

τσάντες

Για το φαγητό και το νερό των παιδιών, διατίθενται προς πώληση ισοθερμικά τσαντάκια φαγητού με τις τιμές να ξεκινούν από τα 15 ευρώ, ενώ από 5 ως 15 ευρώ κοστίζουν τα φαγητοδοχεία και τα παγουρίνο.

παγουρίνο

Αναφερόμενος στους συναδέλφους του, τοπικούς επιχειρηματίες ιδιοκτήτες βιβλιοχαρτοπωλείων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών ν.Ηρακλείου αναφέρει πως προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις τιμές ή να βάλουν τη μικρότερη δυνατή αύξηση στα προϊόντα, αντιλαμβανόμενοι το οικονομικό κλίμα.

Κίνηση για τσάντες, μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Τα βιβλιοχαρτοπωλεία αλλά και τα καταστήματα παιχνιδιών που διαθέτουν σχολικά είδη, έχουν αρχίσει να έχουν αυξημένη κίνηση ήδη από τα μέσα Αυγούστου και μετά, με το ενδιαφέρον των μαθητών να εστιάζεται στις σχολικές τσάντες και τα αξεσουάρ τους. Στις τσάντες, σημειώνει ο κ.Γεωργαλής, δεν υπάρχει καμία αύξηση, ιδίως στα "κλασικά" σχέδια.

Οι επιχειρηματίες των σχετικών κλάδων μετρούν αντίστροφα ως το "πρώτο κουδούνι", καθώς θα σημάνει και την "έκρηξη" της κίνησης στις επιχειρήσεις τους, από μαθητές και γονείς για την προμήθεια των απαραίτητων για τη νέα σχολική χρονιά!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ