Πρώτο κουδούνι, πρώτο τεστ για τα νέα μέτρα στα σχολεία!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά
Πρώτο κουδούνι, πρώτο τεστ για τα νέα μέτρα στα σχολεία!

Με λιγότερα κενά, σε σχέση με άλλες χρονιές, και τους περισσότερους δασκάλους και καθηγητές να είναι εμβολιασμένοι, χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της Κρήτης.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Το πρώτο τεστ έγινε και, μέχρι στιγμής, το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Στα σχολεία της Κρήτης την ημέρα του αγιασμού δεν σημειώθηκαν περιστατικά απείρου κάλλους, όλα κύλησαν ομαλά ενώ νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές ήταν στις θέσεις τους. Οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την πρώτη φάση πρόσληψης των αναπληρωτών, κάλυψαν σε συντριπτικό ποσοστό τα κενά στις σχολικές μονάδες. Ως το τέλος της βδομάδας, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης θα έχουν στείλει τυχόν ελλείψεις στο Υπουργείο Παιδείας και στις αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται η β΄φάση.

Αυτή την ώρα, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης συγκεντρώνουν στοιχεία όσο αφορά στα αποτελέσματα των self ή rapid tests που έγιναν τις προηγούμενες ώρες σε όσους μαθητές ή εκπαιδευτικούς δεν έχουν εμβολιαστεί. Προς ώρας, δεν είχαμε πολλά θετικά αποτελέσματα, ενώ λίγοι ήταν εκείνοι που ίσως και λόγω του προβλήματος που υπήρχε στην σχετική πλατφόρμα, δεν παρέδωσαν το αποτέλεσμα του τεστ και δεν μπήκαν στα σχολεία.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στους κόλπους των εκπαιδευτικών είναι υψηλά, πάνω από 80% και ακόμα υψηλότερα σε περιφερειακές ενότητες του νησιού. Αναφορικά με τους μαθητές άνω των 12 ετών, δεν υπάρχουν ακόμα σαφή στοιχεία, οι διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να τα έχουν συγκεντρώσει ως το τέλος της βδομάδας.

Σήμερα, εξάλλου, ήταν ημέρα αγιασμού, οι μαθητές δεν μπήκαν όλοι στα τμήματα, σε Γυμνάσια και Λύκεια, ακόμα γίνονται εγγραφές, δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τον αριθμό των μαθητών ανά σχολική μονάδα.

 

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Γιάννης Καραγιαννίδης, αναφέρει στο Cretalive πως δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στον αγιασμό ενώ βιβλία και εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους.

Τα κενά είναι καλυμμένα κατά 90% και αναμένεται η β΄φάση ενώ τα βιβλία ήταν στα σχολεία από τις αρχές του καλοκαιριού.

Οι καθηγητές του Ηρακλείου είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 80% με 90%, είχαν αμέσως περάσει από τα εμβολιαστικά κέντρα μόλις άνοιξαν οι πλατφόρμες. Μέχρι στιγμής, με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι μαθητές έχουν εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%.

Καραγιαννίδης δευτεροβάθμια

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως, λόγω του προβλήματος στην πλατφόρμα, σήμερα, κατ΄εξαίρεση, έγιναν δεκτά πολλά παιδιά που δεν είχαν δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ. Υπήρξε κατανόηση, όμως, και τα συναρμόδια Υπουργεία είναι ανάγκη να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο είναι πανελλαδικό.

Σε επίπεδο κενών, οι ελλείψεις είναι μεμονωμένες σε πρωινά τμήματα Δημοτικών, σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, παράλληλη στήριξη ενώ κάποια τμήματα ένταξης και υποδοχής παραμένουν κλειστά.

Συνολικά, τα κενά αγγίζουν τα 250.

Μακράκης δάσκαλος

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται είναι ελλιπή, προχωρούν σε κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στο Ηράκλειο θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου, κ. Μανώλης Μακράκης, λέει πως προβλήματα δεν έχουν αναφερθεί, προς το παρόν.

Υπάρχουν κάποια κενά σε πρωινά τμήματα που έχουν καλυφθεί ενδοσχολικά και ελπίζουν πως δεν θα υπάρχουν ελλείψεις μετά από τη β΄φάση.

Ο κ. Μανώλης Μακράκης

Τα τεστ που παρέλαβε η διεύθυνση έχουν ήδη μοιραστεί και ακολουθούν και οι απομακρυσμένες περιοχές.

Ελάχιστοι είναι οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.

 

Ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου, κ. Αθανάσιος Κατσαγκόλης, λέει πως υπήρξαν κάποιοι μαθητές που έμειναν εκτός σχολείων γιατί δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν πρόκειται, ωστόσο, για μεγάλο αριθμό παιδιών.

Στο Λασίθι, μόνιμοι και αναπληρωτές καθηγητές είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 85%, έχει νοσήσει ένα 2% ενώ το 13% δεν έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Τα κενά είναι ελάχιστα, είναι η πρώτη χρονιά που τα σχολεία δουλεύουν χωρίς ελλείψεις.

Τα self test, που αφορούν σε εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές που ενδεχομένως έρθουν σε επαφή με κρούσμα, ήδη μοιράζονται. Ο καθένας δικαιούται δύο δωρεάν τεστ, για να τα κάνει, σε περίπτωση που κάποιο άτομο του περιβάλλοντός του βγει θετικό στον ιό.

Κατσαγκόλης Λασίθι

Ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Γαζανός, αναφέρει πως όλα κύλησαν ομαλά την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

Για τα ποσοστά εμβολιασμού στους κόλπους των καθηγητών, λέει πως σχεδόν όλοι έχουν περάσει από τα εμβολιαστικά κέντρα.

Γαζανός

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, κ. Μανώλης Τζανάκης, λέει ότι ήδη έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θετικών τεστ, ωστόσο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε τα επόμενα 24ωρα.

Οι καθηγητές στα Χανιά έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 80% με 82%.

Αναφορικά με τα κενά, είναι μόλις 30 στην γενική παιδεία και αναμένεται η β΄φάση.

 

Τζανάκης διδε χανίων

 

Δείτε επίσης:

Πρώτο κουδούνι με μάσκες, ελέγχους και "πόρτα" σε μαθητές χωρίς βεβαίωση

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ