Πρώτο κουδούνι με μάσκες, ελέγχους και "πόρτα" σε μαθητές χωρίς βεβαίωση

Πρώτο κουδούνι με μάσκες, ελέγχους και "πόρτα" σε μαθητές χωρίς βεβαίωση

Με τον καθιερωμένο αγιασμό η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Πίσω στα θρανία από σήμερα μικροί και μεγάλοι μαθητές και στην Κρήτη,  καθώς το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε και επίσημα στα σχολεία.

Για άλλη μια χρονιά, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με ειδικά μέτρα και νέα υγειονομικά πρωτόκολλα να τίθενται σε ισχύ καθ'όλη την διάρκεια του σχολικού έτους.

Και μπορεί σήμερα, πρώτη μέρα να τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός, ωστόσο εντατικοί είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων που έγιναν στο ξεκίνημα και θα συνεχιστούν κανονικά.

Μάλιστα, σε κάποια σχολεία στην πόλη του Ηρακλείου, ορισμένα παιδιά δεν πέρασαν καν το κατώφλι του σχολείου τους, καθώς δεν είχαν "προετοιμαστεί" κατάλληλα και δεν έφεραν μαζί τους την απαραίτητη βεβαίωση (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ) για την είσοδο τους στις σχολικές μονάδες.

Την ίδια ώρα ωστόσο, κάποιοι γονείς, λόγω του προβλήματος της πλατφόρμας που είχε παρουσιαστεί χθες, όπως έγραψε το Cretalive, δεν κατάφεραν να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ ψηφιακά, ωστόσο, είχαν χειρόγραφη βεβαίωση.

131
2

 

Χανιά: Με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας άρχισε η νέα σχολική χρονιά

 

Με αυστηρή τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και με τον καθιερωμένο αγιασμό που τελέστηκε παρουσία των τοπικών Αρχών άνοιξε σήμερα και στα Χανιά η αυλαία για την νέα σχολική χρονιά.

Στις εισόδους όλων των σχολικών μονάδων υπήρχαν εκπαιδευτικοί, που έκαναν ελέγχους στα πιστοποιητικά των μαθητών, ενώ δεν επιτρεπόταν στους γονείς η είσοδος στο χώρο.

Στον αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου της πόλης, το οποίο λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος, παραβρέθηκε το πρωί ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ο δήμαρχος Χανίων ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, επισημαίνοντας ότι «μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά πέρυσι, φέτος παρά τους περιορισμούς, η σχολική χρονιά ξεκινά κανονικά. Ελπίζω ότι δεν θα χρειασθούν έκτακτα μέτρα και τα σχολεία θα παραμείνουν σε λειτουργία».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις υποδομές των σχολικών μονάδων του δήμου.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις βελτίωσης σε σχολικές μονάδες της πόλης συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ, με τις περισσότερες να αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων.

Από τα 12 εκατομμύρια ευρώ τα 8,5 αφορούσαν ενεργειακές αναβαθμίσεις τεσσάρων σχολικών συγκροτημάτων της πόλης ενώ υπήρξαν και παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας.

Σύμφωνα με τον κ. Σημανδηράκη, μέσα στα επόμενα χρόνια στο σύνολο των σχολικών συγκροτημάτων θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης.

Την εκτίμηση ότι την νέα σχολική χρονιά όλα θα κυλήσουν ομαλά, έκανε και ο αντιδήμαρχος Χανίων Αντώνης Βαρδάκης επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε περίπτωση που αναφερθούν κρούσματα covid -19 σε κάποιο σχολείο.

Όσον αφορά την καθαριότητα των σχολείων της πόλης ο αντιδήμαρχος Παιδείας έκανε γνωστό ότι έγιναν προσλήψεις 117 καθαριστριών εκ των οποίων οι 54, αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης και οι 63, θέσεις μερικής απασχόλησης.

Παράλληλα και για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών θα γίνουν επιπλέον προσλήψεις με συμβάσεις απασχόλησης 2 μηνών.

Στο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων παρέστη και ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την λειτουργία των σχολείων με την φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Παράλληλα χαρακτήρισε τομή για την εκπαίδευση την ίδρυση και λειτουργία Πειραματικών σχολείων τονίζοντας ότι «στόχος είναι να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν και στα Χανιά Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο και Λύκειο».

Κατά την φετινή σχολική χρονιά, σύμφωνα με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μανώλη Τζανάκη τοποθετήθηκαν ως νεοδιόριστοι 80 εκπαιδευτικοί, 90 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην γενική εκπαίδευση και 55 στην ειδική αγωγή, ενώ αναμένονται και άλλες τοποθετήσεις αναπληρωτών.

Σχολικές μονάδες των Χανίων επισκέφθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής. Το πρωί έξω από σχολεία της πόλης το προσωπικό της Τροχαίας Χανίων διένειμε σε γονείς και μαθητές υλικό για την οδική ασφάλεια.

 

Δείτε επίσης:

Χαμόγελα πίσω από τις μάσκες στο "πρώτο κουδούνι", σήμερα

Θέλουν να δηλώσουν το αποτέλεσμα αλλά δεν μπορούν!

Με τι μέτρα θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ