Πρωτοβουλία με επίκεντρο τους εφήβους, από την Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ

Για δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και τη χρήση ουσιών

Την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του Έργου «Δράσεις ενάντια στις επικίνδυνες συμπεριφορές, την παραβατικότητα και τη χρήση ουσιών από εφήβους. Παρέμβαση στο άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, την κοινότητα», συνυπέγραψαν σήμερα Δευτέρα ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης. 

Το παρόν στην υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια έδωσαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, η Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινοτικής Κοινωνικής Εργασίας, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας Νικολέτα Ράτσικα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Σπύρος Επιτροπάκης, η Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, Μαρία Λουκαδάκη και η Αν. Προϊσταμένη Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιασεμή Χατζηπαναγιώτη.

Βασικός σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη δράσεων πρόληψης, παρέμβασης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αντιμετώπιση επικίνδυνων και παραβατικών συμπεριφορών που συχνά εκδηλώνονται από νέους και εφήβους, όπως οι εξαρτήσεις, η οπλοφορία και οπλοκατοχή, η παράνομη οδήγηση, η σχολική βία και ο εκφοβισμός, η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ κ.λπ. Οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν πιλοτικά, στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε έξι Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης και συγκεκριμένα στους Δήμους Γόρτυνας, Φαιστού, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Αποκορώνου και Οροπεδίου. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Με μια ακόμα δράση οριζόντιας παρέμβασης και σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, συντονίζουμε τις ενέργειες μας, για την αντιμετώπιση ενός σημαντικού κοινωνικού προβλήματος. Η αντιμετώπιση των επικίνδυνων και παραβατικών συμπεριφορών στους νέους και τους εφήβους αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τη σημερινή κοινωνία. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στο σχολικό, στο οικογενειακό περιβάλλον και βεβαίως στην κοινότητα των νέων. Ως Περιφέρεια Κρήτης, με την υπογραφή της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης, συντονίζουμε τα βήματά μας, με την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση ενός διαχρονικού, δυστυχώς, κοινωνικού ζητήματος, το οποίο εντείνεται με ανησυχητικό ρυθμό».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Ν. Βαμβακάς ανέφερε ότι: «Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση καίριων κοινωνικών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στο σχολικό, οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον και σχετίζονται με την εκδήλωση αντικοινωνικών και παραβατικών συμπεριφορών. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο εκείνο στο οποίο οι νέοι άνθρωποι ζουν και δραστηριοποιούνται, δηλαδή στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινότητα και περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο στοχευμένων παρεμβάσεων, όπως συναντήσεις με τους μαθητές ώστε να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να προβληματιστούν για τις επικίνδυνες και παραβατικές συμπεριφορές και τις επιπτώσεις τους, βιωματικά σεμινάρια για γονείς και καθηγητές και Κινητό Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Νέων».

Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νικόλαος Κατσαράκης: «Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και η Περιφέρεια Κρήτης προχώρησαν σήμερα στην υπογραφή μιας ιδιαίτερα σημαντικής προγραμματικής σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της σχολικής κοινότητας σε έξι Δήμους της Περιφέρειας Κρήτης, την παραγωγή έντυπου και οπτικοακουστικού ενημερωτικού υλικού, καθώς και τη λειτουργία, για πρώτη φορά, κινητής μονάδας συμβουλευτικής υποστήριξης των νέων πάνω στα ζητήματα επικίνδυνων και παραβατικών συμπεριφορών. Το ΕΛΜΕΠΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, προωθεί και υποστηρίζει με το επιστημονικό του δυναμικό όλες εκείνες τις δράσεις που αφορούν στην υποστήριξη των μαθητών και των εφήβων, στις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που βιώνουν». Επίσης, ο κύριος Κατσαράκης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για τη χρηματοδότηση του πρωτοποριακού αυτού έργου και την ευαισθησία που δείχνει για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας οι έφηβοι. 

Τέλος, η επίκουρη καθηγήτρια του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Νικολέτα Ράτσικα επεσήμανε ότι: «Πρόκειται για μια πολυσχιδή δράση διάρκειας 18 μηνών, που θέλει να παρέμβει προληπτικά και να ανοίξει ένα διάλογο προβληματισμού με τους νέους της Κρήτης σχετικά με τα ζητήματα των επικίνδυνων συμπεριφορών που μπορούν να φτάσουν έως και την παραβατική συμπεριφορά και να υπονομεύσουν  κατ’ αυτό τον τρόπο, το μέλλον τους. Η παρέμβαση αυτή έχει τρείς δράσεις. Η πρώτη δράση απευθύνεται σε εφήβους μαθητές, στους γονείς τους και στους καθηγητές των σχολείων των επιλεγμένων Δήμων και αφορά την ασφαλή οδήγηση και τη χρήση αλκοόλ, την οπλοχρησία, τον σχολικό εκφοβισμό, την σωματική και σεξουαλική υγεία και τα θέματα φύλου και ισότητας. Η δεύτερη δράση αφορά την λειτουργία μιας κινητής ομάδας που θα προσφέρει συμβουλευτική σε νέους και γονείς σχετικά με τα ζητήματα αυτά, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες. Η τρίτη δράση αφορά μια έρευνα πεδίου που απευθύνεται σε νέους 18-25 ετών, προκειμένου να διερευνήσουμε τις δικές τους στάσεις και αντιλήψεις και το αξιακό σύστημα που τις καθορίζει».


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ