Ψηφιοποιούνται οι Πολιτιστικές Συλλογές του Δήμου Χανίων

Newsroom
Newsroom

Σημανδηράκης: «Πολύ σημαντική στιγμή για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου»

Ένα μεγάλο βήμα για το πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Χανίων, έγινε σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης για το έργο ψηφιοποίηση και προβολή των συλλογών πολιτισμού του Δήμου Χανίων, σε τρεις βασικές δημοτικές δομές: στην Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. Κ.Α.Μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, με τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη να δίνει το παρών.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, προβλέπεται η ψηφιοποίηση και η προβολή των συλλογών της Βιβλιοθήκης και της Πινακοθήκης, η ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση δύο εμβληματικών κτιρίων (της Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), καθώς και μία σειρά ψηφιακών εφαρμογών προβολής, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ψηφιακών Μέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης σε δηλώσεις του, επεσήμανε πως:

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Χανίων. Οι τρεις βασικές μας δομές, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. Κ.Α.Μ., η Δημοτική Πινακοθήκη και η Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων, από σήμερα ψηφιοποιούνται. Περίπου 1000 πίνακες και περισσότερες από 150.000 σελίδες, αλλά και τα ακίνητα της Πινακοθήκης και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. ψηφιοποιούνται, ώστε συνολικά και ενιαία να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία σε οποιονδήποτε αναζητά την τέχνη, την ανάγνωση και τεκμήρια». Ο κ. Σημανδηράκης έκανε λόγο για μία συνολική δουλειά που για πρώτη φορά συμβαίνει σε τέτοια κλίμακα, συνολικά στην Ελλάδα. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που όλος αυτός ο πλούτος που διαθέτουμε θα μπορεί να προσφερθεί πλέον σε κάθε αναγνώστη, όχι μόνο στα Χανιά αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Την «αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που απώτερο σκοπό έχει να γίνουν κτήμα όλων, οι χώροι Πολιτισμού αλλά και τα τεκμήρια που υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη», περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Πινακοθήκης, Ιωάννης Γιαννακάκης επισημαίνοντας πως «το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης και όλοι όσοι ασχοληθούν, θα αναδείξουν τα τεκμήρια μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και υλικό από τη βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Δήμος Χανίων, μέσω αυτού του προγράμματος, θα προσφέρει στους δημότες και στις επόμενες γενιές αυτά τα εργαλεία. Αυτά τα υλικά, αυτά τα κτίρια και τεκμήρια βρίσκονται πια στα χέρια σας».

Ο ανάδοχος του έργου, Αλέξανδρος Τζωρζακάκης με τη σειρά του τόνισε πως πρόκειται για «ένα πρωτότυπο έργο καθώς συνδυάζει 3 πολιτιστικές οντότητες, τις οποίες προσπαθεί να ενοποιήσει ψηφιακά και να προσφέρει ένα ενιαίο πολιτιστικό προϊόν για τους δημότες, μία ολοκληρωμένη ψηφιακή παρουσίαση του πολιτιστικού αποθέματος των Χανίων».

Τέλος, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων και Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πάνος Παρθένιος ανέφερε πως «πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσει να βγει ο πολιτισμός της Κρήτης και συγκεκριμένα των Χανίων προς τα έξω, αξιοποιώντας τη μεγάλη τεχνογνωσία που έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης. Δημιουργώντας τους κλώνους των τριών πιο σημαντικών πολιτιστικών μονάδων των Χανίων».

Τέλος, ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 313.390,32€ (πλέον ΦΠΑ), ενώ κατά την υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν η Προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, Βιβή Χουδαλάκη και ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ