"Ραντεβού" έξω από τη Λότζια δίνουν οι εργαζόμενοι κοινωφελούς εργασίας

Προχωρούν σε κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα

Σε συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Ηρακλείου, στη Λότζια προχωρά την ερχόμενη Δευτέρα 02.11, η Κίνηση Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου.

"Διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην εργασία, κανένας εργαζόμενος απολυμένος!" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την κινητοποίηση που θα γίνει στις 18.00.

Όλη η ανακοίνωση

 

Είμαστε εργαζόμενοι στον Δήμο Ηρακλείου από το 2018 με το πρόγραμμα “Κοινωφελούς εργασίας” 8/2018 και αμειβόμαστε με τον κατώτατο μισθό ( 550.35 ευρώ) παρόλο που παράγουμε την ίδια εργασία με τους μόνιμους και συμβασιούχους συναδέλφους μας.

 Έπειτα από κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και με την στήριξη σωματείων και συλλόγων, καταφέραμε να πετύχουμε ένα από τα αιτήματα μας  και με υπουργική απόφαση παραμείναμε στις θέσεις  μας  για άλλους τέσσερις  μήνες. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται πως οτιδήποτε έχει επιτευχθεί είναι απόρροια της συλλογικής πάλης  και της διεκδίκησης των εργαζομένων. 

Μετά από ένα χρόνο εργασίας , δυστυχώς πολλοί συνάδελφοί μας απολύθηκαν και οι περισσότεροι δεν είχαν καν τη δυνατότητα να λάβουν επίδομα ανεργίας. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις, καθώς και η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν ενδιαφέρονται για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους  και  για το πως θα επιβιώσουν χωρίς εργασία. Αντίθετα η πολιτική που ακολουθούν έχει ως σκοπό την ανακύκλωση της ανεργίας και τη δημιουργία φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, που μπροστά στο φόβο της ανεργίας θα δέχεται όλες τις υποχρεώσεις που του ορίζουν χωρίς κανένα δικαίωμα.

 

Πολλοί από εμάς πανελλαδικά, κινηθήκαμε δικαστικά με στόχο να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας. Στο Ηράκλειο όσοι κινηθήκαμε δικαστικά παραμένουμε στις θέσεις μας με δικαστική απόφαση προσωρινών μέτρων, και κάποιοι άλλοι είμαστε σε αναμονή της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάστηκαν στις 23/10, για το αν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ή θα οδηγηθούμε και πάλι στην ανεργία.

Η δημοτική αρχή και η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων , ενώ  έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από παρέμβασή μας, ότι  καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μας βεβαιώνουν ότι θα προβούν «σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να παραμείνουμε στις θέσεις μας», στη πράξη και  στα δικαστήρια είναι  εναντίον της παραμονής  μας στις θέσεις εργασίας μας.

 Στο δικαστήριο οι δικηγόροι του δήμου όχι μόνο υποστήριξαν την ανακύκλωση των εργαζομένων υπηρετώντας πιστά ένα σύστημα που στηρίζει και επιβάλλει τις κάθε λογής ελαστικές μορφές εργασίας (δίμηνα, τετράμηνα, οχτάμηνα, μπλοκάκι, επικουρικοί κ.α.),  αλλά προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι η απόλυση μας θα σημάνει την οικονομική και ηθική μας καταστροφή αφού εν μέσω πανδημίας είναι σχεδόν αδύνατον να βρούμε αλλού εργασία. Ακόμα δεν θα έχουμε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοί μας δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα ένσημα που απαιτούνται για συνταξιοδότηση. 

Οι  συνάδελφοι μας, όπως και οι πολίτες του Ηρακλείου αναγνωρίζουν πως είμαστε απαραίτητοι, αφού όλες οι υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών είναι υποστελεχωμένες, λόγω συνταξιοδοτήσεων, απουσίας προκηρύξεων, εσωτερικών μετακινήσεων, και του άρθρου 103 του Συντάγματος (το οποίο απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου). Στην περίπτωση απομάκρυνσης μας οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν  εύρυθμα και δεν θα μπορεί  να διασφαλιστεί η σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών. Εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα των δύο περίπου ετών που δουλεύουμε στις υπηρεσίες του Δήμου, ξέρουμε πολύ καλά πόσο ανάγκη υπάρχει για μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

 

Τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται με την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων."

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ